Nova vest
Auto-moto

Utorak, 17.03.2009.

17:33

F1: Prvaka odlučuje broj pobeda

Prvak sveta u Formuli 1 od ove godine biće vozač koji u toku sezone ostvari najveći broj pobeda, a ne onaj koji sakupi najviše poena, objavila je u utorak FIA.

Izvor: B92, Tanjug

Autor:B92, Tanjug

Default images

U saopštenju se navodi da je Savet FIA odbacio predlog timova koji učestvuju u šampionatu sveta da se od ove sezone promeni način bodovanja, odnosno da pobednik osvoji tri, a ne kao do sada dva boda više od drugoplasiranog.

"Dosadašnji sistem bodovanja biće zadržan, ali će ukupan broj bodova koje vozači osvoje u toku sezone biti uziman u obzir samo u slučaju kada dvojica ili više vozača imaju isto broj pobeda", navodi se u saopštenju FIA.

Pobednik trke će i dalje dobijati deset bodova, a isti broj bodova kao do sada (8-6-5-4-3-2-1) biće dodeljivan i vozačima koji se plasiraju od drugog do osmog mesta.

Broj pobeda biće odlučujući samo za određivanje šampiona sveta, a plasman od drugog do poslednjeg mesta određivaće se, kao i do sada, na osnovu broja osvojenih bodova.

Savet FIA je takođe odbacio predlog vlasnika Formule 1 Bernija Eklstona da se posle svake trke trojici prvoplasiranih vozača dodeljuju medalje.

Prošle sezone titulu šampiona osvojio je vozač Meklarena Luis Hamilton, koji je imao manje pobeda, a više bodova od Felipea Mase iz Ferarija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve