Nova vest
Auto-moto

Subota, 16.05.2009.

12:50

Ferari pokrenuo pravni postupak

Formula 1 je upala u još dublju krizu pošto je u petak Ferari u Francuskoj pokrenuo pravni postupak da bi sprečio uvođenje ograničenja budžeta od 2010. godine.

Izvor: B92, Reuters

Autor:B92, Reuters

Default images

Predsednik Svetske automobilske federacije (FIA) Maks Mozli je, posle dvočasovnog sastanka sa predstavnicima Asocijacije timova Formule 1 u hotelu londonskog aerodroma „Hitrou“, izjavio da neće biti kompromisa po pitanju kontroverznih propisa i da će ograničenja.

Nekoliko dana pre sastanka italijanska ekipa, ujedno najuspešnija u istoriji, je objavila da će se posle 60 godina povući iz Formule 1 ukoliko se objavljena pravila ne promene. Mozli je, s druge strane, izjavio da sumnja da će napraviti takav korak, ali da će sport preživeti i bez Ferarija, uz poređenje sa smrću Aertona Sene na trci za Veliku nagradu San Marina 1994. godine.

„Ideja da su nezamenjlivi je glupost. To sve podseća na pokojnog Senu. On je bio najvažniji vozač u šampionatu te 1994. godine, ali kada je poginuo Formula 1 je nastavila da postoji. I Lotus je nekada bio važan, kao i Brebam“, rekao je Mozli.

Mozli je naglasio da ekipe moraju do 29. maja da se prijave za učešće u šampionatu sledeće godine i da rok neće biti pomeren, ali je takođe upozorio da postoji nekoliko zainteresovanih strana za ulazak u Formulu 1.

Uprkos svemu, Mozli je rekao da vladajuće telo Formule 1 želi da se svi timovi takmiče pod istim pravilima i da će pokušati da dođu do prihvatljive alternative. Prvi čovek FIA takođe je negirao da je sport upao u krizu rečima da još uvek ima vremena, ali je Ferarijev pravni postupak dodatno zakomplikovao stvari.

„Kada ljudi pokreću takve postupke teško je pregovarati sa njima“, rekao je Mozli o zahtevu Ferarija, o kome ga je obavestio njegov advokat i dodao da će biti saslušan u Parizu sledećeg utorka, dva dana pre početka takmičenja na šestoh trci sezone, Velikoj nagradi Monaka.

FIA ima sedište u Parizu i Ferari, ekipa koja ima specijalne privilegije jer je najstariji i najuspešniji tim u istoriji Formule 1, će tvrditi da nisu mogli da ulože veto na uvođenje novih pravila, dok je Mozli naglasio da će se žaliti ako sud presudi u korist italijanske ekipe.

Prvi čovek Ferarija, ali i FOTA, Luka di Montecemolo nije prisustvovao sastanku u Londonu zbog smrti oca, ali ga je zamenio šef ekipe Stefano Domenikali. Posle sastanka Ferari nije objavio nikakvo saopštenje, ali je rečeno da ga neće ni biti.

FIA je pre nekoliko nedelja odlučila da uvede opcionalno ograničenje budžeta od 40 miliona funti i ekipe koje se odluče da ga prihvate bi dobile veću tehničku slobodu u razvoju bolida u odnosu na ekipe koje budu imale neograničene budžete. Na takav korak se FIA odlučila da bi osigurala budućnost sporta zbog uticaja globalne finansijske krize.

Ferari, kao i bivši šampion Reno, su objavili da će nova pravila dovesti do podele u šampionatu i da to ne mogu da prihvate, a to su podržali i Tojota i Red Bul.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve