Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 26.09.2010.

16:02

Slavlje Alonsa u Singapuru

Vozač Ferarija Fernando Alonso pobednik je noćne Velike nagrade Singapura, 15. trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Španac je do četvrtog trijumfa ove sezone, a 25. u karijeri, došao u vremenu od 1:57:53.579 sata na stazi "Marina bej" ispred vozača Red Bula Sebastijana Fetela.

Na treći stepenik pobedničkog postolja popeo se drugi vozač austrijske ekipe Mark Veber, koji je zadržao vođstvo u generalnom plasmanu, dok je, do trke u Singapuru njegov najbliži konkurent Luis Hamilton odustao posle kontakta sa Australijancem.

15. rundu šampionata obeležilo je vođstvo Alonsa od prvog do poslednjeg trenutka trke, kao i njegovi dueli sa Fetelom. Tokom 61 kruga trke i skoro dva sata dva puta je na stazu izlazio „sejfti kar“, viđen je veliki broj incidenata i odustajanja, a kao i pre dve nedelje najveći gubitnik bio je šampion Formule 1 iz 2008. godine, ali je, ipak, Britanac i dalje jedan od ozbiljnih kandidata za titulu.

Od starta je poveo Alonso, ispred Fetela, Hamiltona, Batona, Vebera, Nika Rozberga u Mercedesu, Roberta Kubice u Renou i veterana Rubensa Barikela. Vozač Ferarija Felipe Masa, koji je startovao kao poslednji, do kraja prvog kruga uspeo je da se probije na 20. mesto, ali je već u drugom krugu otišao u boks na zamenu pneumatika. Brazilac, ipak, nije bio poslednji po povratku na stazu jer je Nik Hajdfeld u Zauberu imao problema sa prednjim krilom, zbog čega je morao u boks.

Već u drugom krugu viđeno je prvo odustajanje, pošto je tada trka bila gotova za vozača Fors Indije Vitantonija Liucija, koji je oštetio bolid posle kontakta sa zaštitnom ogradom. Pošto se Italijan zaustavio na preopasnom mestu za ostale vozače, na stazu je izašao „sejfti kar“. To je odmah iskoristila većina vozača, koje je predvodio Veber, za odlazak u boks, dok su Alonso, Fetel, Hamilton i Baton ostali na stazi.

„Sejfti kar“ se na stazi zadržao do šestog kruga, i tada je Alonso vodio ispred Fetela, Hamiltona, Batona, Rozberga, Kubice, Barikela i Mihaela Šumahera u Mercedesu, a nijedan od njih u tom trenutku još uvek nije bio u boksu. Posle restarta Veber je bio na 11. poziciji, dok se Masa nalazio četiri mesta iza Australijanca, koji je vrlo brzo uspeo da se probije pored Tima Gloka u Virdžinu i vozača Zaubera Kamuija Kobajašija.

U 11. krugu vozač Red Bula je pretekao i Šumahera i došao do osme pozicije, sa zaostatkom od 16 sekundi u odnosu na vodećeg Alonsa, koji nije išao još uvek na promenu pneumatika. U međuvremenu, Glok je zadržavao vozić vozača iza sebe, ali je u 16. krugu Zutil ’poveo’, a ostali su ga pratili pa je vozač Virdžina ubrzo pao na 17. poziciju. Do 20. kruga Alonsova prednost u odnosu na Vebera, najbolje plasiranog vozača koji je do tada bio u boksu, iznosila je preko 30 sekundi, dok je Fetel imao zaostatak od tri sekunde u odnosu na Španca.

Fetel je od 25. kruga značajno bržim vremenima uspeo da smanji svoj zaostatak iza Alonsa na nešto više od jedne i po sekunde. Do tada je vodeći dvojac već napravio prednost od više od 30 sekundi u odnosu na trećeplasiranog Hamiltona, koji je u 29. krugu otišao u boks. Britanac se na stazu vratio kao deveti, odmah iza Vebera. U 30. krugu i Alonso i Fetel su otišli na zamenu pneumatika i vratili su se u istom poretku na stazu. Samo nekoliko trenutaka kasnije u boks je otišao u i Baton, koji se na stazu vratio iza Vebera i Hamiltona, a ispred Šumahera.

Posle odrađenog posla u boksu Alonsova prednost u odnosu na Fetel smanjila se na samo sekundu. U 31. krugu je došlo do kontakta između Kobajašija i Šumahera, posle kojeg se Nemac okrenuo na stazi, ali je uspeo da nastavi i ode u boks, dok je vozač Zaubera samo nekoliko krugova kasnije udario u zid. Pošto je u pitanju bio incident posle ’slepe’ krivine u Kobajašija je udario i Bruno Sena, dok su ostali vozači uspeli da ga izbegnu, ali je na stazu tada po drugi put izašao „sejfti kar“.

Vozači koji do tada nisu još uvek bili u boksu izlazak „sejfti kara“ na stazu iskoristili su da odu na zamenu pneumatika i poredak je tada bio: Alonso, Fetel, Veber, Hamilton, Baton, Rozberg, Kubia, Barikelo, Zutil i Hamilton. U 33. krugu viđeno je još jedno odustajanje, pošto se u garažu parkirao vozač Ispanja rejsinga Kristijan Klien, koji je u Singapuru menjao bolesnog Sakona Jamamotoa, dok je pre incidenta trka bila gotova i za Jarna Trulija u Lotusu.

U 39. krugu „sejfti kar“ je izašao sa staze, a dok je izostala borba između Alonsa i Fetela, usledila je bitka između Vebera i Hamiltona za treću poziciju u kojoj je došlo do kontakta kada je u krivini vozač Red Bula uradio u Britanca, koji je u tom trenutku bio ispred njega, posle čegag je vozač Meklarena morao da odustane. Veber je bez oštećenja nastavio dalje, a taj se potez našao pod istragom stjuarta, koji su odlučili da je to bio čist trkački incident i da kazna nije potrebna.

Samo nekoliko trenutaka kasnije došlo je do kontakta i između Šumahera i Hajdfelda, posle kojeg je on odustao, dok je sedmostruki svetski šampion prošao sa oštećenim prednjim krilom pa je morao ponovo u boks. U tom incidentu, koji se, takođe, našao pod istragom, ali bez kazni, Šumaher je udario u sunarodnika, koji potom nije mogao da nastavi dalje.

Alonso i Fetel su tada naizmenično krenuli da nižu najbrže krugove na trci, u poslednjih sedet krugova Španac je ušao sa prednošću manjom od jedne sekunde. Devet krugova pre kraja trka je bila gotova i za Gloka, koji se dobro držao tokom većeg dela trke, ali je tada morao da se parkira u garažu.

Iako je uspevao u nekoliko navrata da se skroz približi Alonsu Fetel nije uspeo da se nađe ispred njega, a najbolju priliku imao je u poslednjem krugu, ali je Španac, ipak, na kraju slavilo. Dok su njih dvojica vodili veliku borbu na stazi je viđen još jedan incident kada se dva kruga pre kraja vozaču Lotusa Heikiju Kovalainenu zapalio motor, ali se Finac nije parkirao već je nastavio dalje, sve do startno-ciljnog pravca, kada se plamen proširio pa je i on sam morao da izigrava vatrogasca.

Skoro 30 sekundi posle Alonsa i Fetela, kroz cilj je prošao Veber, a iza njega su sledili Baton, Roberg, Barikelo, Kubica, Zutil, Hilkenberg i Masa. Ipak, Brazilac je posle trke napredovao do osme pozicije posle kazni koje su zaradili Zutil i Hilkenberg, pa je vozač Fors Indije pomeren na deveto mesto, a mladi Nemac na deseto. Trku za Veliku nagradu Singapura još su završili i Vitalij Petrov u Renou, najmlađi vozač u šampionatu Haime Algersuari, Šumaher, vozač ekipe Toro Roso Sebastijan Buemi i Lukas di Grasi u bolidu Virdžina.

Četiri trke pre kraja sezone u generalnom plasmanu vodi Veber sa 202 boda, ispred Alonsa sa 191, a njih dvojicu prate Hamilton sa 182, Fetel sa 181 i Baton sa 177 bodova. Do kraja šampionata ostale su još trke u Japanu, Južnoj Koreji, Brazilu i Abu Dabiju, a sva petorica vozača imaju šanse da se na kraju sezone okite titulom, a sve to garantuje veoma uzbudljiv finiš sezone.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se trkom za Veliku nagradu Japana na stazi „Suzuka“ 10. oktobra.

Rezultati trke za Veliku nagradu Singapura:
1. Fernando Alonso (Španija) Ferari 1:57:53.579
2. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 0.293
3. Mark Veber (Australija) Red Bul + 29.141
4. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 30.384
5. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP + 49.394
6. Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams + 56.101
7. Robert Kubica (Poljska) Reno + 1:26.559
8. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 1:53.297
9. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + 1:52.416
10. Niko Hilkenberg (Nemačka) Vilijams + 1:52.791
11. Vitalij Petrov (Rusija) Reno + jedan krug
12. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + jedan krug
13. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP + jedan krug
14. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + jedan krug
15. Lukas di Grasi (Brazil) Virdžin + dva kruga
odustali:
Heiki Kovalainen (Finska) Lotus
Timo Glok (Nemačka) Virdžin
Nik Hajdfeld (Nemačka) Zauber
Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren
Kristijan Klien (Austrija) Ispanja rejsing
Kamui Kobajaši (Japan) Zauber
Bruno Sena (Brazil) Ispanja rejsing
Jarno Truli (Italija) Lotus
Vitantonio Liuci (Italija) Fors Indija

Generalni plasman vozača:
1. Mark Veber 202
2. Fernando Alonso 191
3. Luis Hamilton 182
4. Sebastijan Fetel 181
5. Dženson Baton 177
6. Felipe Masa 128

Generalni plasman konstruktora:
1. Red Bul 383
2. Meklaren 359
3. Ferari 319
4. Mercedes GP 168
5. Reno 133
6. Fors Indija 60

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu