Nova vest
Auto-moto

Četvrtak, 13.05.2010.

18:41

60 godina od prve trke u Formuli 1

Formula 1 je u četvrtak je proslavila 60. godišnjicu prve trke u istoriji šampionata koja je održana na britanskom „Silverstonu“ 1950. godine.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Na premijernoj trci Formule 1, kojoj je prisustvovala i cela britanska kraljevska porodica, uključujući i sadašnju Kraljicu Ujedinjenog Kraljevstva Elizabetu II, trijumfovao je Đuzepe ’Nino’Farina, a na putu do pobede ostvario je i pol poziciju i najbrži krug.

Iako je prošla sezona bila jubilarna 60. u šampionatu prava godišnjica obeležena je u četvrtak u Monte Karlu, gde su voženi prvi slobodni treninzi pred trku za Veliku nagradu Monaka, šestu ove sezone. Upravo u Kneževini je bila vožena jedna od trka premijernog šampionata Formule 1, a te 1950. godine domaćini trka su bili, pored Britanije, i Švajcarska, Belgija, Francuska, Italija i Sjedinjene Države, pošto je legendarna trka „Indijanapolis 500“ bila deo šampionata.

Tog 13. maja na stazi „Silverston“ Farina je trijumfovao u Alfa Romeu ispred dvojice timskih kolega Luiđija Fađolija i Redžinalda Parnela, posle dva sata i 13 minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve