Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 13.11.2011.

13:48

Hamilton bez greške u Abu Dabiju

Britanac Luis Hamilton trijumfovao je na pretposlednjoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velikoj nagradi Abu Dabija.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Vozač Meklarena je na stazi „Jas Marina“ došao do treće pobede ove sezone, a 17. u karijeri u vremenu od 1:37:11.886 sata.

Kao drugi kroz cilj sa osam sekundi zaostatka prošao je Fernando Alonso u Ferariju, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo drugi vozač Meklarena Dženson Baton.

Pretposlednja trka ove sezone pružila je dosta uzbuđenja, a veliko iznenađenje viđeno je posle samo nekoliko krivina, kada je pored staze završio šampion Sebastijan Fetel. Vozaču Red Bula pukao je pneumatik i zato je on izleteo, a iako je uspeo da se domogne boksa, nije mogao da nastavi trku. Mladi Nemac tako nije uspeo da izjednači rekord Mihaela Šumahera po broju pobeda u jednoj sezoni, a to je ujedno bilo njegovo prvo odustajanje od prošlogodišnje trke u Koreji.

Vođstvo je posle Fetelovog izletanja preuzeo Hamilton, koji je besprekornom vožnjom uspeo da se zadrži na čelu do cilja i tako dođe do prve pobede posle više od tri meseca i Velike nagrade Nemačke. Alonso je jedini mogao da ga ugrozi i za to je imao priliku u prvih desetak krugova, ali mu Britanac nije dao nijednu pravu šansu da mu se skroz približi. U nedostatku borbe za pobedu, ona se odvijala za treće mesto između Batona i drugog vozača Red Bula Marka Vebera, u kojoj je Britanac bio bolji. Trka na stazi „Jas Marina“ bila je, zanimljivo, prva ove sezone na kojoj nijedan vozač austrijske ekipe nije došao do podijuma.

Od starta u Abu Dabiju je poveo Fetel, ispred Hamiltona, Batona, Alonsa, Vebera i Felipea Mase u Ferariju, ali je odmah posle prve krivine šampionu pukla guma zbog čega je izleteo sa staze, ali je uspeo da se vrati u trku kao poslednji. Do kraja prvog kruga Alonso je pretekao Batona za drugo mesto, dok se Hamilton odvojio od pratilaca.

Fetel je uspeo da se domogne do boksa, ali su tamo mogli samo da konstatuju da je oštećenje vešanja desnog točka preveliko i morao je da odustane. U petom krugu, Alonso je već uspeo da se odmakne od Batona, koji je trpeo napade Vebera, a iako su se nekoliko puta smenjivali na trećem mestu, Britanac je iz tih duela, bar u tim trenucima, izlazio kao pobednik.

Upravo Baton se u tim trenucima smenjivao sa Hamiltonom i Alonsom po najbržim krugovima na stazi, pa je uspeo da pobegne Veberu. U tim trenucima najveću borbu na stazi vodili su dvojica Nemaca Mihael Šumaher i Adrian Zutil, ali je posle nekoliko pokušaja, sedmostruki svetski šampion odvojio na više od sekunde od vozača Fors Indije.

Baton je oko 13. kruga upao u probleme, što je Veber iskoristio i uspeo da mu se primakne, dok je Alonso krenuo da smanjuje razliku u odnosu na Hamiltona. Veber je na trenutak uspeo da se nađe ispred Batona u 15. krugu, pre nego što se Britanac odbranio, dok je do tada Hamiltonovo vođstvo palo na ispod dve sekunde.

Prvi od vozača pri vrhu u boks je otišao Masa, a u sledećem krugu su to učinili i Hamilton i Alonso, a Britanac je uspeo da zadrži prvu poziciju, dok je odmah sledio i Baton. Veber je po nove pneumatike otišao krug kasnije, ali je ostao predugo pa je po povratku na stazu izgubio poziciju i od Mase. Australijanac je odmah potom imao i izlet sa staze, ali je uspeo da se vrati bez većih problema.

U 19. krugu vozač ekipe Toro Roso Sebastijan Buemi je naišao na probleme, zbog čega je dva kruga kasnije morao da se parkira u garaži. Slična situacija je nekoliko krugova ranije bila i sa Žeromom d’Ambrozijom u bolidu Marusja Virdžina. Hamiltonova predsnot do tada je porasla na oko tri sekunde, ali je i Alonso vozio dosta brze krugove.

Hamilton i Alonso su se osvojili na više od 15 sekundi od Batona, koji je bio sekundu ispred Mase, a razlika između Brazilca i Vebera bila je gotovo identična na polovini trke. U 30. krugu došlo je do velikog okršaja između Mase i Vebera, a vozač Ferarija je uspeo da se zadrži na četvrtom mestu, iako ga je Australijanac u jednom trenutku pretekao.

Sve to je iskoristio Baton, koji se odmakao na četiri sekunde od njih dvojice, koje su dodatno usporili vozač ekipe Toro Roso Haime Algersuari i Pastor Maldonado u Vilijamsu, pošto se nisu pomerili kada su ih obilazili za ceo krug. Maldonado je nedugo zatim ponovo usporio Vebera, a on i Algersuari su posle trke kažnjeni dodavanjem vremena na postignuto vreme, ali to nije promenilo njihov plasman.

Pred poslednjih 20 krugova, Hamiltonova prednost je iznosila oko četiri i po sekunde, a Veber je u 36. krugu prvi od vodećih otišao po drugi put u boks. Isto je učinio Baton u sledećem krugu i vratio se na stazu četiri sekunde ispred Vebera. Australijanac je polako najbržim krugovima na stazismanjivao prednost, a ona je u 40. krugu iznosila ispod sekunde.

Hamilton je drugi put po pneumatike otišao u 41. krugu, dok je Alonso ostao na stazi, ali je izgubio mnogo vremena pošto Rubens Barikelo nije hteo da ga propusti, iako ga je obilazio za čitav krug. Alonsova prednost tada je bila oko 20 sekundi, a u međuvremenu, Veber je konačno uspeo da se nađe ispred Batona, a čak je došlo i do kontakta između njih dvojice.

Španac je u boks otišao u 43. krugu i na stazu se vratio iza Hamiltona, koji je tada već imao solidnu prednost od oko četiri sekunde. U tim trenucima najveću borbu vodili su Veber i Niko Rozberg u Mercedesu, kojima je ostalo da još jednom idu u boks, ali je Australijanac najbržim krugovima uspeo da se dosta odvoji. Zato je Rozberga Baton stigao, ali je Nemac otišao u boks i vratio se iza Mase.

Brazilac je šest krugova do kraja trke napravio grešku i izleteo sa staze, ali je uspeo da se vrati ispred Rozberga. Veber je i dalje nizao fantastične krugove, ali to nije bilo dovoljno da se zadrži na trećoj poziciji, pošto je u pretposlednjem krugu otišao u boks i vratio se na stazu kao četvrti.
Četiri kruga pre kraja viđeno je još jedno odustajanje pošto se vozač Hispanije rejsinga Danijel Rikardo parkirao pored staze.

Do kraja trke bilo je mirno, pa je Hamilton proslavio 17. trijumf u karijeri, ispred Alonsa, Batona i Vebera, a iza su sledila trojica Nemaca, Rozberg, Šumaher i Zutil, dok su do bodova došli i vozač Fors Indije Pol di Resta i Kamui Kobajaši u Zauberu.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 završava se Velikom nagradom Brazila na stazi „Interlagos“ 27. novembra.

Rezultati trke za Veliku nagradu Abu Dabija:
1. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren 1:37:11.886
2. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 8.457
3. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 25.881
4. Mark Veber (Australija) Red Bul + 35.784
5. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 50.578
6. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP + 52.317
7. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP + 1:15.900
8. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + 1:17.100
9. Pol di Resta (Velika Britanija) Fors Indija + 1:40.000
10. Kamui Kobajaši (Japan) Zauber + jedan krug
11. Serhio Peres (Meksiko) Zauber + jedan krug
12. Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams + jedan krug
13. Vitalij Petrov (Rusija) Lotus Reno GP + jedan krug
14. Pastor Maldonado (Venecuela) Vilijams + jedan krug
15. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + jedan krug
16. Bruno Sena (Brazil) Lotus Reno GP + jedan krug
17. Heiki Kovalainen (Finska) Tim Lotus + jedan krug
18. Jarno Truli (Italija) Tim Lotus + dva kruga
19. Timo Glok (Nemačka) Marusja Virdžin + dva kruga
20. Vitantonio Liuci (Italija) HRT + dva kruga
odustali:
Danijel Rikardo (Australija) HRT
Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso
Žerom d’Ambrozio (Belgija) Marusja Virdžin
Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul

Generalni plasman vozača:
1. Sebastijan Fetel 374
2. Dženson Baton 255
3. Fernando Alonso 245
4. Mark Veber 233
5. Luis Hamilton 227
6. Felipe Masa 108

Generalni plasman konstruktora:
1. Red Bul 607
2. Meklaren 482
3. Ferari 353
4. Mercedes GP 159
5. Lotus Reno GP 72
6. Fors Indija 57

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve