Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 16.01.2017.

12:17

Federer je Federer – Melceru samo set

Rodžer Federer uspešno je započeo novu sezonu pobedom nad Jirgenom Melcerom u prvom kolu Australian Opena – 3:1 (7:5, 3:6, 6:2, 6:2).

Izvor:

Autor:

Federer je Federer – Melceru samo set
Getty Images

Legendarni Švajcarac, 17. nosilac u Melburnu, nije igrao tenis od polufinala Vimbldona, kada je poražen od Kanađanina Miloša Raonića.

"Sada nije strašno, prošle godine je bilo dosta teško. Ne mogu da budem srećniji, ponovo mogu da igram tenis, osećam se veoma dobro i radujem se nastupima u Melburnu. Nadam se da ću se zadržati ovde što duže... Svaki meč je dobar meč kada možete da igrati onako kako umete, pa i izgubili", rekao je Federer posle meča.

Oba igrača sigurno su započela susret, pošto su uvodna dva gema na svoje servise ekspresno rešavali u svoju korist, međutim – Melcer potom koristi prvu šansu za brejk, pogodivši samu ivicu linije sjajnim pasing šotom.

Pokušao je Rodžer da odgovori odmah, zaigrao je dosta agresivnije, i uspeo je u tome. Jirgen je dobrim servisma spasao prve dve ri-brejk šanse, ali je onda lagan volej poslao u mrežu, sa svega pola metra razdaljine.

Usledila su nova dva lagana gema, da bi Federer onda podsetio zašto je jedan od najboljih igrača u istoriji 'belog sporta'. Najpre je naterao rivala na grešku, potom je odigrao savršen volej, pre nego što je savršenim bekendom stigao do tri vezane brejk šanse, za totalni preokret.

Iskoristio je već prvu, a zatim još jednim gemom bez izgubljenog poena stigao do vođstva u setovima, posle 38 minuta igre – 7:5.

Već u prvom gemu drugog seta Melcer je izgubio gem na svoj servis bez osvojenog poena, da bi potom umalo povratio zaostatak.

Usledila su tri gema u kojima serveri nisu dozvoljavali protivniku da osvoji nijedan poen, da bi Melcer konačno uzvratio brejkom.

Ne samo da je odbranio, već je i povećao prednost u sledećem gemu za 4:3, da bi priliku da servira za set dobio već posle nekoliko minuta.

Švajcarac je ponovo izgubio gem na svoj servis, a u devetom gemu drugog seta je prvu priliku protivnika za izjednačenje spasao neverovatnim pasing-šotom iz bekenda.

Drugu set loptu Austrijanac nije propustio i vratio je meč na početak – 3:6.

Nije se Rodžer previše obazirao na izgubljen set, pošto je naredni otvorio bez izgubljenog poena, dok je onda dobrano namučio rivala, koji je tek posle đusa uspeo da izjednači.

Usledio je sličan gem na Švajcarčev servis, ali je i on takođe bio uspešan za novo vođstvo, da bi onda napravio, isposaviće se – ključni brejk za novo vođstvo u setovima.

Poveo je sa 3:1 iskoristivši prvu brejk šansu, a onda još jednom sigurnim servisima došao do velika tri gema prednosti.

Mogao je već u narednom gemu da završi posao i stigne na set do prolaska u narednu rundu, ali je Melcer ovoga puta uspeo da spase brejk šansu, međutim – to mu nije pošlo za rukom u narednoj takvoj situaciji.

Rodžer je agresivnom igrom došao do nove dve vezane prilike da rivalu oduzme servis, ujedno i povede u setovima, da bi još jednom iskoristio prvu šansu za konačnih i ubedljivih 6:2.

Već krajem trećeg seta bilo je jasno kako će se ovaj susret završiti, a potvrdu za tako nešto dobili smo već u četvrtom gemu.

Prethodno su oba igrača poprilično lako, kao nekoliko puta u meču, uspela da osvoje uvodne gemove, a onda je usledio napad Melcera, koji je Federer uspeo da odbije.

Ono što Austirjancu nije pošlo za rukom jeste Rodžeru, koji ponovo koristi prvu priliku koja mu se ukazala i sjajnim forhendom stiže do 3:1.

Ubrzo je došla i potvrda napravljenog brejka, pa dva gema bez previše uzbuđenja, da bi Švajcarac došao u situaciju da svojim servisom završi posao i prođe u narednu rundu.

To je i učinio, iako je Melcer zaigrao na sve ili ništa i došao do 30:30, a duel je završio sa dva odlična servisa – 6:2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve