Nova vest
Tenis

Subota, 21.01.2017.

20:00

Marijana Veljović za B92: Autoritet gradimo dobrim odlukama

Marijanu Veljović upoznali ste prošle godine na Australijan openu kada je kao sudija sa 'zlatnim bedžom' ITF učestvovala na prvom Grend slemu sezone.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Marijana Veljović za B92: Autoritet gradimo dobrim odlukama
Foto: Teniski savez Srbije

Veljovićeva je na taj način postala je deo eliitnog tima sudija koji može da se nađe u stolici i na najznačajnijim mečevima najvećih turnira.

U prethodnih 12 meseci učestvovala je na brojnim turnirima, sudila neke velike mečeve, pa smo je pitali šta se to promenilo u njenom životu od poslednjeg razgovora za B92.

Rekla nam je da se "u suštini" nije promenilo ništa, ali mi ipak nismo saglasni.

"U suštini se nije promenilo mnogo toga. Što se profesionalnog plana tiče, odradila sam svoje prvo Grend slem finale, sudila sam finale ženskog dubla na US openu. Radila sam polufinale ženskog singla, polufinale na Olimpijskim igrama u Rio de žaneiru u ženskoj konkurenciji. Ako može da se kaže, u profesionalnom smislu sam napravila iskorak i to su mi najveći sudijski uspesi do sada. Bila je to dobra godina, najbolja u mojoj karijeri. Na privatnom planu se ništa nije promenilo", počela je Marijana priču za B92.

Od tog trenutka interesovanje za 30-godišnju Kragujevčanku je poraslo, mediji su počeli da se raspituju, a ona nam je objasnila kako funkcioniše odnos sa novinarima.

"Danas si ti mogao da vidiš kako to izgleda. Morao si da se obratiš sudijskoj kancelariji i preko njih zakažeš intervju. Nismo ograničeni vremenski, ni kada i koliko izjava možemo da dajemo. Postoje teme o kojima nam je zabranjeno da govorimo. Ne možemo da komentarišemo mečeve, one koje smo sudili, sopstvene ili odluke drugih sudija. Ipak, sve ide preko nadležnih sudijskih organa i ukoliko oni odobre i dogovore se sa nama, nema nikakvih problema".

Iako ne može da komentariše, stiže da isprati neke mečeve srpskih tenisera, pa kaže da je iznenađena rezultatima u Melburnu ove godine.

"Ne mogu da komentarišem mečeve naših tenisera jer mi nije dozvoljeno, ali uspevam da ispratim. Volim da gledam tenis, ne samo kada igraju igrači iz Srbije, već i kada vidim neke duele koji mi se čine dopadljivim. Neverovatno je da su se desili takvi rezultati, ali Zimonjić igra u dublu i nadam se da neću ostati jedini predstavnik Srbije u Melburnu", rekla je, ali nije imala sreće jer je Ziki završio takmičenje.

Život teniskog sudije nije samo ono što se dešava na terenu, tačnije to je završni deo – Marijana ističe da posao "nosi i kući".

"Retko se na turnirima dešava da nemamo meč tokom dana. Postoje dani kada ne sudimo, ali možda moramo da dođemo da gledamo nekoga od mlađih sudija koje mi podučavamo. Tu su uvek i sastanci, pa kada se ne radi, imam neke druge profesionalne obaveze. Dešava se i da dobijemo slobodan dan, ali vrlo retko. Kada nisam na turniru obično ne odmaram ni kada sam kod kuće. Uvek su tu pripreme za naredne turnire, organizovanje kalendara, učestvovanje u školama suđenja ITF u kojima predajem sa ostalim članovima svog tima. Uvek se nešto dešava, retki su dani kada ne pošaljem nekoliko mejlova. Nema preteranog opuštanja ni distanciranja od posla".

Pitali smo je kako izgleda procedura posle meča na turniru, šta su zadaci sudije i šta se događa "iza kulisa".

"Ako su se tokom meča dogodili neki problemi ili je zbog nečega potrebno da se razgovara sa supervizorom, obavimo to odmah posle meča. Procedura varira u zavisnosti od turnira i može biti nešto drugačija. Kada završimo evaluaciju linijskih sudija obično čekamo sledeći meč. Ništa spektakularno jer je mnogo veća priprema za mečeve, nego što je procedura nakon njihovog završetka".

Sudije i teniseri dobro sarađuju, ali se nekada dogodi i da njihovi odnosi budu zategnuti – na primer, Rafael Nadal je sredinom 2015. godine tražio izuzeće Karlosa Bernardesa, jednog od najboljih na svetu.

"Sigurno da postoje igrači koji preferiraju određene sudije, ali se meni to nije dešavalo. Ne bih volela da mi se dogodi. Mi ulazimo neutralno u svaki meč, ne razmišljam kome sudim, već se trudim da u datom trenutku odradim posao najbolje što mogu. Nemam neko predrazmišljanje, posmatram ih kao igrača A protiv igrača B".

A kako zadržati autoritet kada se na terenu nalaze najveće zvezde 'belog sporta'?

"Svi smo različiti i posebni na svoj način. Sigurno je da neke sudije imaju više autoriteta u odnosu na druge, jer ga grade godinama. Onaj koji je u svetu suđenja 20 godina biće poznatiji i priznatiji od, na primer, nekoga ko sudi pet godina. Međutim, i oni su nekada počinjali, pa su sticali ime. Trudimo se da najbolje uradimo naš deo posla, da učimo, napredujemo i stičemo iskustvo. Dajemo sve od sebe zbog čega i sami igrači više cene naš dobar posao. Vodim se time da nam znanje i rezultati dozvoljavaju da postavimo autoritet".

Poslednjih godina arbitrima pomaže čelendž koji dokazuje njihove odluke, ali nekada i otkrije kada naprave grešku. Da li postoje sudije koje ne vole 'sokolovo oko'?

"Ne mogu da kažem da postoje sudije koje ne vole čelendž jer ne znam, ali ga ja volim. Na to gledam kao nešto što pokazuje koliko smo u pravu. Pomaže nam da pokažemo kada smo u pravu, pošto dok nije postojao, završalo se raspravama na relaciji sudija-igrač. Sada imamo nešto što dokazuje da smo bili u pravu ili ispravlja grešku ukoliko smo je napravili. To je fer jer i u slučaju greške, lepo je da se ona ispravi. Čelendž gledam kao na pomoć i sistem sa kojim volim da radim".

Zato i ne postoji neka vrsta lične satisfakcije kada se dokaže da je bila u pravu.

"Ne osećam neku ličnu pobedu jer nije u pitanju takmičenje između nas dvoje, ali dobar je osećaj ukoliko donesemo ispravnu odluku. Ne samo ja, već ceo tim, zajedno sa linijskim sudijama. Čak i kada ispravimo pomoćnika, bolje je nego da smo napravili grešku. Dešava se da mi pogrešimo, to je normalno, iako se trudimo da takav slučaj bude ređi. Ne postoji lična pobeda, ali mi je drago da je doneta ispravna odluka".

Za kraj, zanimalo nas je da li ima neke naslednike i kada će Srbija dobiti novu Marijanu Veljović.

"Nadam se, ali moram da priznam da nije baš lako... Drugačiji je put doći do vrha u svetu teniskog suđenja ako niste iz zemlje koja ima veliki turnir. Imamo dobre sudije koje se već kreću po većim turnirima. Nažalost, nema ih u Australiji, ali se nadam da će neko biti prihvaćen na nekom od predstojećih Grend slemova", zaključila je Veljovićeva za B92.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve