Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 24.03.2014.

20:55

Red Bul preti napuštanjem F1

Vlasnik Red Bula Ditrih Matešić zapretio je da će njegova kompanija napustiti Formulu 1 ukoliko ne bude zadovoljan vođenjem šampionata.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Matešićev komentar stiže nedelju dana posle diskvalifikacije Danijela Rikarda sa Velike nagrade Australije, kojom je startovala nova sezona, i od koje su na snazi nova pravila.

Austrijanac je istakao da budućnost Red Bula u Formuli 1 više zavisi od sportskog fer-pleja i političkog uticaja nego finansija.

Jasne su granice koje mi možemo da prihvatimo”, istakao je Matešić i dodao da u Formuli 1 trenutno vlada neprikladna politizacija sporta.

Red Bul je podneo žalbu povodom Rikardove diskvalifikacije, koja je izrečena zbog prekoračenje limita goriva po novim pravilima. Saslušanje povodom tog slučaja na program je 14. aprila.

Matešić, inače, veliki uticaj u auto-moto sportu, poseduje dva tima u Formuli 1, a zaslužan je za opstanak Svetskog reli šampionata. Svoje komentare izneo je u intervjuu za “Kurijer” u kojem je na pitanje u kojim okolnostima bi se Red Bul povukao iz Formule 1 rekao:

Uopšte nije u pitanju da li se to ekonomski isplati, već bi razlozi morali da se traže u fer-pleju, političkim uticajima i takvim stvarima. Postoji jasna granica”, rekao je Matešić.

Matešić je takođe kritikovao novi format Formule 1, kako zbog limita goriva, tako i zbog zvuka novih turbo motora, koji je mnogo tiši nego što je slučaj bio sa prethodnim V8 motorima.

Moramo da napravimo da Formula 1 bude ono što je bila nekada, najviša kategorija auto-moto sporta. Formula 1 nije tu da bi postavila novi rekord u potrošnji goriva, ni da omogući da možete da šapućete tokom trke. Apsurdno je imati vremena za sekundu sporija nego prošle godine. GP2 serija pruža bolje trkanje, a ima gotovo identična vremena kao Formula 1 sa daleko manjim budžetima”, naglasio je Matešić.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se predstojećeg vikenda Velikom nagradom Malezije na stazi “Sepang”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu