Nova vest
Auto-moto

Utorak, 07.07.2009.

10:12

Staza „Fudži“ se povukla iz F1

Japanska staza „Fudži“ odrekla se prava domaćinstva trke u šampionatu Formule 1 zbog smanjenja troškova u vreme globalne ekonomske krize.

Izvor: B92, Reuters

Autor:B92, Reuters

Default images

Pista, koja se nalazi u većinskom vlasništvu kompanije Tojota, trebalo je da bude domaćin Velike nagrade Japana 2010. godine, pošto je dogovoreno da se naizmenično na njoj i Hondinoj „Suzuki“ održavaju trke Formule 1.

Prema nekim procenama Tojotu domaćinstvo trke košta između dve i tri milijarde jena, odnosno izmržu 13 I 20 miliona funti. Japanska kompanija očekuje da će do marta 2010. godine imati rekordne gubitke, koji se procenjuju na čak 850 milijardi jedna, zbog čega je primorana na smanjenje troškova.

“Fudži” je bila domaćin prve Velike nagrade Japana 1976. godine, ali je zbog udesa Žile Vilneva, u kome je dvoje gledalaca izgubilo život, izbačena iz kalendara. Potom je “Suzuka” od 1987. do 2006. godine dobila organizacuju trke, pre povratka “Fudžija” u kalendar 2007. godine posle 30-godišnjeg odsustva.

Trka za Veliku nagradu Japana ove godine će biti vožena na “Suzuki”, 4. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve