Nova vest
Auto-moto

Petak, 04.11.2016.

11:38

Ko je mladi milijarder u bolidu Formule 1?

Ekipa Vilijamsa objavila je u četvrtak da će sledeće sezone pored Valterija Botasa za nju voziti i 18-godišnji kanađanin Lens Strol.

Izvor: AK

Autor: AK

Ko je mladi milijarder u bolidu Formule 1?
Foto: EPA/GIORGIO BENVENUTI/FERRARI/HA

Glavna stvar u vezi sa Strolom koja je svima zapala za oko je da je otac kanadskom milijardeda, pa su prvi komentari bili "tata platio da vozi u F1".

Nije tajna da mnogi talentovani vozači nisu dobili šansu u F1 jer iza sebe nisu imali dovoljno jakog sponzora, dok smo gledali mnoge limitirane ali sa ozbiljnom finansijskom podrškom.

Teško je ne dovesti u vezu s tim i Strolov ulazak u F1, ali mnogo analitičari tvrde da on predstavlja idealnu kombinaciju talenta i novca.

Kanađanin u Vilijams stiže kao zamena za Brazilca Felipea Masu, koji je tokom aktuelne sezona najavio da se povlači iz takmičenja.

Strol je krajem oktobra napunio 18 godina, a ove sezone trijumfovao je u evropskoj Formuli 3. Prethodno je bio šampion italijanske Formule 4, te Tojotine juniorske serije, što mu je donelo dovoljno bodova za F1 superlicencu.

Do sada je vozio za PPrema rejsing tim za koji nastupa i sin Mihaela Šumahera Mik, ali je mnogo uspešniji od Nemca sa legendarnim prezimenom.

Retko je grešio na trkama te imao konstantne rezultate, dovoljno dobre da preskoči poslednju stepenicu na putu ga F1, GP2 seriju pa ćemo ga već od 2017. gledati u najbržem karavanu na svetu.

Strolu je bogati otac obezbedio veliki broj testiranja u starim bolidima F1 ove godine, pa bi do marta trebalo da bude spreman da se okuša u eliti.

On će biti najmlađi debitant na startu F1 sezone, dok rekord kao najmlađi učesnik neke trke i pobednik drži Maks Ferstapen. S obzirom kako se Holanđanin pokazao u tekućoj sezoni u bolidu Red Bula, nema sumnje da će i Strol imati svoju šansu da osvaja bodove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve