Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 14.06.2009.

14:49

Slavlje Rosija u Kataloniji

Aktuelni šampion kraljevske klase Moto GP šampionata Valentino Rosi trijumfovao je na šestoj trci sezone, Velikoj nagradi Katalonije.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Vozač Jamahe je do druge pobede ove sezone i ukupno 99. u svim klasama došao u vremenu od 43:11.897 minuta, posle uzbudljivog finiša trke na stazi „Katalunja“ i preticanja klupskog kolege Horhea Lorenca u poslednjoj krivini. Španac je pred domaćim navijačima kao drugi prošao kroz cilj, dok je treće mesto zauzeo Kejsi Stoner na Dukatiju.

„U Italiji za ovakvu pobedu kažemo 'mama mia'. Trka je bila potpuno neverovatna, dve Jamahe su prosto letele na stazi. Posle nekoliko krugova sam znao da ću se do kraja boriti sa Horheom, ali nisam bio siguran kakav će krajnji ishod biti. U poslednje dve godine sam imao dve najuzbudljivije borbe upravo sa Horheom i Kejsijem. Sada na „Katalunji" i sa Kejsijem u Laguna Seki, samo što tada nisam imao njega iza sebe do samog kraja pa sam mogao da se opustim, ali ovo je bila borba do poslednjeg daha", rekao je Rosi.

Od starta je poveo Lorenco, osvajač pol pozicije, ispred Rosija, Stonera, Randija de Punijea na privatnoj Hondi ekipe LCR i dvojice vozača Repsol Honde Andree Doviciozoa i Danija Pedrose. Već u prvom krugu viđeno je prvo odustajanje, pošto je Juki Takakaši, vozač Skot Honde, izleteo sa staze.

U drugom krugu Pedrosa je uspeo da pretekne De Punijea, koga je potom obišao i Doviciozoa, a u isto vreme bilo je puno akcije i u samom vrhu. Lorenco, Rosi i Stoner su formirali vozić. Rosi već u trećem krugu došao do vođstva, a potom su dvojica vozača Fiat Jamahe uspela da se odvoje od šampiona kraljevske klase iz 2007. godine. U istom krugu Doviciozo je pretekao klupskog kolegu i izbio je na četvrto mesto, tik iza Stonera. Lorenco je nastavio da bude za petama ’Doktoru’, ali bez ozbiljnijih prilika za preticanje.

Posle nekoliko krugova bez akcije, u desetom krugu sa staze je izleteo vozač San Karlo Honde Gresini Toni Elias, koji nijednom u karijeri, od debija u kraljevskoj klasi 2005. godine, nije uspeo da završi trku na stazi „Katalunja“. Tri kruga kasnije Lorenco je uspeo da pretekne Rosija i vođstvo je držao do tri kruga pre kraja, kada ga je ’Doktor’ pretekao na kraju startno-ciljnog pravca.

Usledila je velika borba dvojice vozača fabričke Jamahe do samog cilja. Lorenco je na početku pretposlednjeg kruga pokušao da pretekne Rosija, ali bez uspeha, ali je zato na istom mestu u poslednjem krugu obišao ’Doktora’, koji tada nije hteo da se preda. Osmostruki svetski šampion je potom dao sve od sebe, tokom celog poslednjeg kruga je pritiskao mladog Španca, ali je 99. pobedu u karijeri osigurao tek u poslednjoj krivini trke za Veliku nagradu Katalonije, i priliku da dođe, do jubilarnog, 100. trijumfa imaće za manje od dve nedelje na stazi „Asen“ u Holandiji.



Četvrto mesto u Kataloniji zauzeo je Doviciozo, ispred Lorisa Kapirosija na Suzukiju, vozača Jamahe Teh 3 Kolina Edvardsa i De Punijea, dok su prvu desetoricu kompletirali Mika Kalio na privatnom Dukatiju ekipe Pramak i šampion iz 2006. godine Niki Hejden. Do bodova na šestoj trci sezone došli su i vozač Suzukija Kris Vermulen, Aleks de Anđelis na Hondi ekipe San Karlo Gresini, Džejms Toslend na Jamahi Teh 3, vozač Hajate Kavasakija Marko Melandri i Sete Žibernau, koji se vratio na stazu posle dve trke odustva zbog povrede ključne kosti. Trku na stazi „Katalunja“ završili su i Nikolo Kanepa na Pramak Dukatiju i debitant u kraljevskoj klasi Gabor Tolmači, koji je trku završio na 17. mestu.

Pobedom na Velikoj nagradi Katalonije Rosi se vratio na prvo mesto u generalnom plasmanu, ali vodeću poziciju deli sa Lorencom i Stonerom, pošto su sva trojica sakupila po 106 bodova i sada već, gotovo sigurno, predstavljaju jedine kandidate za titulu ove sezone. U plasmanu timova Fiat Jamaha je ubedljiva sa 212 bodova, dok je druga Repsol Honda sa 136. Jamaha je prva i u konkurenciji konstruktora sa 140 bodova, 34 više od drugoplasiranog Dukatija.

Rezultati trke za VN Katalonije:
1. Valentino Rosi (Italija) Fiat Jamaha 43:11.897
2. Horhe Lorenco (Španija) Fiat Jamaha + 0.095
3. Kejsi Stoner (Australija) Marlboro Dukati + 8.884
4. Andrea Doviciozo (Italija) Repsol Honda + 8.936
5. Loris Kapirosi (Italija) Rizla Suzuki + 19.831
6. Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda + 22.182
7. Kolin Edvards (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 23.547
8. Randi de Punije (Francuska) LCR Honda + 25.265
9. Mika Kalio (Finska) Pramak Dukati + 31.797
10. Niki Hejden (SAD) Marlboro Dukati + 33.593
11. Kris Vermulen (Australija) Rizla Suzuki + 36.683
12. Aleks de Anđelis (San Marino) San Karlo Honda Gresini + 36.874
13. Džejms Toslend (Velika Britanija) Monster Jamaha Teh 3 + 39.43
14. Marko Melandri (Italija) Hajate Kavasaki + 44.788
15. Sete Žibernau (Španija) Grupo Francisko Ernando Dukati + 46.754
16. Nikolo Kanepa (Italija) Pramak Dukati + 55.873
17. Gabor Tolmači (Mađarska) Skot Honda + 1:27.640
odustali:
Toni Elias (Španija) San Karlo Honda Gresini
Juki Takakaši (Japan) Skot Honda

Generalni plasman vozača:
1. Valentino Rosi 106
2. Horhe Lorenco 106
3. Kejsi Stoner 106
4. Andrea Doviciozo 69
5. Dani Pedrosa 67
6. Kolin Edvards 54

Generalni plasman timova:
1. Fiat Jamaha 212
2. Repsol Honda136
3. Marlboro Dukati 125
4. Rizla Suzuki 91
5. Monster Jamaha Teh 3 83
6. Hajate Kavasaki 50

Generalni plasman konstruktora:
1. Jamaha 140
2. Dukati 106
3. Honda 89
4. Suzuki 60
5. Kavasaki 50

250cc i 125cc: Pobede Bautiste i Janonea

Španac Alvaro Bautista na Apriliji došao je do pobede pred domaćim navijačima u klasi do 250 kubika.

Odličnim izdanjem na stazi „Katalunja“ Bautista je povećao prednost u generalnom plasmanu na 12 bodova, a kroz cilj je prošao sa prednošću od sedam sekundi u odnosu na drugoplasiranog Hirošija Aojamu, a pobedu je slađom za mladog Španca učinilo odustajanje aktuelnog šampiona Marka Simončelija zbog mehaničkog problema posle izletanja sa staze.

Dok je Bautista došao do druge pobede, a četvrtog podijuma od starta sezone, Aojama je Hondi doneo drugo mesto, na svojoj drugoj domaćoj trci, jer je stanovnik Barselone, pošto je uspeo da pretekne osvajača pol pozicije Hektora Barberu u poslednjem krugu. Na polovini trke Japanac je imao tehničke probleme pa je morao da se probija do kraja trke, ali je morao da se zadovolji drugom pozicijom u šampionatu posle trećeg podijuma u sezoni.

Iako je pred kraj trke izgledalo da će Matija Pasini ponovo doći do podijuma, Italijan je prošao kao četvrti kroz cilj, dok je peto mesto pripalo Aleksu Debonu posle velike borbe sa Tomasom Lutijem, a prvu desetoricu kompletirali su Ratapark Vilarot, Karel Abraham, Rafaele de Roza i Hektor Faubel.

U generalnom plasmanu vodi Bautista sa 108 bodova, 12 više od Aojame, dok je Barbera treći sa 75 bodova.

U klasi do 125 kubika na trci za Veliku nagradu Katalonije trijumfovao je Andrea Janone, vozač Aprilije.

Janone je do pobede došao u čudnim okolnostima, pošto se tokom cele trke borio sa Hulijanom Simonom za prvu poziciju, ali je Španac krug pre kraja pomislio da je trka gotova i počeo je sa slavljem, čime je omogućio mladom Italijanu da ga pretekne i dođe do treće pobede u sezoni.

Italijan je pobedio na prve dve trke od starta sezone, u Kataru i Japanu, a potom je imao tri teške trke, ali se vratio u vrh trijumfom u Kataloniji. Drugo mesto pripalo je Nikolasu Terolu, dok je Simon na kraju uspeo kao četvrti da prođe kroz cilj, pošto je foto finiš pokazao da je njegov klupski kolega Serđo Gadea treći, pošto su rame uz rame završili trku.

Odlična izdanja na stazi „Katalunja“ prikazali su i Mark Markez i Jonas Folger, pošto su obojica bili u konkurenciji za podijum, ali su na kraju zauzeli peto i šesto mesto, dok su do desetog mesta plasirani bili Štefan Bradl, Bredli Smit, Sandro Korteze i Randi Krumenaher.

Iako nije pobedio pred svojim navijačima Simon je izbio na prvo mesto u šampionatu sa 84 boda, drugi je Smit sa 82,5, a treći Janone sa 71,5 bodom.

Naredna trka, Velika nagrada Holandije, vozi se 27. juna na stazi „Asen“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu