Nova vest
Tenis

Utorak, 12.01.2010.

12:22

Flavija Peneta

Flavija Peneta je prva Italijanka koja je ikada ušla među deset najboljih teniserki na svetu. Ona je taj podvig ostvarila krajem prošle godine, tačnije 17. avgusta 2009. Trenutno je 12. na WTA listi, a u karijeri je osvojila osam titula na profesionalnom nivou, od čega čak šest na šljaci. Krajem prošle sezone igrala je u životnoj formi, izjednačila najbolji rezultat na Gren slem turnirima (četvrtfinale US opena), osvojila drugi trofej u karijeri na betonu (Los Anđeles) i najavila da može da predstavlja ozbiljnu pretnju u novoj sezoni.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Peneta u februaru puni 28 godina, a tenisom je počela da se bavi sa pet. Profesionalka je od 2000. godine, a u najboljih 100 prvi put se probila dve sezone kasnije. Te 2002. godine osvojila je četiri ’fjučersa’, sve u rodnoj zemlji, što joj je omogućilo bolju startnu poziciju pred narednu sezonu.

Za razliku od većine današnjih igračica, Peneta je postepeno gradila put ka vrhu – tek je sa 21 godinom debitovala na sva četiri Gren slem turnira i redovnije počela da se takmiči na WTA turnirima.

Do prvog trofeja na najvišem nivou dolazi 2004. godine na šljaci u Sopotu (300.000 dolara), kada je u finalu dobila Klaru Zakopalovu. Osim toga, igrala je finala u Akapulku i Palermu i osvojila turnir sa nagradnim fondom od 50.000 dolara u Kuneu.

Iduće sezone uzela je još dva trofeja i godinu završila kao 23. na WTA listi. Zabeležila je i prvi trijumf u glavnoj konkurenciji nekog od Gren slemova – na Rolan Garosu je u trećoj rundi ispala posle tri seta od Pati Šnider, a na Vimbldonu je, posle pobeda nad Galjardi, Dulko i Danilidu, ispala od Meri Pirs u osmini finala.

Pre toga je već slavila u Bogoti (170.000 dolara) savladavši u finalu Lurdes-Dominges Lino, a već sledeće sedmice bila je najbolja u Akapulku (180.000 dolara). Bilo je evidentno da Peneta izrasta u solidnu igračicu, ali nešto slabija konstitucija i velika nervoza pred i u toku mečeva sprečavali su je da bude pravi takmac teniserkama iz samog vrha. Tek tu i tamo bi uzela poneki set Pirsovoj ili Šniderovoj, ali na značajnijim turnirima bila je skoro neprimetna.

U 2006. je stagnirala, a u 2007. nazadovala, kako na rang-listi, tako i po rezultatima. Iako je početkom 2006. ušla u Top 20, rezultati nisu pratili plasman – nije odbranila trofeje iz Bogote i Akapulka (na oba poražena u finalu), a ponovo je izostao bitniji proboj na velikim takmičenjima. Ostao je upamćen odličan meč sa Marijom Šarapovom u osmini finala Vimbldona, kada je Ruskinja posle velike borbe slavila sa 7:6, 3:6, 6:3, kao i pobeda nad Venus Vilijams u Seulu.

Naredna sezona bila je još lošija uprkos ’prvencu’ na betonskim podlogama – Peneta je u finalu Bangkoka (200.000 dolara) dobila Jung-San Čan, a pre toga je zabeležila tada najveći trijumf u karijeri izbacivši tada osmu teniserku planete Venus Vilijams.

Godinu 2008. obeležio je povratak u Top 20, nakon pada na 40. poziciju u 2007. godini, kao i titule u Vinji del Mar i Akapulku, gde je u bici za trofej savladala Francuskinju Alize Korne. Na Rolan Garosu je savladala Anastasiju Pavljučenkovu, a u trećoj rundi ponovo je dobila Venus Vilijams. Ispala je od Karle Suares Navaro, ali to je bila samo najava odličnog drugog dela sezone.

Peneta je znatno poboljšala igru na betonu, igrala je finale u Los Anđelesu i izgubila od Dinare Safine, a na US openu je prvi put u karijeri prošla do četvrtfinala nekog Gren slema. Pobedila je Stefani Fogele, Šuai Peng, Nadju Petrovu i Ameli Morezmo, a u četvrtfinalu je ponovo bolja bila Safina.

Prošla godina bila je Penetina najbolja u karijeri – ušla je u Top 10, bila je najbolja u Palermu i stigla do četvrtfinala US opena. Dizala je formu kako se sezona približavala kraju, a u Los Anđelesu je došla do titule izbacivši Petrovu, Zvonarjevu, Šarapovu i u finalu Samantnu Stosur.

Zatim je u Njujorku na poslednjem Gren slem turniru sezone u prva tri kola izgubila samo šest gemova. U četvrtoj rundi odigrala je sjajan meč sa Verom Zvonarjevom, spasila šest meč lopti i pobedila sa 3:6, 7:6, 6:0:



Potom je ispala od Serene Vilijams, ali bio je to odličan način da se zaokruži uspešna godina u kojoj je Peneta, osim svega navedenog, igrala polufinala u Sinsinatiju, Bastadu i Nju Hejvnu, kao i finale u Akapulku.

Flavija Peneta gaji pretežno defanzivnu taktiku. Servis joj nije naročito snažan, pa ne predstavlja ubojito oružje, forhend i bekhend izvodi tehnički ispravno, racionalna je i trudi se da brzim kretanjem i promenama ritma natera protivnice na grešku.

Od odbrambene taktike odstupa u nekoliko slučajeva. Prvi, napada iz kontre kada se rivalka oseti isuviše komforno i smatra da samo od nje zavisi ishod poena. Drugo, kada protiv lošijih igračica više nego uobičajeno ’opusti’ ruku ili dobija povoljnije loptice. Treće, u situacijama kada je u izvanrednoj formi i samopouzdanje joj je na vrlo visokom nivou. Tada je, logično, najnezgodnija jer suparnica ne može sa velikim procentom verovatnoće predvideti Penetinu taktiku ni za sledeći gem, a kamo li nešto više.

Kada odlučno ’traži’ direktni poen, preferira to da čini paralelom, a ne dijagonalom, što se vrlo dobro moglo videti npr. protiv Venus Vilijams u Sinsinatiju prošle sezone. Ono zbog čega je brojni stručnjaci hvale jeste odlična strategija i razmišljanje u toku samog meča. Kaže da joj igra u dublu dosta pomaže u tom pogledu, ali i u volejima koji doprinose njenoj svestranosti i trbealo bi više da ih koristi. U dublu je Peneta osvojila šest titula i igrala finale US opena 2005.

Tokom karijere imala je problema sa temperamentom. Peneta je veliki tremaroš – na prvom juniorskom turniru nije mogla da diše od nervoze i čak su je odveli u bolnicu. Osim toga, vrlo je strastvena i emotivna što je uvek mač sa dve oštrice. Može da bude uzrok savršene igre na krilima povišenog adrenalina, ali i da rezultuje autodestrukcijom i olakim gubitkom poena, gema, meča... Italijanka je i sama svesna toga i kao jedan od ključnih razloga dobrih igara u poslednjih godinu dana navela je rad sa sportskim psihologom i, kao njen rezultat, pravilno kanalisanje energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu