Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 12.06.2011.

19:02

Batonu maraton i triler u Kanadi

Vozač Meklarena Dženson Baton trijumfovao je na Velikoj nagradi Kanade, sedmoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Baton je do prve pobede ove sezone došao u vremenu od 4:04:09.537 sata, posle potpuno neverovatne trke na stazi “Žil Vilnev”.

Britanac je do desetog trijumfa u karijeri došao pošto je u poslednjem krugu pretekao aktuelnog šampiona Sebastijana Fetela, koji je vodio sve vreme do tog trenutka, a na podijumu im se pridružio drugi vozač Red Bula Mark Veber.

Svake godine trka za Veliku nagradu Kanade važi za jednu od najzanimljivih, a ovoga puta je mogla da bude samo upamćena po potopu na stazi “Žil Vilnev”. Trka je trajala ukupno četiri sata, od čega su dva provedena tokom prekida, pet puta je na stazu izlazilo bezbednosno vozilo, a baš kada se mislilo da će Fetel upisati i šestu pobedu ove sezone, Baton se postarao da ne bude tako.

Britanac je tokom trke bio umešan u dva incidenta, prvo sa timskim kolegom Luisom Hamiltonom, a potom i Fernandom Alonsom u Ferariju, zbog čega se našao pod istragom stjuarta na stazi, ali su oba bila proglašena trkačkim. Uz to, prebrzo je vozio iza bezbednosnog automobila zbog čega je kažnjen, pa je čak šest puta išao u boks, u jednom trenutku je bio i poslednji, ali je bio najbolji i najbrži kada je bilo najvažnije i iako se samo pola kruga nalazio u vođstvu na kraju je došao do fantastičnog trijumfa. Baton je tako postao tek treći vozač koji se popeo na najviši stepenik pobedničkog postolja ove sezone, pošto je pet puta to pošlo za rukom Fetelu, a jednom Hamiltonu.

Zbog vlažne staze i velikog broja bara trka u Kanadi startovala je iza bezbednosnog automobila, na pol poziciji je bio Fetel, ispred Alonsa i Felipea Mase u Ferariju. Taj režim trke trajao je do petog kruga, kada je krenula akcija. Alonso je još pre početka tog kruga pokušao da napadne Fetela, a u isto vreme iza njih je došlo do kontakta između drugog vozača Red Bula Marka Vebera i Hamiltona.

Na kraju petog kruga Fetel je vodio ispred Alonsa, Mase, dvojca Mercedesa Nika Rozberga i Mihaela Šumahera, Hamiltona, Batona i vozača Fors Indije Pola di Reste, dok je Veber pao na 14. poziciju. Hamilton je u narednom krugu pokušao da napadne Šumahera, ali ga je Nemac izboklirao i naterao da napravi grešku, koju je iskoristio njegov timski kolega i preuzeo šesto mesto.

U osmom krugu došlo je do kontakta između dvojice vozača Meklarena, kada je Hamilton na startno-ciljnom pravcu pokušao da pretekne Batona, koji mu nije ostavio prostora. Obojica su uspeli da nastave dalje, ali se samo nekoliko krivina kasnije Hamilton parkirao na stazi, a Baton je morao u boks i pao je na 12. poziciju, dok je na stazu ponovo izašlo bezbednosno vozilo.

Baton se potom našao pod istragom zbog brzine kojom je vozio u režimu bezbednonog vozila, koje je stazu napustilo na kraju 12. kruga. Fetel je tada vodio ispred dvojca Ferarija, Rozberga, Šumahera, Kamuija Kobajašija u bolidu Zaubera, i vozača Lotus Renoa Nika Hajdfelda i Vitalija Petrova, Vebera i Di Reste. Odmah posle restarta Baton je dobio kaznu ’prođi kroz’ zbog prebrze vožnje, koju je odmah odradio i pao na 15. mesto.

Fetel je odmah uspeo da napravi prednost od dve i po sekunde u odnosu na Alonsa, a posle greške Petrova Veber je došao do osme pozicije, a u sledećem krugu obišao je i Hajdfelda. Baton se do 17. kruga probio do 11. mesta i krenuo u poteru za Di Restom, koji je bio odmah ispred njega.

Od vodećih vozača, prvi je u boks otišao Alonso u 18. krugu i vratio se kao sedmi, iza Hajdfelda, kojeg je nekoliko krivina kasnije pretekao. Baton je tada uspeo da prođe ispred Di Reste, a u tim trenucima došla je i informacija da će se incident između njega i Hamiltona posle trke naći pod istragom.

U 19. krugu u Montrealu je počela da pada jaka kiša i na stazi je bila jako loša vidljivost pa je na stazu ponovo izašlo vozilo bezbednosti. Alonso je u tim trenucima po drugi put otišao po nove pneumatike, kao i Baton, i vozač Ferarija je pao na osmo mesto, a Britanac je bio tri pozicije iza.

Fetel je samo krug kasnije otišao u boks i pao je na drugo mesto, iza Mase, dok je isto odmah učinio i Veber. Brazilac je po pneumatike otišao u 21. krugu, i tada je Fetel vodio, ispred Kobajašija, Mase, Hajdfelda, Petrova, Di Reste, Vebera i Alonsa. Mladi Nemac je u narednom krugu timu javio da je nemoguće voziti u delu staze od devete do 13. krivine i da nije bezbedno nastaviti trku u tim uslovima. Zbog toga je posle 25 krugova na stazi istaknuta crvena zastavica dok se uslovi ne poprave.

Vozači su se odmah poređali na startno-ciljnom pravcu, i dok su neki otišli do svojih boksova, drugi, kao Fetel, su ostali u bolidima, iako se intenzitet kiše nije smanjivao. Neki timovi su čak imali spremne tende koje su razvili na pravcu da bi zaštitili svoje vozače od kiše. Situacija na stazi se u tim trenucima nije smirivala, pošto su se na njoj stvorile brojne bare i nije postojala mogućnost da se trka još uvek nastavi.

Posle sat i po vremena kiša je prestala na pada i vozači su počeli da se spremaju za nastavak trke, ali je tek posle pola sata došla informacija da se trka nastavlja u 15.50 po lokalnom, odnosno 21.50 po srednjeevropskom vremenu. Do tada je već kiša ponovo počela da pada, a svim vozačima je naloženo da moraju da imaju pneumatike za te uslove. I baš kada je trka trebalo da krene kiša se pojačala, ali se ona, ipak, nastavila iza bezbednosnog automobila više od dva sata posle prekida.

Posle nastavka Fetel je vodio ispred Kobajašija, Mase, Hajdfelda, Petrova, Di Reste, Vebera i Alonsa, dok su na mestima koja još donose bodove bili Pedro de la Rosa u bolidu Zaubera i Baton. I dok na stazi nije bilo nikakve akcije viđeno je drugo odustajanje na trci pošto se vozač Lotusa Heiki Kovalainen parkirao u boksu.

Bezbednosno vozilo je konačno izašlo sa staze na kraju 34. kruga, i dok je Fetel uspeo da se odvoji od pratilaca, Kobajaši i Masa su se upustili u veliku borbu, a Japanac je zadržao drugu poziciju. Veliki broj vozača se tada odlučilo da ode u boks po nove pneumatike pošto je staza krenula da se suši.

Od vodećih to nije učinio samo Fetel, dok svi ostali jesu, a zanimljivo je da je Ferari u isto vreme pozvao obojicu vozača. Po izlasku iz boksa Kobajaši je zadržao drugu poziciju, ali tada je došlo do velikog incidenta, kada je Alonso udario u zid i završio trku. Baš u tom trenutku Fetel je otišao u boks, dok je Baton bio umešan u incident sa Alonsom i iz njega je izašao sa probušenim pneumatikom. Zbog toga je na stazu po četvrti put izašao bezbednosni automobil, a Fetel je uspeo da zadrži vođstvo.

Baton je otišao u boks u narednom krugu i pao je na 21, odnosno poslednje mesto, a incident sa Alonsom se našao pod istragom, ali je i on proglašen trkačkim. Dok je još bezbednosno vozilo nalazilo na stazi, Masa se našao ispred Hajdfelda, a ono je otišlo u boks pre 41. kruga. Fetel je tada vodio ispred Kobajašija, Mase, Hajdfelda, Di Reste, Vebera, Šumahera i Petrova.

Posle nekoliko prilika, Šumaher je obišao Vebera, a nekoliko trenutaka kasnije došlo je do kontakta između Di Reste i Hajdfelda, posle kojeg je Britanac morao u boks na zamenu prednjeg krila na bolidu. Hajdfeldu se posle tog incidenta potpuno primakao Šumaher, a sedmostruki svetski šampion se vrlo brzo našao na četvrtoj poziciji. U 46. krugu vozači su konačno dobili mogućnost da koriste DRS prvi put na trci, pošto pre toga nisu imali uslove za to.

Masu su iz Ferarija požurivali da što pre pretekne Kobajašija, ali se Japanac odlično branio, dok je u to vreme Šumaher ostvaqrivao najbrže krugove na stazi. U to vreme, veliku borbu vodili su Haime Algersuari u bolidu ekipe Toro Roso, Baton i Rozberg, koji su se nalazili na pozicijama od desete do 12. Fetel je do 50. kruga uspeo da se odvoji na više od šest sekundi u odnosu na Kobajašija, dok je Masa bio manje od sekunde iza.

Samo krug kasnije Veber je prvi otišao po pneumatike za suvo, a Di Resta je dobio kaznu ’prođi kroz’ zbog izazivanja udesa sa Hajdfeldom. I dok su se Masa i Kobajaši borili za drugo mesto, stigao ih je Šumaher, a potom i pretekao i došao do druge pozicije. U tim trenucima vozač Fors Indije Adrian Zutil je posle izlaska iz boksa ostao bez jednog točka, a potom je trka i za njega bila gotova.

U 53. krugu Šumaher i Masa su otišli po pneumatike za suvo, a u narednom isto su učinili i Fetel i Kobajaši. U međuvremenu, Brazilca je usporio vozač Hispanija rejsinga Narijan Kartikejan, i naterao ga da ode na mokri deo staze, i imao je kontakt sa ogradom posle čega je ostao bez prednjeg krila i morao je ponovo u boks.

Fetel je posle boksa uspeo da zadrži vođstvo, ispred Šumahera i Vebera, a pratili su ih Baton, Kobajaši, Hajdfeld, Petrov i Rubens Barikelo u Vilijamsu. U 56. krugu došlo je do kontakta Hajdfelda i Kobajašija, u kojem je Nemcu nastradalo prednje krilo koje mu se podvuklo pod bolid, i raspalo komade, a srećom, vozač Lotus Renoa je izleteo na bezbedan deo staze. Ipak, zbog velikog broja delova na stazi ponovo je izašlo bezbednosno vozilo.

Trka je nastavljena u 61. krugu, a Šumaher je bio odmah iza Fetela, ali nije uspeo da napadne, ali mu se Veber potpuno približio, kao i Baton njemu. Njih trojica su formirali vozić, a tri kruga kasnije Australijanac je uspeo da pretekne sedmostrukog šampiona, ali mu je vratio poziciju pošto je na stazi bila istaknuta žuta zastavica pošto se vozač Vilijamsa Pastor Maldonado zaustavio na stazi.

Veber je u narednom krugu napravio grešku, što je Baton iskoristio i probio se na treću poziciju, a samo nekoliko krivina kasnije pretekao je i Šumahera. Britanac se u roku od samo jednog kruga primakao na samo jednu i po sekundu iza Fetela, a tada je i Veber konačno pretekao Šumahera.

Dva kruga pre kraja trka je bila gotova i za Di Restu, koji se zaustavio pored staze, a Fetel je napravio grešku i Baton se potpuno približio aktuelnom šampion. Mladi Nemac je na polovini poslednjeg kruga, u ključnom trenutku napravio još jednu grešku koju je Britanac prihvatio i došao do prve pobede ove sezone.

Fetel je uspeo da se vrati na stazu i prođe kao drugi kroz cilj, a sledio ga je Veber. Šumaher, koji je nekoliko krugova pre kraja bio na putu da dođe do prvog podijuma posle skoro pet godina, morao je da se zadovolji četvrtom pozicijom, a iza njega su sledili Petrov, Masa, Kobajaši, Algersuari i Barikelo, dok je poslednji bod otišao u ruke ekipe Toro Roso Sebastijan Buemi.

Posle sedam trka u šampionatu Fetel ima 161 bod, čak 60 više od Batona, dok je treći Veber sa 94 boda. U poretku konstruktora, vodi Red Bul sa 255, dok je drugi Meklaren sa 186.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Evrope na ulicama Valensije 26. juna.

Rezultati trke za Veliku nagradu Kanade:
1. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren 4:04:39.537
2. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 2.709
3. Mark Veber (Australija) Red Bul + 13.828
4. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP + 14.219
5. Vitalij Petrov (Rusija) Lotus Reno GP + 20.395
6. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 33.225
7. Kamui Kobajaši (Japan) Zauber + 33.270
8. Haime Algersauri (Španija) Toro Roso + 35.964
9. Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams + 45.117
10. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + 47.056
11. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP + 50.454
12. Pedro de la Rosa (Španija) Zauber + 1:03.607
13. Vitantonio Liuci (Italija) HRT + jedan krug
14. Narijan Kartikejan (Indija) HRT + jedan krug
15. Žerom d'Ambrozio (Belgija) Marusja Virdžin + jedan krug
16. Timo Glok (Nemačka) Marusja Virdžin + jedan krug
17. Jarno Truli (Italija) Tim Lotus + jedan krug
odustali:
Pol di Resta (Velika Britanija) Fors Indija
Pastor Maldonado (Venecuela) Vilijams
Nik Hajdfeld (Nemačka) Lotus Reno GP
Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija
Fernando Alonso (Španija) Ferari
Heiki Kovalainen (Finska) Tim Lotus
Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren

Generalni plasman vozača:
1. Sebastijan Fetel 161
2. Dženson Baton 101
3. Mark Veber 94
4. Luis Hamilton 85
5. Fernando Alonso 69
6. Felipe Masa 32

Generalni plasman konstruktora:
1. Red Bul 255
2. Meklaren 186
3. Ferari 101
4. Lotus Reno GP 60
5. Mercedes GP 52
6. Zauber 52

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve