Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 25.03.2012.

09:57

Alonsu triler po kiši u Maleziji

Vozač Ferarija Fernando Alonso trijumfovao je na Velikoj nagradi Malezije, drugoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Španac je bio sjajan u veoma lošim uslovima na stazi „Sepang“, gde je u vremenu od 2:44:51.812 sata došao do 28. pobede u karijeri.

Drugo mesto zauzeo je Serhio Peres u Zauberu, koji je bio nadomak senzacije, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao vozač Meklarena Luis Hamilton.

Drugu trku sezone obeležili su teški vremenski uslovi, u kojima su potpuno vladali Alonso i Peres. Španac je sjajnom taktikom po nastavku trke posle režima bezbednosnog vozila došao do vođstva, koje je, ipak, mogao da izgubi u poslednjih desetak krugova, kada ga je mladi Meksikanac sustigao. Iako je imao priliku za trijumf, Peres je platio danak neiskustvu, pošto je u odlučujućem trenutku izleteo sa staze, ali se vratio i prošao kroz cilj kao drugi.

Hamilton posle sigurnog vođstva pre prekida zbog grešaka svog tima nije uspeo da održi priključak za Alonsom i Peresom, ali je, ipak, došao do mesta na podijumu. Odličnu trku imali su i Mark Veber u bolidu Red Bula, povratnik Kimi Raikonen i vozač Vilijamsa Bruno Sena, koji je na kraju bio šesti. Za razliku od njih, aktuelni šampion Sebastijan Fetel i Dženson Baton, pobednik prošlonedeljne trke u Australiji, ostali su bez bodova i to posle kontakta sa vozačem Hispanija rejsinga Narijanom Kartikejanom, koji protiv njih nije imao šansu, ali nije želeo da se pomeri.

Kiša u Maleziji počela je da pada 15 minuta pre starta, a pošto se nije značajno pojačala, odlaganja početka nije bilo. Prvi put u istoriji šestorica šampiona se našlo među prvom desetoricom na startu, a poveo je Hamilton, ispred Batona, Grožana, Šumahera, Vebera i Hamiltona. Ipak, već posle nekoliko krivina Veber se probio na treću poziciju, dok je iza njega Grožan napravio grešku i udario u Šumahera, koji se okrenuo na stazi i pao tek na 16. poziciju.

Na kraju prvog kruga Hamilton je vodio ispred Batona, Vebera, Alonsa, Rozberga, Maldonada i Raikonena. Od tada se kiša značajno pojačala, iako je u nekim delovima staze nije ni bilo do tada, a Hamilton je do trećeg kruga uspeo da se odvoji na jednu i po sekundu od svog timskog kolege.

Već od tada vozači su krenuli sa odlascima u boks po pneumatike za kišu, pošto je većina imala mešovitu komponentu na startu. Prvi među njima bio je Masa, koji je bio daleko iza vodećih, a samo nekoliko trenutaka kasnije viđeno je i prvo odustajanje, kada je Grožan izleteo sa staze. Od vodećih, Baton je prvi otišao u boks, u petom krugu, a pratio ga je Alonso, dok je Meklaren u narednom krugu pozvao Hamiltona, a Red Bul i Vebera i Fetela.

Hamilton se vratio na stazu ispred Batona i Serhija Peresa u Zauberu, ali je njegova prednost u odnosu na timskog kolegu bila značajno smanjena. Iza su sledili Veber, Alonso, vozač ekipe Toro Roso Žan-Erik Vernj, koji još nije bio u boksu, Fetel i Masa. Peres je imao nekoliko izleta sa staze, dok je poslednji sektor, prema rečima Batona, izgledao kao jezero, pa je na stazu izašlo bezbednosno vozilo.

Do trenutka kada je doneta odluka da se ne istakne crvena zastava, već na stazu izađe bezbednosno vozilo, van staze su se u nekim trenucima našli, pored Peresa, i Fetel i Rozberg. Ipak, pošto su se uslovi pogoršali, u devetom krugu istaknuta je crvena zastava i trka je prekinuta. Timovi su spremno dočekali prekid pa su razvili šatore iznad bolida, a iako su neki vozači ostali u njima, neki su odlučili da odu do boksa i odmore.

Trka je konačno nastavljena u 14. krugu, a Hamilton je bez problema odbranio vođstvo, iza su sledili Peres, Alonso, Veber, Fetel, Vernj, Masa i vozač Fors Indije Pol di Resta, dok je Baton produžio u boks. Hamilton je isto učinio u narednom krugu, ali je posle greške svojih mehaničara ostao bez pozicije od Alonsa, koji je izašao na stazu ispred Batona.

U tom trenutku vodio je Peres i to prvi put u karijeri, ispred Fetela, dok je iza njih došlo do kontakta Batona i vozača Hispanija rejsinga Narijana Kartikejana i Britanac je morao u boks po novi nos. Alonso je do tada sustigao Peresa, a potom došao do vođstva, a pošto su svi vozači bili u boksu, iza su bili Hamilton, Rozberg, Fetel, Raikonen, Veber i Masa, dok je Baton pao na 21. mesto.

Hamilton je u 20. krugu bio na oko deset sekundi iza Alonsa, dok je Rozberg bio pet sekundi iza njega, koji je trpeo veliki pritisak od Fetela i Raikonena, koji su bili odmah iza njega. Baton je do 22. kruga uspeo da napreduje za samo jednu poziciju, dok je Alonso samo povećavao svoju prednost u odnosu na Peresa i Hamiltona.

U međuvremenu, Fetel je uspeo da pretekne Rozberga i dođe do četvrte pozicije, iako je napravio grešku, ali je i njegov sunarodnik učinio isto. Vrlo brzo ispred Rozberga se našao i Raikonen i krenuo u poteru za svetskim šampionom, a nekoliko krugova kasnije vozača Mercedesa je pretekao i Veber. Baš kada su Masi rekli da se Rozberg muči, Brazilac je napravio grešku i pored njega je prošao Di Resta, ali je uspeo da se odbrani od Vernja, ipak, samo na kratko.

Baton je u bio još jednom boksu, a od tada je krenuo da niže najbrže krugove na stazi, ali je i dalje bio pri začelju. Alonso je na vrhu bio skoro osam sekundi ispred Peresa, dok je Hamilton bio još sedam sekundi dalje. Iza njih sledili su Fetel, Raikonen, Veber, Di Resta i Vernj, dok su prvu desetoricu kompletirali Bruno Sena u Vilijamsu i drugi vozač Fors Indije Niko Hilkenberg.

Do 30. kruga vozač Zaubera Kamui Kobajaši primakao se najboljoj desetorici, dok se Baton daleko iza probijao. Vozači su tada dobili informacije da ih uskoro očekuje slaba kiša u trećoj krivini, a Peres je u tim trenucima bio najbrži na stazi i smanjivao je svoj zaostatak u odnosu na Alonsa.

Do 40. kruga Peres se primakao na samo sekundu Alonsu, koji je u narednom krugu odmah otišao u boks, a tada je većina vozača učinila isto i uzela pneumatike za suvo, iako su se pojavile informacije da se kiša bliži. Mladi Meksikanac je bio u boksu u narednom krugu, isto kao Hamilton, pa je Alonso bez problema povećao svoju prednost u odnosu na njih.

Peres je, ipak, krenuo da niže veoma brza vremena i u roku od samo nekoliko krugova ozbiljno se primakao Alonsu, dok je tada Fetel upao u probleme. Nemcu je stradao zadnji levi pneumatik posle kontakta sa Kartikejanom, pa je bio primoran da ode u boks, pa se iza najbolje trojice tada nalazio Veber, ispred Raikonena i Sene.

Mladi Meksikanac je u 50. krugu bio tik iza Alonsa, ali nije uspeo da ga pretekne, pre nego što je izleteo sa staze, ali je uspeo da se vrati i zadrži drugu poziciju. Hamilton do kraja trke nije uspeo da ga izazove, a iako je trka ušla u mirnu završnicu, Pastor Maldonado je zbog problema sa motorom morao da odustane, dok je trka bila prerano završena i za Kobajašija. U poslednjem krugu Fetelu su poručili da mora da stane, ali su mu potom rekli da ostane na stazu, pre nego što je ipak odustao.

Tako su iza vozača na podijuma sledili Veber, Raikonen, Sena, Di Resta i Vernj, dok su bodove osvojili i Hilkenberg i Šumaher. Fetel je i pored odustajanja klasifikovan kao 11, a iza njega su sledili vozač ekipe Toro Roso Danijel Rikardo, Rozberg Baton i Masa.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Kine 15. aprila.

Rezultati trke za Veliku nagradu Malezije:
1. Fernando Alonso (Španija) 2:44:51.812
2. Serhio Peres (Meksiko) Zauber + 2.263
3. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren + 14.591
4. Mark Veber (Australija) Red Bul + 17.688
5. Kimi Raikonen (Finska) Lotus + 29.456
6. Bruno Sena (Brazil) Vilijams + 37.667
7. Pol di Resta (Velika Britanija) Fors Indija + 44.412
8. Žan-Erik Vernj (Francuska) Toro Roso + 46.985
9. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija + 47.892
10. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes + 49.996
11. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 1:15.527
12. Danijel Rikardo (Australija) Toro Roso + 1:16.800
13. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes + 1:18.500
14. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 1:19.700
15. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 1:39.300
16. Vitalij Petrov (Rusija) Katerhem + jedan krug
17. Timo Glok (Nemačka) Marusja + jedan krug
18. Heiki Kovalainen (Finska) Katerhem + jedan krug
19. Šarl Pik (Francuska) Marusja + dva kruga
20. Narijan Kartikejan (Indija) + dva kruga
21. Pedro de la Rosa (Španija) + dva kruga
odustali:
Pastor Maldonado (Venecuela) Vilijams
Kamui Kobajaši (Japan) Zauber
Roman Grožan (Francuska) Lotus

Generalni plasman vozača:
1. Fernando Alonso 35
2. Luis Hamilton 30
3. Dženson Baton 25
4. Mark Veber 24
5. Serhio Peres 22
6. Sebastijan Fetel 18

Generalni plasman konstuktora:
1. Meklaren 55
2. Red Bul 42
3. Ferari 35
4. Zauber 30
5. Lotus 16
6. Fors Indija 9

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Adrijan Njui napušta Red Bul

Britanac Adrijan Njui početkom 2025. godine napustiće tim Red Bula, čiji je dugogodišnji inženjer, saopštio je danas taj tim Formule 1."Adrijan Njui će napustiti Red Bul posle 19 godina".

B92.sport

14:18

1 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu