Nova vest
Auto-moto

Utorak, 02.07.2013.

22:24

Pireli: Timovi krivi za eksplozije

Kompanija Pireli objavila je da je spremila znatno jače pneumatike za Veliku nagradu Nemačke ovog vikenda, posle incidenata na trci u Velikoj Britaniji.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Italijanska kompanija je, takođe, istakla da će spremiti novi tip pneumatika za Veliku nagradu Mađarske krajem meseca i demantovala nagoveštaje da su njeni pneumatici opasni.

Pireli je, takođe, istakao da su pojedini timovi sami krivi za eksplozije pneumatika koje su se desile na stazi “Silverston”, pošto su namerno stavljali desne zadnje pneumatike tamo gde treba leve, i to sa manjim pritiskom nego što je preporučeno, kao i drugačiji nagib, i sve u cilju boljeg rezultata. Ipak, i sam Pireli je preuzeo deo krivice za takve postupke timova.

Pogrešno korišćenje pneumatika se dešava i mnogi to potcenjuju, Pireli najviše, ali to nije zabranjeno”, ističe se u saopštenju Pirelija i dodaje da su ivičnjaci u brzim krivinama, posebno četvrtoj na “Silverstonu”, bili veoma agresivni prema pneumaticima.

Čak četvorici vozača eksplodirao je zadnji levi pneumatik – Luisu Hamiltonu, Felipeu Masi, Žan-Eriku Vernju i Serhiju Peresu, zbog čega je u jednom trenutku postojala mogućnost da trka bude prekinuta.

Zbog straha za svoju bezbednost, vozači su čak istakli da postoji mogućnost da bojkotuju trku koja se već u nedelju vozi na legendarnom “Nirburgringu”. Ipak, Pireli je najavio da će ojačati pneumatike za Nemačku.

Pneumatici namenjeni za ovogodišnji šampionat, inače, imaju asimetričnu strukturu, što znači da nije preporučljivo da timovi stavljaju leve na mesto desnih i obrnuto. Ipak, pošto pojedini timovi imaju velikih problema sa trošenjem pneumatika, uvideli su da imaju bolje rezultate kada naprave takve zamene. Takođe, kada se pneumatici ne napumpaju potpuno, vozačima mogu da donesu prednost, ali su zato pod većim pritiskom. Pireli je zato zatražio od FIA da se od timova traži da tako više ne rade i da poštuju preporuke.

Voleo bih da ponovim da su ovogodišnji pneumatici, kada se koriste kao što je predviđeno, veoma bezbedni”, rekao je director Pirelija zadužen za auto-moto sport Pol Hembri, “Ono što se desilo na “Silverstonu” nas je navelo da tražimo pristup svim podacima da bismo utvrdili da li se oni koriste i razvijaju na pravi način. Dok čekamo promenu pravila, uvešćemo pneumatika koje je lakše kontrolisati”.

Timovi Formule 1 će testirati pneumatike koje će koristiti u Mađarskoj tokom testiranja na “Silverstonu” od 17. do 19. jula. Vlasnici “Silverstona” su, inače, nagoveštaje da su oštre ivice na ivičnjacima u pojedinim krivinama krivi za incidente ocenili kao kompletne gluposti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu