Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 12.10.2014.

12:59

Trijumf Hamiltona, titula Mercedesu

Vozač Mercedesa Luis Hamilton trijumfovao je na prvoj Velikoj nagradi Rusije, na kojoj je njegov tim osvojio prvu titulu najboljeg konstruktora u istoriji.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Britanac je na stazi u Olimpijskom parku u Sočiju došao do devete pobede u ovogodišnjem šampionatu, a 31. u karijeru, u vremenu od 1:31:50.744 sata.

Drugo mesto, sa 13 sekundi zaostatka, zauzeo je drugi vozač Mercedes Niko Rozberg, dok je kao trećeplasirani kroz cilj prošao Valteri Botas u bolidu Vilijamsa.

Prva Velika nagrada Rusije nije pružila mnogo uzbuđenja, ali se pokazala kao istorijska, pošto je Mercedes prvi put kao samostalni tim osvojio titulu među konstruktorima. Nemački proizvođač je bio šampion kao dobavljač motora, najveće uspehe imao je sa Meklarenom, ali je ove godine uspeo da prekine dominaciju Red Bula i Renoa. Pred poslednje tri trke sezone, Mercedes ima 565 bodova, 223 više od Red Bula, a na raspolaganju je još 168 bodova.

Hamilton, koji je pobednički pehar dobio od predsednika Rusije Vladimira Putina, u Sočiju je proslavio 31. trijumf u karijeri i tako se po broju pobeda izjednačio sa sunarodnikom Najdželom Menselom. To ujedno znači da će vozač Mercedesa gotovo izvesno postati britanski vozač sa najviše trijumfa u Formuli 1. Takođe, Hamilton je tako povećao svoju prednost na čelu generalnog plasmana i sada ima 17 bodova više od Rozberga.

Pitanje pobednika trke u Sočiju praktično je rešeno u prvom krugu, kada je Rozberg oštetio pneumatike i odmah morao u boks, pa prave borbe između njega i Hamiltona nije ni bilo. Britanac je brzo uspeo da se odvoji i vozi poprilično mirnu trku, dok je njegov timski kolega uspeo da ostane na istom setu pneumatika do samog cilja i domogne se vrednog drugog mesta u borbi za titulu.

Najbolji među ostalima bio je Botas, koji je sve dok ga Rozberg nije pretekao bio nekoliko sekundi iza Hamiltona. Iza je sledio dvojac Meklarena, Dženson Baton i Kevin Magnusen, ispred Fernanda Alonsa u Ferariju i vozača Red Bula Danijela Rikarda. Osvajače bodova kompletirali su još aktuelni šampion Sebastijan Fetel, Kimi Raikonen u drugom Ferariju i vozač Fors Indije Serhio Peres.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 se nastavlja za tri nedelje, 2. novembra, Velikom nagradom Sjedinjenih Država u Ostinu.

Tok trke:

Rozberg poveo u Sočiju, ispred Hamiltona, Botasa, Batona, Alonsa, Magnusena, Vernja i Kvjata. Nemac je odmah napao Hamiltona pošto su se svetla ugasila, ali je Britanac preuzeo vođstvo vrlo brzo, pošto je njegov timski kolega potpuno uništio pneumatike prilikom jakog kočenja u drugoj krivini. Zbog toga je morao odmah u boks, gde je ostao nepredviđeno duže i na stazu se vratio kao pretposlednji, a iza njega je bio samo Masa, koji je takođe morao u boks.

Vernj se u međuvremenu probio do petog mesta, ali mu je Magnusen uzvratio, a Hamilton je na čelu vozio ubedljivo najbrže krugove. Vozač Mercedesa je do petog kruga već imao dve i po sekunde prednosti u odnosu na Botasa, dok je Baton bio nešto više od sekunde dalje. Međutim, Alonso je bio vrlo blizu vozaču Meklarena, ali pravu priliku nije imao, pa se Britanac brzo odvojio na preko dve sekunde.

Hamilton i Botas su vozili gotovo identične krugove, pa je razlika između njih dvojice ostala oko tri sekunde. Baton je bio već osam sekundi dalje, a najveću borbu vodili su Vernj, Raikonen i Kvjat, koji su držali pozicije od osme do desete. Rikardo je prvi od vodećih vozača koji je otišao u boks, i to u 12. krugu, sa sedme pozicije, i vratio se na stazu iza Rozberga.

Nemac je posle desetak krugova bio na 12. poziciji i iz tima su mu poručili da ima odličnu šansu za podijum. Posle nekoliko krugova bez ikakvog uzbuđenja, Hamilton se odvojio na preko osam sekundi od Botasa, pošto je konstantno vozio znatno brže od Finca, kojem je i Baton počeo da se približava.

Baton je sa treće pozicije otišao u boks u 23. krugu i na stazu se vratio iza Rozberga. Tri kruga kasnije je Alonso otišao po nove pneumatike, ali je zbog greške tima izgubio šansu da se možda primakne Britanca i na stazu se vratio kao desetoplasirani, iza Mase. Botas je potom sledio, da bi i Mercedes reagovao i Hamilton je u boks otišao u 28. krugu i bez problema se vratio na samo čelo.

Britanac je bez problema držao prvu poziciju, sa 20 sekundi prednosti u odnosu na Botasa, pošto je Fetel produžio u boks, ali je vrlo brzo Finca pretekao Rozberg. Pošto su svi vozači bili u boksu poredak je bio: Hamilton, Rozberg, Botas, Magnusen, Alonso, Rikardo, Fetel. Međutim, Botasu su poručili iz tima da će Rozberg morati još jednom u boks.

Iako je preko 35 krugova na stazi na istim pneumaticima, Rozberg je bio ubedljivo najbrži na stazi i nadoknađivao je po sekundu po krugu u odnosu na Hamiltona. Tada je već imao više od šest sekundi prednosti u odnosu na Botasa, dok je Baton bio tri i po sekunde dalje. Međutim, Rozberg je ubrzo izgubio ritam i Hamilton je postao ubedljivo najbrži na stazi.

U samom finišu trke nije bilo nikakvih uzbuđenja, pa je Hamilton mirno trku priveo kraju, sa 13,5 sekundi prednosti u odnosu na Rozberga, kojem Botas, iako je pokušao, nije uspeo da pripreti. Baton i Magnusen zadržali su se iza najbolje trojice, a sledili su Alonso, Rikardo, Fetel, Raikonen i Peres.

Rezultati trke za Veliku nagradu Rusije:
1. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes 1:31:50.744
2. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes + 13.657
3. Valteri Botas (Finska) Vilijams + 17.425
4. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 30.234
5. Kevin Magnusen (Danska) Meklaren + 53.616
6. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 1:00.016
7. Danijel Rikardo (Australija) Red Bul + 1:01.812
8. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 1:06.185
9. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 1:18.877
10. Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija + 1:20.067
11. Felipe Masa (Brazil) Vilijams + 1:20.877
12. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija + 1:21.309
13. Žan-Erik Vernj (Francuska) Toro Roso + 1:37.295
14. Danil Kvjat (Rusija) Toro Roso + jedan krug
15. Žan-Erik Vernj (Francuska) Toro Roso + jedan krug
16. Adrijan Zutil (Nemačka) Zauber + jedan krug
17. Roman Grožan (Francuska) Lotus + jedan krug
18. Pastor Maldonado (Venecuela) Lotus + jedan krug
19. Markus Erikson (Švedska) Katerhem + jedan krug
odustali:
Kamui Kobajaši (Japan) Katerhem
Maks Čilton (Velika Britanija) Marusja

Generalni plasman vozača:
1. Luis Hamilton 291
2. Niko Rozberg 274
3. Danijel Rikardo 199
4. Valteri Botas 145
5. Sebastijan Fetel 143
6. Fernando Alonso 141

Generalni plasman konstruktora:
1. Mercedes 565
2. Red Bul 342
3. Vilijams 216
4. Ferari 188
5. Meklaren 143
6. Fors Indija 123

Na našem sajtu možete da pronađete i intervjue sa Danijelom Rikardom, Miodragom Koturom i Danilom Kvjatom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Adrijan Njui napušta Red Bul

Britanac Adrijan Njui početkom 2025. godine napustiće tim Red Bula, čiji je dugogodišnji inženjer, saopštio je danas taj tim Formule 1."Adrijan Njui će napustiti Red Bul posle 19 godina".

B92.sport

14:18

13 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu