Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 30.08.2009.

15:30

Trijumf Raikonena u Belgiji

Vozač Ferarija Kimi Raikonen pobednik je 12. trke u ovogodišnjem šampionatu Formule 1, Velike nagrade Belgije, na stazi "Spa Frankošamp".

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Raikonen je do prvog trijumfa za italijansku ekipu u ovoj sezoni došao u vremenu od 1:23.50.995 sata, ispred Đankarla Fizikele, koji je napravio veliki uspeh pošto je ekipi Fors Indije doneo prvi podijum, ali samim tim i prve bodove od debija u Formuli 1 na startu prošle sezone, dok je treće mesto na podijumu zauzeo Sebastijan Fetel.

Četvrto mesto na stazi “Spa Frankošamp” zauzeo je vozač ekipe BMW Zauber Robert Kubica, ispred klupskog kolege Nika Hajfelda, Heikija Kovalainena u Meklaren Mercedesu i Rubensa Barikela, dok je poslednji bod pripao vozaču Vilijamsa Niku Rozbergu. Vodeći u generalnom plasmanu Dženson Baton svoju trku u Belgiji je završio već u prvom krugu.

Posle starta sa pol pozicije Fizikela je uspeo da se zadrži u vođstvu u prvoj krivini ispred Hajdfelda I Trulija, dok Barikelo nije startovao na vreme. Ipak, takav poredak se nije dugo zadržao pošto je Raikonen, koji je na kratko izleteo sa staze posle starta, uspeo da dođe do druge pozicije, pa je već na sredini prvog kruga Fizikela vodio ispred Finca i Kubice.

Tu nije bio kraj uzbuđenjima u prvom krugu Velike nagrade Belgije pošto je trka tada bila završena za aktuelnog šampiona Luisa Hamiltona, vodećeg u generalnom plasmanu Džensona Batona, kao i dvojicu vozača koji su svoj debi u Formuli 1 imali na poslednje dve trke, Haimea Algersuarija i Romana Grožana, pa je na pistu izašao “sejfti kar”. Sva četvorica su iz incidenta, koji je započet kada je vozač Renoa gurnuo sa staze Baton, a nastavljen kada je mladi Španac udario u Hamiltona, izašli nepovređeni, a dešavanja iz prvog kruga su posle trke ispitivali stjuarti koji su odlučili da nema potrebe za kaznama.

Kada je “sejfi kar” izašao na stazu poredak je bio: Fizikela, Raikonen, Kubica, Glok, Veber, Hajdfeld, Rozberg i Fetel, dok je po njegovom povratku u boks, u petom krugu, Raikonen odmah posle krivine “O Ruž” uspeo da preuzme vođstvo od Fizikele, dok je plasman vozača iza njih dvojice ostao nepromenjen.

U 13. krugu prvi je u boks na zamenu pneumatika i dolivanje goriva otišao Kubica, sa treće pozicije, a pratio ga je Glok, dok se Fizikela i dalje držao blizu vozača Ferarija. Njih dvojica su u boks otišli dva kruga kasnije i na stazu su se vratili nepromenjenim redosledom. Posle vodećeg dvojica u boks su otišli i Veber i Hajdfeld, I Australijanac je uspeo da se vrati na stazu ispred vozača ekipe BMW Zauber, ali je zbog nebezbednog puštanja iz boksa dobio kaznu “prođi kroz”, ali je pre nego što je otišao da odradi kaznu Nemac uspeo da ga pretekne.

Fetel je prvi put u boks otišao u 16. krugu, a tri kruga kasnije isto je učinio do tada vodeći Roberg, dok je Veber odradio svoju kaznu. U 22. krugu viđeno je prvo odustajanje posle prvog kruga pošto se Truli parkirao u boksu, pa je na polovini trke poredak bio: Raikonen, Fiziko. Alonso, Kubica, Kovalainen, Fetel, Hajdfeld, Barikelo, Zutil, s tim da su Alonso i Kovalainen imali taktiku od jednog odlaska u boks.

Alonso je u 25. krugu otišao u boks, ali su mehaničari imali problema pri pokušaju da mu skinu prednji levi pneumatik, koji je bio oštećen prilikom kontakta sa Adrianom Zutilom u prvoj krivini, pa je dvostruki šampion izgubio mnogo vremena i na stazu se vratio kao 14, ali mu je potom javljeno iz boksa da mora da se parkira zbog problema sa prednjim levim delom bolida.

U poslednjih 15 krugova vozači su krenuli sa drugim redovnim odlascima u boks, ali po povratku na stazu nije bilo većih promena, sem što je Fetel uspeo da pretekne Kubicu i tako dođe do trećeg mesta, dok su Raikonen i Fizikela vodili mirnu borbu na čelu. U poslednja dva kruga Barikelo je imao problema sa motorom, ali je ipak uspeo da prođe kroz cilj, ali mu se motor potom zapalio čim se parkirao u park fermeu dok je vozač Ferarija proslavljao prvu pobedu posle Velike nagrade Španije prošle godine. Raikonen je tako ujedno ostao jedini vozač od svih koji trenutno voze u šampionatu Formule 1 koji je uspeo da trijumfuje na stazi "Spa Frankošamp".

Prvi put od starta sezone Ferari, tačnije Raikonen, je izgledao nezaustavljivo i zasluženo je došao do trijumfa, dok je Finac pokazao das u ga mnogi prerano penzionisali. S druge strane Badoer nijednog trenutka, sem dok je “sejfti kar” bio na stazi, nije bio u prilici da pobegne sa poslednjeg mesta i već u Monci bi na mesto povređenog Felipea Mase mogao da dođe neki drugi vozač, a kao jedan od potencijalnih zamenika pominje se Fizikela.

Ipak, još veći utisak od trijumfa Raikonena ostavio je upravo Fizikela, koji je tokom cele trke u stopu pratio bivšeg šampiona, i od njega i ekipe Fors Indije se mogu očekivati dobri rezultati do kraja sezone. Najbolji od svih konkurenata za titulu bio je Fetel, koji je odličnom vožnjom posle relativno loših kvalifikacija uspeo da smanji zaostatak u plasmanu u odnosu na Batona posle dve trke na kojima nije osvojio nijedan bod.

Odličnu trku u Belgiji imao je i dvojac ekipe BMW Zauber, pošto su i Kubica i Hajdfeld do finiša bili u konkurenciji za podijum, dok su još jednu solidnu trku imali Kovalainen i Rozberg, kao i Barikelo, koji bi se sigurno borio za podijum da je imao dobar start. Veber je takođe imao dobru trku, ali je zbog loše procene svojih mehaničara zaradio kaznu, a potom je trku završio van bodova, dok je Zutil bio solidan i ako Fors Indija nastavi sa napretkom vrlo brzo bi mogao da dođe do prvih bodova

Trku za zaborav imala ja prvenstveno Tojota, koja je imala vozače na drugoj i sedmoj poziciji, a na kraju je ubedljivo ostala bez bodova, koliko zbog nepredviđenih okolnosti, ali prvenstveno zbog loših odluka unutar ekipe. Toro Roso je ponovo ostao bez bodova, kao i Reno, a upravo vozači tih ekipa su se u prethodnih nekoliko nedelja nalazili na udaru i vozača i medija kako bi zbog neiskustva mogli da budu veoma opasni na stazi. To se pokazalo na prvoj pravoj brzoj stazi u kalendaru pa su Grožan i Algersuari pored svojih upropastili trku Hamiltonu i Batonu.

Iako je trka u Belgiji za Batona završena već u prvom krugu, i iako je prvi put ove sezone ostao bez bodova, prednost Britanca u generalnom plasmanu je minimalno smanjena. Baton posle 12 trka u šampionatu ima 72 bodova, 16 više od Barikela, dok je Fetel treći sa 53. U konkurenciji konstruktora prvi je Bron GP sa 128 bodova, drugi Red Bul sa 104,5, a treći Ferari sa 56.

Naredna na programu je trka za Veliku nagradu Italija koja se 13. septembra vozi na stazi “Monca”.

Rezultati trke za Veliku nagradu Belgije:
1. Kimi Raikonen (Finska) Ferari 1:23:50.995
2. Đankarlo Fizikela (Italija) Fors Indija + 0.938
3. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 3.875
4. Robert Kubica (Poljska) BMW Zauber + 9.966
5. Nik Hajdfeld (Nemačka) BMW Zauber + 11.276
6. Heiki Kovalainen (Finska) Meklaren Mercedes + 32.763
7. Rubens Barikelo (Brazil) Bron GP + 35.461
8. Niko Rozberg (Nemačka) Vilijams + 36.208
9. Mark Veber (Australija) Red Bul + 36.959
10. Timo Glok (Nemačka) Tojota + 41.490
11. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + 42.636
12. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + 46.106
13. Kazuki Nakađima (Japan) Vilijams + 54.241
14. Luka Badoer (Italija) Ferari + 1:42.177
odustali:
Fernando Alonso (Španija) Reno
Jarno Truli (Italija) Tojota
Dženson Baton (Velika Britanija) Bron GP
Roman Grožan (Francuska) Reno
Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren Mercedes
Haime Algersuari (Španija) Toro Roso

Generalni plasman vozača:
1. Dženson Baton 72
2. Rubens Barikelo 56
3. Sebastijan Fetel 53
4. Mark Veber 51,5
5. Kimi Raikonen 34
6. Niko Rozberg 30,5

Generalni plasman konstruktora:
1. Bron GP 128
2. Red Bul 104,5
3. Ferari 56
4. Meklaren Mercedes 44
5. Tojota 38,5
6. Vilijams 30,5

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve