Nova vest
Auto-moto

Petak, 27.05.2011.

19:44

Tim Lotus može da zadrži to ime

Oba tima u Formuli 1 koja imaju ime ’Lotus’ odnela su pobedu u londonskom Visokom sudu oko upotrebe tog imena.

Izvor: B92, Reuters

Autor:B92, Reuters

Default images

Sud je odlučio da Tim Lotus, u vlasništvu malezijskog biznismena Tonija Fernandesa, može da nastavi da se takmiči pod tim imenom i da je ujedno pravi naslednik legendarnog Lotusa, koji je osnovao Kolin Čepmen.

Ipak, samo Grupa Lotus, proizvođač automobila i glavni sponzor Renoa, može takođe da se takmiči pod imenom Lotus, a ima pravo na upotrebu logoa samo na terenskim vozilima.

Tim Lotus je u saopštenju rekao da je sud potvrdio da je on pravi naslednik legendarnog imena, kao i da su pokušaji njihovih rivala da to ospore propali. Ipak, Sara Prajs, čelnica pravnog tima Grupe Lotus rekla je da će se žaliti da bi se razrešilo ko ima pravo da predstavlja brend Lotus u Formuli 1, jer bi ljubitelji tog sporta mogli da budu zbunjeni.

Sud je, takođe, odlučio da Lotus Reno GP može da nastavi da se takmiči u legendarnim bojama tima, crnoj i zlatnoj.

Originalni Lotus osnovao je Čepmen pedesetih godina prošlog veka i on je od tada postao jedan od najlegendarnijih timova u Formuli 1. Do 1994. godine, tim je ostvario 79 pobeda, a njegove boje branili su, između ostalih, Džim Klark, Grejem Hil, Stirling Mos, Emerson Fitipaldi, Johen Rindt, Mario Andreti, Najdžel Mensel, Aerton Sena, Nelson Pike, Mika Hakinen i Roni Peterson.

Prava na ime ’Tim Lotus’ Fernandes je osiguran time što ih je otkipio od Dejvida Hanta, brata pokojnog šampiona Džejmsa, koji je držao prava od kada je tim napustio Formulu 1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Adrijan Njui napušta Red Bul

Britanac Adrijan Njui početkom 2025. godine napustiće tim Red Bula, čiji je dugogodišnji inženjer, saopštio je danas taj tim Formule 1."Adrijan Njui će napustiti Red Bul posle 19 godina".

B92.sport

14:18

1 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu