Nova vest
Tenis

Četvrtak, 29.01.2015.

09:38

Mari prvi finalista Australijan opena

Britanski teniser Endi Mari prvi je finalista Australijan opena, pošto je u polufinalu savladao Tomaša Berdiha sa 6:7, 6:0, 6:3, 7:5.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Beta/AP Photo/Bernat Armangue

Mari je uspeo da preokrene meč, iako je prvi set izgubio u taj brejku i plasira se u četvrto finale Otvorenog prvenstva Australije.

Šesti teniser planete u borbi za titulu sastaće se sa boljim iz drugog polufinala u kojem se sastaju Novak Đoković i Stan Vavrinka.

Ovim trijumfom Endi je smanjio na 6-5 u međusobnim okršajima sa Čehom i onemogućio ga da se nađe u prvom Gren slem finalu od 2010. godine. Mari je obezbedio učešće u osmom Gren slem finalu u karijeri, pa je sada samo jedan Britanac ispred njega - Fred Peri koji je igrao 10.

Trostruki finalista igrao je veoma agresivno – upisao je 40 direktnih poena i 39 grešaka, a i servis ga je odlično služio (ukupno 15 as udaraca). Berdih nije bio na nivou iz pretfodnih mečeva jer je napravio čak 56 grešaka, uz 37 vinera.

Tomaš je prvi set mogao mnogo ranije da završi, pošto je servirao za 1-0 pri rezultatu 5:3, ali je ispustio prednost i morao da čeka taj brejk.

Izgledalo je da se ’Rafin dželat’ istrošio u drugom delu igre, pa ga je Britanac prosto zbrisao sa tenera – 6:0.

Ključni deo meča verovatno je šesti gem trećeg seta – tada je Endi znatno ubrzao tempo, vratio nekoliko odličnih riterna i insajd in forhendom iskoristio drugu brejk priliku, koju je zadržao do kraja tog dela igre.

Šesti gem četvrtog mogao je meč da odvede u drugom pravcu, ali se Berdih stegao na brejk loptama. Na prvoj je imao je aktivan poen, dobro je napadao forhendom, ali ga je nešto slabiji prilazni udarac koštao i Mari je prošao pasingom. Usledila je i nova šansa – ovoga puta odlučio se da blokira početni udarac protivnika i pogrešio.

Kazna je stigla u 11. gemu – odlučujući brejk i siguran servis gem za pobedu posle skoro tri i po sata igre.

Tok meča:

Tomaš Berdih bio je mnogo sigurniji na startu meča i u dva gema na svoj servis izgubio je samo jedan poen. S druge strane, Britanac se mučio sa početnim udarcem, ali je uspeo da izbegne brejk lopte i izjednači na 2:2.

Igralo se gem za gem do rezultata 4:3, a Mari je ponovo pokušao da izjednači. Tada je Berdih počeo bolje da vraća servis protivnika i nekarakteristično za njega, da napada bekhendom. Posle dva takva napada i iznuđenih grešaka došao je do prvog brejka na meču.

Imao je Čeh priliku da servira za set, ali je propustio i potvrdio naš predlog da će doći plus gemovi. Mari je vratio dva odlična riterna i napadao forhendom na bekhend rivala. Ta taktika donela je rezultat – Berdih je napravio tri greške i na semaforu je bilo 5:4.

Potpuni povratak Endi je kompletirao sigurnim gemom, a onda je ponovo napao servis uzdrmanog protivnika. Imao je dve brejk lopte, ali je posle četiri izjednačenja Berdih ipao poveo sa 6:5.

Britanac je izborio taj brejk koji je počeo serijom mini brejkova. Ipak, Berdih je spasao jednu set loptu i sačekao da Marijev bekhend ode u mrežu, za vođstvo u setovima - 7:6.

Čeh se emotivno ispraznio zbog dobijanja prvog seta – Endi je lako osvojio servis gem, a onda držao lopticu u igri i čekao grešku rivala, koji nije uspevao da pogodi prvi servis. Još jedan aut bekhendom i bilo je 2:0.

Sledeći gem Mari je ekspresno rešio u svoju korist zahvaljujući čeitiri odlična servisa i posle samo 11 minuta poveo sa 3:0.

Šesti teniser sveta nastavio je potpunu dominaciju u drugom setu, nanizao je još tri gema i tako posle samo pola sata igre izjednačio na 1-1 u setovima (6:7, 6:0).

Berdih je malo stabilizovao igru početkom trećeg seta, stigao je forhendima do 30:30 u gemu protivnika, ali je Endi dva puta odlično odservirao. Prvi put još od prvog seta uzeo je gem u kom je servirao – dobar početni udarac omogućio mu je nekoliko vezanih napada kojim je iznudio greške Marija. I sledeća dva gema teniseri su osvajali bez previše muke za 2:2.

Kod rezultata 3:2 Berdih je servirao i imao tri gem lopte. Dvema greškama vratio je Marija u igru, a ovaj sa nova dva sjajna riterna došao do brejk lopte. Prvu je Čeh spasao sjajnom forhend dijagonalom, dok se kod druge Britanac izvukao i insajd in forhendom poveo sa 4:2. Izgleda da je tim potezom prelomio treći set – vezao je četiri poena kao u transu i stigao na gem do vođstva u setovima. Stečenu prednost lako je održao do kraja seta i preokrenuo na 2-1.

U prva četiri gema trećeg seta riterneri su uzimali samo po jedan poen na servis protivnika, ali su onda krenula veća uzbuđenja. Berdih je servisima eliminisao eventualni rizik na 30:30, a onda nastavio sa napadima u Marijevom gemu.

Endi je vezao nekoliko loših bekhenda i Čeh je stigao do brejk šanse. Imao je aktivan poen, dobro je napadao forhendom, ali ga je nešto slabiji prilazni udarac koštao i Mari je prošao pasingom. Usledila je i nova šansa – ovoga puta odlučio se da blokira početni udarac protivnika i pogrešio. Nije mogao nazad – dva servisa Britanca za 3:3.

Brejk lopti nije bilo do završnice seta, Berdih još jednim sigurnim gemom dolazi na gem do seta. Međutim, popustio je u samoj završinici i sa nekoliko neiznuđenih grešaka dozvolio Mariju da mu oduzme servis u 11. gemu. Britanac je potom odservirao četiri fantastična servisa i prošao u svoje četvrto finale AO, posle nešto manje od tri i po sata igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve