Nova vest
Auto-moto

Utorak, 20.01.2009.

13:47

BMW Zauber prezentovao F1.09

Ekipa BMW Zaubera je na stazi „Rikardo Tormo“ u Valensiji u utorak predstavila bolid za novu sezonu.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Nemačka ekipa je prošle sezone došla do prve pobede u najbržem cirkusu na svetu i ubedljivo je osvojila treće mesto u pretku konstruktora, a nadaju se da će ove godine zahvaljujući bolidu F1.09 ostvariti još bolje rezultate.

Kao i prošle godine vozači BMW Zaubera će biti Robert Kubica i Nik Hajdfild, dok će na mestu test vozača ostati Austrijanac Kristijan Klien. Odmah po razvršetku prezentacije Kubica je izvozao prvi krug u novom bolidu, a direktor kompanije BMW zadužen za automobilizam, Mario Tajsen je rekao da je cilj ekipe da se redovno nalazi u konkurenciji za pobede u 2009. godini i da se bori za šampionsku titulu.

„Dvostruki trijumf u Kanadi prošle godine, kada je Robert pobedio a Nik bio drugi, je postavio određene standarde. Ove sezone želimo da sačuvamo prvoklasni rekord pouzdanosti, ali i da u isto vreme poboljšamo izdanja da bi bili konstantno pri vrhu. Svesni smo da su naši ciljevi visoki, ali to bi trebalo da bude poslednji korak u našem razvoju, a on je ujedno i najteži“, rekao je Tajsen.

Rad na novom bolidu BMW je započeo još u ferbuaru prošle godine, a novi propisi, manje aerodinamike, uvođenje KERS sistema i povratak slik pneumatika značio je da će on izgledati mnogo drugačije od prethodnika. Prednje krilo je postavljeno više i mnogo je šire nego ranije i sastoji se od tri dela i širine je kao i sam bolid. Zadnje krilo je manje i više postavljeno, dok su aerodinamička pomagala svedena na minimum, dok su bočni usisnici viši. Prednja osovina je takođe modifikovana dok zadnja predstavlja novi dizajn.

BMW je sproveo intenzivne pripreme za novu sezonu u pokušaju da ispune svoje ambicije koje su uključivale i testiranje KERS sistema koji daje dodatnu snagu pri kočenju i novih aero elemenata.

„Tim je vrlo rano krenuo sa radom na velikom broju izmena za novu sezonu. Uveren sam da smo u dobroj formi i radujem se prvoj trci gde ćemo videti gde smo u odnosu na najveće konkurente“, rekao je Nik Hajdfild.

Nemačka kompanija je u najbržem cirkusu na svetu debitovala 2006. godine, i u tom kratkom periodu ostavrila je bolje rezultate od mnogih ekipa koje su duže u Formuli 1.

„Za tri godine od kada je ekipa BMW Zauber formirana uvek smo dostizali ciljeve koje smo sebi postavili i uvereni smo da ćemo to uraditi i ove sezone“, dodao je Tajsen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve