Naslovna strana
B92 Specijali Predsednički izbori
     
 

 

Naslovna strana specijala

Neuspeli septembarski izbori

Analize, intervjui, tekstovi

Istraživanja javnog mnjenja

Enciklopedija izbora

Arhiva izbornih vesti

 


 
 

Koštunica - Labus: izborna noć bez adrenalina | 02/10/2002 | Izvor: Blic News
Beograd -- Iako Srbija nije dobila predsednika nakon prvog kruga glasanja, pored razumljivog nezadovoljstva, najvažniji akteri predsedničke trke mogli su u njoj da pronađu i razloge za zadovoljstvo: Koštuničin tabor napokon ima vrlo opipljive argumente za tvrdnju da ima najviše pristalica; Labus može biti zadovoljan jer mu je ostavljena nada da u drugom krugu nešto ipak može da pokuša, a u trenutku se učinilo da bi i to moglo da mu izmakne i da bi lider radikala mogao da ga prestigne. Iako im je lider (tek) treći, radikali bi mogli ponajviše da se raduju. Šešelj nije dobio bitku, ali se vratio u rat, jer dvadesetak odsto glasova, koliko je na izborima dobio, znači više od infuzije za stranku koja je skoro iskopnila sa političke karte Srbije. Da se vratio u život, Šešelj je pokazao dan posle izbora, kada ih je proglasio neregularnim i tražio njihovo poništavanje.

Možda stoga nije čudno što su negde posle 22 časa, kada je već bilo jasno koliki je čiji rejting, u sedištu DSS bili zadovoljni, dok su se u sedištu Labusovog tima optimizam i dobro raspoloženje naglo probudili nakon početnih slabih rezultata. I jedni i drugi, ipak su bili uzdržani, svesni da predstoji drugi krug. Na jednoj strani uzdržanost, dok se na drugoj strani Beograda osmeh Aleksandra Vučića, generalnog sekretara SRS, raširio od uva do uva.

Dok su prostorije Koštuničinog i Labusovog štaba bile prepune novinara i gostiju, što je donekle bio slučaj i sa zgradom Magistrata u Zemunu gde su se ušančili radikali, prostorije SPS i SPO bile su prazne, skoro puste ako se uporede sa nekim ranijim izborima. Ni predsednički kandidati ovih stranaka nisu gajili prevelike iluzije. I Velimir - Bata Živojinović i Vuk Drašković rezultate su čekali u svojim kućama.

Svi na prvom mestu
Užurbani, nasmejani Zoran Šami, sat i po po zatvaranju biračkih mesta, u štabu Vojislava Koštunice saopštava prve izborne rezultate. Kandidat DSS vodi. I Labus vodi, ali prema podacima koje je pola sata kasnije saopštio njegov portparol Bojan Zečević. U sedištu DSS podaci se obrađuju posle telefonskih dojava i unose se u kompjuter. Plavi grafikon na računaru u skučenoj centralnoj sobi, koji pokazuje Koštuničine glasove, ubrzano raste. Merač Labusovih je žute boje i niži od onog koji broji glasove trećeg igrača u ovoj igri Vojislava Šešelja. Njegov grafikon je crn.

Dakle, Koštunica vodi. „Kakva gužva! Šta, ovi ubedljivo vode, raduju se?“ komentariše tek pristigli novinar.

„Kako da ne. Idi sad kod Labusa, i oni se raduju. I tamo je Šešelj treći“, komentariše jedan strani dopisnik.

Radovali su se i radikali. Kada se na početku večeri pojavio Aleksandar Vučić, generalni sekretar stranke, vidljivo dobro raspoložen, ćaskajući sa nekoliko izveštača, bilo je jasno da postoje dobri razlozi za njegovu opuštenost. To je objasnio malo kasnije Dragan Todorović, šef izbornog štaba Vojislava Šešelja, kada je novinarima pročitao podatke prema kojima njegov lider ima skoro isti broj osvojenih glasova kao dva favorita.

Za dva stola oko kojih su sedeli reporteri čula su se razna tumačenja početnih rezultata koje su objavili radikali. Na televiziji, predstavnici Cesida potvrđuju malopređašnje Todorovićeve navode. „Ovaj će još i da pobedi“, kaže jedna novinarka svojoj koleginici. „Ma, ne verujem“. Nije zvučalo baš ubedljivo.

Komunisti
Aleksandar Popović, visoki funkcioner DSS i animator večeri u Koštuničinoj stranci, spretno se kreće po novinarskim kružocima i glasno agituje kako Labusovom štabu ne treba verovati.

- Oni vode kampanju kao što je vodio Milošević. Komunisti su komunisti! - kaže Popović.

Usplahireni kolega iz RTS-a redovno tokom večeri zauzima najbolji položaj, tik do konferencijskog stola. U odelu, poslednji put viđenom valjda na nekom od zasedanja Centralnog komiteta, probija se kroz gomilu novinara, fotografa i snimateljskih kablova. „PRESS ZNA SRBIJA“, legitimaciju za prepoznavanje, po svoj prilici, nisu na grudima poneli jedino novinari Pinka. Ekipi televizije Željka Mitrovića toga dana je poslato saopštenje da nisu dobrodošli u štabu DSS.

Kod Koštuničnih glavnih konkurenata, onih „komunista“, kako ih je nazvao Popović, mrtvo more uprkos velikoj gužvi. U prostorijama na Topličinom vencu već su bili Zoran Živković, potpredsednik DS i savezni ministar i Momčilo Perišić, predsednik PDS. Novinari su potpuno izolovani od političara koji su se popeli na treći sprat.

U sedištu DSS novinari uveliko spekulišu o navodnom sastanku Koštunice sa Đinđićem i pričaju o putovanju za Njujork na koje je predsednik savezne države vodio veliki broj novinara. „Koštunica je i u avion ušao kao u skupštinu, mrtav ozbiljan. Ništa od neformalnog razgovora“, konstatuje novinarka. Ostali su zainteresovani za rezultat jugoslovenske reprezentacije na svetskom prvenstvu u odbojci. Kod radikala se novinari ubijaju od dosade. Iskusniji su poneli špil karata.

Bora i Idoli
Negde oko deset sati, u DSS se dele mali kiselkasti sendviči. Biće da su sa ruskom salatom. Sa građanski zabrinutim, odgovornim izrazom lica, na vratima se pojavljuje Bora Đorđević. Centralnoj sobi koja vodi do konferencijske sale, načičkane novinarima, domaćim, poljskim, japanskim i arapskim, prethodi nekoliko soba s obavezno zatvorenim vratima. U jednoj su Sanda Rašković-Ivić (DC), ministarka za izbeglice, čija podrška potencijalno nosi oko 700.000 glasova i koja se baš nekako uoči glasanja žalila kako su joj Đinđićeva vrata uvek zatvorena. Sa njom u društvu su Slobodan Vuksanović i Milivoje Glišić.

Ostali se ne vide. U teget sakou, s bordo kravatom, u farmericama i čistim cipelama, Glišić ne privlači pažnju novinara. Daće samo jednu izjavu za državnu televiziju. Srđan Šaper sa još jednim, sad već prosedim „idolom“ Nebojšom Krstićem pravi društvo Ljiljani Smajlović, spoljnopolitičkom komentatoru NIN-a. Obren Joksimović, bivši ministar zdravlja, reklo bi se ljubazniji nego inače sa novinarima, odlazi u sobu da telefonira. Bora Čorba razgovara sa Slobodanom Rakitićem, večitim predsednikom Udruženja književnika Srbije.

Kad nije bilo slavlja, u Labusovom štabu nije bilo ni vidljive nervoze. Zečević se ni najmanje nije uzrujavao dok je oko 22 časa objašnjavao nepoverljivim novinarima da je razlika u broju osvojenih glasova u Labusovom i Koštuničinom štabu posledica različitog procenta obrađenih glasova. I ostale Labusove pristalice ponašale su se kao Zečević.

Gonzales i Kerber
Negde oko pola časa pre ponoći, semafori oba tima su se usaglasili i pokazali isti rezultat: Koštunica prvi, Labus na drugom mestu, Šešelj treći. Labus, čiji je dolazak Zečević najavio, na kraju je i došao, ali je izbegao novinare ušavši na ulaz na kome dočeka nije bilo. U međuvremenu, Živkoviću i Perišiću stiglo je pojačanje - Mlađan Dinkić, Gašo Knežević, Slobodan Orlić, a posle 23 sata i Božidar Đelić i Goran Svilanović. Hodnikom su prošetali i potpisnici Labusovog programa Svetlana Velmar-Janković, Lazar Ristovski i Goran Paskaljević. Jedino je bubnjar Dragoljub Đuričić, uvek spreman za ćaskanje s novinarima, čitavu paradu stoički ozbiljno, ali optimistički, ispratio u hodniku.

Na drugoj strani, priča se o Cesidovim rezultatima dok u prostorije DSS ulazi Ljiljana Nedeljković, šef kabineta predsednika SRJ. Prethodnica joj je sin, student istorije. Blaga euforija posle prvih rezultata sada je potpuno nestala. Tenziju će pojačati tek dolazak Vojislava Koštunice u 23 časa, koji, zvučaće neverovatno, brzinom Gonzalesa ulazi u prostoriju kojoj nijedan novinar više neće imati pristup. Do „vampirskog pojavljivanja“ dva sata posle ponoći, vrata će uporno čuvati Dragan Maršićanin. Sve vreme će, oslonjen na veliki sto ispred, tamaniti čips. Posle ponoći više nema ni ruskih sendviča. Pije se turska kafa, aparat za espreso je ćušnut negde na podu.

Drugo poluvreme
U 23.10 je druga konferencija za novinare. Koštunica ubedljivo vodi, na drugom mestu Labus prestiže Šešelja. Šami, sad već bez širokog osmeha na licu, smiren i uobičajeno ozbiljan, najavljuje naredno obraćanje novinarima odmah posle ponoći. Drugi krug izbora je sasvim izvestan.

Marko Janković kuka kako je opet zabranjen na RTS-u, ne uspeva mu da zainteresuje bilo koga.

Kod Labusa ne kuka niko. Bar ne javno. Živković i uvek raspoložen za priču Božidar Đelić revnosno su se smenjivali ispred kamera, nasmejani i veseli, ne pokazujući bilo kakvo nezadovoljstvo ishodom izbora. Kamere TV Pinka bile su upaljene gotovo sve vreme, valjda da bi nadoknadile direktna uključenja iz Koštuničinog štaba.

- Dobro jutro, jeste dobro? Šta ste se smrkli kad je sve dobro - počeo je svoj govor Miroljub Labus objašnjavajući da to što je startovao od nule i u utakmici u kojoj ih je bilo „deset na jednog“ osvojio skoro milion glasova smatra velikim uspehom. Zadovoljan činjenicom da je „Srbija veoma zrelo glasala“ i da se glasovi za promene iz oktobra 2000. nisu osuli već samo podelili, Labus je najavio duel s Koštunicom u kome će obojica predočiti svoje programe, i završio govor u sportskom duhu:

- Utakmica se nastavlja! Razlika između mene i drugog kandidata je oko 100.000 glasova. Čekamo drugo poluvreme!

Nešto pre dva sata, i odmah posle obraćanja novinarima, Labus je potražio prvi televizor kako bi saslušao govor svog rivala. Slušao ga je strpljivo, mirno, tek povremeno pomalo izvijajući obrvu.

- Je l’ se Ustav jede? Je l’ to neko pitao? - prokomentarisao je kratko tek u momentu kad je Koštunica osuo paljbu po „ekonomiji od danas do sutra“, ističući ključnu važnost donošenja Ustava.

Ustav i ekonomija
Cesid završava brojanje glasova petnaest minuta pre ponoći. Gotovo je. Slobodan Vuksanović ocenjuje da su rezultati fantastični s obzirom na kampanju koja se vodila. Tada se saznaje i da je RIK prekinuo sa radom. Prešlo im u naviku da se tako ponašaju, komentariše se okolo. Novinari govore o mogućoj varijanti da će Đinđić apelovati da se ne izađe na glasanje u drugom krugu i da će, po komentarima jednog novinara, „kako stvari stoje, apelovati da se glasa za Koštunicu“.

Treća konferencija je 15 minuta posle ponoći. Definitivno, Koštunica je prvi, Labus drugi, Šešelj treći. Razlika između prvog i drugoplasiranog ista je kao i ona između drugog i trećeg. Šami najavljuje Koštuničino obraćanje novinarima za jedan sat.

„Šta je Šešelj postigao? Etablirao se kao najjača opozicija“, proverava stav poljska novinarka i pita: „Šta li misli Sloba u Hagu?“

Sad se već neko vreme čeka Koštunica. On, međutim, čeka Labusovo obraćanje. Stižu zajedljivi komentari.

„Samo da ne napravi dramsku pauzu od 15 minuta, posle Labusa“;

„Mora da žderu nešto tamo zatvoreni“;

„Ma ne, nisu oni u tom fazonu. Sad poste i mudruju“;

„Baš je vampir, pa već se sve zna“;

„Možda čovek nije obavešten, pa ne zna da treba da se pojavi pred novinarima“.

U 15 minuta do dva konačno i Maršićanin ima šta da radi. Pravi prolaz Koštunici do konferencijskog stola i najavljuje „budućeg predsednika Srbije“.

Ovaj imenuje ekstreme u Srbiji. Da, to jeste Šešelj, ali je i Labus, zbog, kako kaže, „nekritičkog preuzimanja zahteva međunarodnih finansijskih institucija“. Ispunjavanje evropskih zahteva ne mora biti od A do Š, slikovit je Koštunica, i najavljuje nastavak kampanje za dan-dva. Da, naravno, razgovaraće sa Labusom, to je već izjavljivao. Nema problema da razgovara sa svima onima koji su na funkcijama njegovom zaslugom, njegovom voljom i njegovim predlozima. Njegova politika na kraju dobija, ona je, kaže, kao reka ponornica koja se iznenada opet pojavi. Izborna noć je završena.

- Ma pusti, preselo mi, nema nikog na -ić! Došlo mi je da dopišem broj 12 i pored njega Vlade Divac - umorno govori jedan novinar iz unutrašnjosti. „Samo, ni on nije na -ić“, konstatuje vratar deesesovac.Izbori pretvoreni u farsu

13. decembar 2002. | Izvor: Večernje novosti
Sada je valjda i najnevernijim Tomama jasno da su predsednički izbori u Srbiji raspisani prvo u nevreme i preko reda, potom žurno i bez ikakvog ozbiljnog razmišljanja. I u jednom i u drugom slučaju, raspisani su da ne bi uspeli, kaže u autorskom tekstu Vojislav Koštunica

Birači menjaju dresove

12. decembar 2002. | Izvor: Politika
Glasačko telo nije, kao nekad, tako odsečno podeljeno na pristalice vlasti i opozicije

Mrtve duše

12. decembar 2002. | Izvor: Danas
Antihaška, što će reći miloševićevski neevropska nekrofilska koalicija, privukla je na biralista 45 odsto punoletnih građana. Pesimisti će reći da se crno piše zemlji u kojoj toliko ljudi pristaje da ih vodi takva trojka.

Kako je Mališevo oborilo Koštunicu

11. decembar 2002. | Izvor: Koha Ditore
Kad je doživeo poraz u prvoj rundi predsedničkih izbora u Srbiji, ondašnji kandidat a sadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović, zajedno sa svojim mentorom Miloševićem, izmislio je način kako da ovaj izvojuje pobedu: falsifikovanjem glasova u etnički čistom, albanskom Mališevu. Piše Veton Surroi.

"Ne moram da raspišem izbore"

11. decembar 2002. | Izvor: Glas javnosti
Šta posle isteka mandata Milanu Milutinoviću i kako Srbija da dobije predsednika posle tri neuspešna glasanja?

Nove neizvesnosti

11. decembar 2002. | Izvor: Politika
Svi su izgledi da će Srbija po drugi put dobiti v.d. predsednika Republike. Prvi put takva situacija je bila 1997. godine, kad je u položaju v.d. bio socijalista Dragan Tomić.

"Neka pokušaju da obore vladu"

11. decembar 2002. | Izvor: Večernje novosti
Priče o lažiranju predsedničkih izbora predstavljaju klevetanje države, smatra predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić i upozorava da se na taj način država omalovažava i diskredituje u njenim pokušajima da se izbori za svoj imidž u svetu.

Mićić (ne) može biti predsednik

10. decembar 2002. | Izvor: Blic
Po Ustavu, mandat predsednika ne može biti produžen osim u slučaju rata. Nastala situacija posle ovih izbora je neobična i vrlo se retko dešava, a rešenja za nju ne postoje u Ustavu Srbije.

Predsednički krug

10. decembar 2002. | Izvor: Danas
Pesimističke prognoze istraživača i analitičara su se obistinile: Srbija ni na ponovljenim izborima nije dobila predsednika i, po svemu sudeći, ulazi u razdoblje novih političkih konfrontacija. Tačnije, nastavlja se stari sukob glavnih aktera aktuelne vlasti koji dobija na zamahu i preti novim političkim štetama za zemlju u celini.

Rojters: Beskrajne bitke za moć

10. decembar 2002. | Izvor: FoNet
Jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica odbio je u ponedeljak da prizna rezultate izbora čiji su rezultati pokazali da ponovo nije uspeo u izboru za predsedničku funkciju jer je odziv birača bio nedovoljan, izveštava iz Beograda britanska agencija Rojters.

Koštunica daleko ispred Šešelja

05. decembar 2002. | Izvor: Vecernje novosti
Ukoliko na ponovljene predsedničke izbore u Srbiji, zakazane za 8. decembar, bude izašao dovoljan broj birača i oni budu važeći, pobediće predsednički kandidat DSS Vojislav Koštunica.

Poznati apeluju na birače

04. decembar 2002. | Izvor: Blic
Koliko će apeli ličnosti iz sveta sporta, kulture i umetnosti uticati na uspeh predsedničkih izbora

Strah od glasanja

03. decembar 2002. | Izvor: NIN
Lideri polužive vladajuće koalicije još uvek razmatraju da li je Srbiji potreban predsednik. Izgleda da njih prate birači

Cena podrške

03. decembar 2002. | Izvor: Vreme
Izborni sudar eksponenta snaga starog režima (Šešelj) i kandidata demokratskih snaga (Koštunica) do samog kraja komplikovaće se "postrevolucionarnim nasleđem" nove vlasti

Izbori propadaju

02. decembar 2002. | Izvor: Glas javnosti
Na predsedničke izbore u Srbiji verovatno će izaći 47 do 48 odsto građana upisanih u birački spisak. Ipak ima nade za uspeh oredstojećih izbora

Borislav Pelević: Sa Koštunicom u drugom krugu

02. decembar 2002. | Izvor: Blic
Izbori moraju da uspeju i zbog samih građana Srbije i zbog našeg ugleda u Evropi

Da li je u toku kretenizacija politike u Srbiji

28. novembar 2002. | Izvor: Blic News
Predsednički izbori će propasti po prostoj definiciji da u Srbiji, i dve godine posle Miloševića, onaj ko želi da nešto uspe nema nikakve šanse protiv onoga ko želi da to isto propadne.

Jedan kandidat protiv Šešelja

07. novembar 2002. | Izvor: Blic
DOS još bez dogovora o zajedničkom nastupu na predsedničkim izborima. U narednih desetak dana istraživanje unutar članica koje bi odgovorilo na pitanje da li vladajuća opozicija treba da ima zajedničkog kandidata i, ukoliko treba, ko bi to bio.

Skupština čeka Ustavni sud

22. oktobar 2002. | Izvor: Politika
OEBS-ov rok u kome je Narodna skupština Srbije trebalo da usvoji izmene Zakona o izboru predsednika da bi izbori bili održani do 5. decembra istekao je juče, a kada će se poslanici sastati i da li će tada raspravljati o ukidanju cenzusa od 50 odsto u drugom krugu predsedničkih izbora, još je neizvesno.

Američki maniri i srpski inat

21. oktobar 2002. | Izvor: Politika
Marketinške kampanje za političke kandidate koje su ispunjavale medije uoči minulih izbora čini se da su bile skromnije i ne tako pompezne kao ranijih godina. Akteri su, po svoj prilici, savladali najosnovniju marketinšku lekciju "da loša marketinška kampanja može da uništi tržišnu karijeru i najboljeg proizvoda, odnosno da dobra kampanja može biti pogubna za loš proizvod" i nikako ne može da mu pomogne.

Dijaspora traži pravo glasa

18. oktobar 2002. | Izvor: Politika
Dijaspora traži da se izborni zakoni za predsednika i narodne poslanike dopune odredbom koja ljudima u inostranstvu omogućava ostvarivanje prava glasa.

Princa za predsednika

17. oktobar 2002. | Izvor: Danas
Srbiji je potrebna stabilnost, što ce reći - saglasnost o pet ili deset prevashodnih ciljeva u narednih pet i deset godina. Jos dva kruga psovanja, podmetanja i lagarija dodatno će zavaditi one koji odlučuju o životima kako birača, tako i građana koji biračko pravo nemaju. Piše Mihal Ramač

Lideri vole svađe

16. oktobar 2002. | Izvor: Danas
U trenutno potpunoj zatrpanosti nagadjanjima ne samo sta su razlozi neuspelih predsednickih izbora u Srbiji vec sada i pretpostavkama sta bi i kako bi i da li bi moglo da se menja ili ne menja nesto u ustavima i izbornim zakonima, jedna neprijatna strana stvar je ostala na margini, uglavnom.

Glasovi bez odziva

15. oktobar 2002. | Izvor: Politika
U devedesetim širom sveta bilo je 1.088 parlamentarnih izbora s prosečnim odzivom od 65 odsto, dok je u 345 trka za predsednika glasalo 60 odsto upisanih birača. Najmasovniji odziv u EU imaju zemlje koje su propisale izvesne sankcije za neizlazak na birališta, a Belgija je sa višedecenijskim fantastičnim prosekom od 92,5 odsto rekorder.

Birači žive i van Beograda

14. oktobar 2002. | Izvor: Danas
Vec danas cemo znati da li je sve trebalo drugacije. Voditi predizborne kampanje drugacije, informisati javnost bolje, drugacije organizovati TV duel dvojice predsednickih kandidata, izaci na izbore i glasati - drugacije. Jer ako se izborima ne odazove dovoljan broj biraca, onda je, znaci, negde napravljena greska.

Žuti karton birača

14. oktobar 2002. | Izvor: Politika
Procene analitičara da ponovljeni izbori za predsednika Srbije neće uspeti obistinile su se. Tome je svakako doprinela visoka apstinencija birača, koja je bila izražena i u prvom krugu predsedničkih izbora.

Bekstvo u lancima

10. oktobar 2002. | Izvor: Vreme
Labus nema za čim da žali jer za nekoga ko proba prvi put odlično se snašao u ulozi koja mu inače nimalo ne pristaje. S jedne strane, on je preterano kvalifikovan, zna više i sigurno bi hteo i da radi više nego što se od predsednika zahteva i nego što mu zakon dopušta. Ali, on nije čovek koji lako i prirodno staje na čelo bilo čega i reklo bi se da je prosto napravljen od potpredsedničkog materijala. Predsednik ne radi mnogo, samo sedi, gleda i ponekad prozbori nešto svečano. Autor Stojan Cerović

Nacionalizam

09. oktobar 2002. | Izvor: Bulevar
U prvom krugu izbora za predsednika Republike Srbije ubedljivo su poveli nacionalisti. Duet Vojislava je osvojio gotovo dve trecine glasova biraca, a kada im se dodaju rezultati ostalih kandidata takozvane "patriotske" orijentacije, sigurno je da nacionalizam kao ideologija ovde jos uvek vodi. Za sada je izvesno da i medju apstinentima ima "nacionalista". Na primer, albanskih sa tzv. juga Srbije, koji nece da se mesaju u "srpska posla". Piše Lidija Jovetić

Srbija u trecinama

08. oktobar 2002. | Izvor: Monitor
Kod Kostunice ni Bora Corba sa sajkacom na glavi nije mogao da otkravi atmosferu. Kod Labusa su bili na granici panike, a kad su se ministri i poznate licnosti, koje su mu bili promoteri, pozatvarali u sobe, sprat vise od onog na kome su bili novinari, sve je bilo nalik situaciji iz septembra 2000 - ali u stabu SPS-a.

Drugi krug

07. oktobar 2002. | Izvor: Ekonomist
Građani Srbije danas su manje opsednuti politikom u odnosu na stanje od pre dve godine. Na predsedničkim izborima glasalo je svega 55,5 odsto upisanih u biračke spiskove i ovaj procenat je gotovo isti i u Vojvodini, i u Beogradu, i u Centralnog Srbiji.

Moguće da polovina spotova nije plaćena

07. oktobar 2002. | Izvor: Blic
Izborni štabovi dva predsednička kandidata - Vojislava Koštunice i Miroljuba Labusa, kako tvrde, nemaju neraščišćenih računa s televizijskim stanicama koje su pre prvog kruga predsedničkih izbora emitovale njihove predizborne spotove, dok je većina ostalih učesnika u predizbornoj trci samo koristila pogodnosti besplatnog predstavljanja.

Raspad monopola

04. oktobar 2002. | Izvor: NIN
Na izborima pre dve godine, a potom i na ulici, pao je Slobodan Milošević, ali nije pao režim političkog monopola. Nisu građani Srbije dali svoj glas za onakvu raspodelu političke moći kakva je potom usledila.

Američki izum na srpski način

04. oktobar 2002. | Izvor: Politika
Razgovor pred TV kamerama Koštunice i Labusa bio bi osnov za kvalitetno opredeljenje birača

Da li će uspeti drugi krug

03. oktobar 2002. | Izvor: Vreme
Razvod je ispao gotovo besplatan: Labus i Koštunica osvojili su oko 300.000 glasova manje od DOS-ovih najboljih rezultata iz 2000, ali to ne nagoveštava drastičnu reviziju biračke strateške odluke iz 2000. godine. Autor Milan Milošević

Vise od informacije

02. oktobar 2002. | Izvor: Danas
Prvi krug izbora za predsednika Srbije je zavrsen, a rezultatima su, za divno cudo, svi zadovoljni. Predsednika dobili nismo, u drugi krug ulaze ocekivani kandidati, ali gotovo svi pretendenti na fotelju Milana Milutinovica zadovoljni su postignutim.

Brojke, slova i procenti

01. oktobar 2002. | Izvor: B92
Sa stanovišta analize posledica nekog događaja, kao što je recimo analiza rezultata predsedničkih izbora, procenti su veoma korisna stvar, jer omogućavaju da se brzo stekne uvid u podelu kolača. Oni međutim, često mogu i da prevare. Pravi rezultati izbora zapravo se ne mere procentima, već brojem glasova. Ovakav ugao posmatranja govori recimo da su kandidati bivšeg DOS-a od 2000. godine do danas izgubili oko 25.000 glasova. Piše Vlada Ćalić

Tri Srbije?

01. oktobar 2002. | Izvor: B92
U Srbiji se zaista polako profilišu tri grupe stanovništva koje podržavaju jednu od tri ponuđene političke opcije - bogati vrh, nova srednja klasa i siromašni slojevi. Svi su izgledi, međutim da je ovakva podela ipak stvar budućnosti. Autor Boško Denić

Pobednik je demokratija

30. septembar 2002. | Izvor: Vecernje novosti
U izjavama na biralištima većina predsedničkih kandidata bila je složna u mišljenju da su ovo slobodni, fer i demokratski izbori i da će sa njih kao pobednik, u svakom slučaju, izaći ličnost do kraja odana demokratiji.

Milan Milutinović: Narod je vladalac

30. septembar 2002. | Izvor: Danas
Upitan o tome čime će se baviti posle izbora novog predsednika Srbije, Milan Milutinović je rekao da "ima toliko mnogo stvari kojima čovek može da se bavi, od pisanja do gluvarenja".

Vode Koštunica i Labus

30. septembar 2002. | Izvor: Blic
Predsednički izbori su uvod u političku stabilnost Srbije koja će biti postignuta posle vanrednih parlamentarnih izbora, ali će na političkoj sceni Srbije uvek postojati tri grupacije stranaka, od kojih dve nikada neće moći da sarađuju.

Deset na jednoga

26. septembar 2002. | Izvor: Danas
Ko je za zlog ratnog vakta imao prilike i volje da slusa ratnicke price, zna da je kljucna razlika izmedju televizijskih bajki o hrabrim braniocima ognjista i stvarnosti bila u tome sto Marticevi, Mladicevi, Arkanovi i ostali sokolovi nisu polazili u boj ako ih nije bilo bar deset puta vise od neprijatelja... Slicna predstava odvija se u predizbornoj kampanji.

Predizborna jaja

26. septembar 2002. | Izvor: Danas
Da, Miroljub Labus dobio jaje u glavu, il’ tu negde, pa sta, valjda je to uracunati rizik; toliko svetskih drzavnika popilo torte zbog ovog il’ onog, globalizma nekakvog, ekologije, ugrozenih majmuna, cegalisvevec. Mi smo, bice, stedljiviji, jaje je jeftinije nego torta. Predizborna kampanja na srpski nacin.

Predsednički kandidati teški 10 miliona $

25. septembar 2002. | Izvor: Blic News
Među mogućim naslednicima Milana Milutinovića po bogatstvu se, na osnovu onoga što je prijavio, ističe Dragan adenović, čiji se imetak procenjuje na oko četiri i po miliona dolara. Na drugo mesto bi, možda, mogao da ga zbaci Tomislav Lalošević, ali on „Blic Newsu“ u ovom trenutku nije želeo da iznese stanje svoje imovinske karte

Još malo do izborne tišine

25. septembar 2002. | Izvor: Večernje novosti
Samo još jedan dan ostao je predsedničkim kandidatima da se „istutnje“ a onda, 26. u ponoć, počinje izborna tišina. Ćutanje će trajati do 29. septembra do 20 sati, kada se zatvaraju biračka mesta.
U tih 48 sati pre dana održavanja izbora i na sam dan glasanja zabranjeno je objavljivanje procene rezultata, zatim izborna propaganda preko sredstava informisanja kao i održavanje javnih skupova.

Kandidati bez prava uvida

25. septembar 2002. | Izvor: Politika
Jedinstveni birački spisak na kompakt disku Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dostavilo je Republičkoj izbornoj komisiji, ali bar za sada u taj spisak niko nema pravo uvida. Republička izborna komisija na jučerašnjoj sednici nije, naime, donela odluku o tome da li će i kako ovi podaci biti dostupni bilo kome.

Kampanja s mnogo buke

24. septembar 2002. | Izvor: Vecernje novosti
Kakve kampanje vode predsednički kandidati? Da li prvi čovek srpske Vlade svojom akcijom „Ponosni na Srbiju“ vodi kontra kampanju protiv jednog favorita? O ovim obeležjima i karakteristikama u završnici kampanje za predsednika Srbije za „Novosti“ govore sociolog prof. dr Ratko Božović i politički analitičar mr Zoran Lutovac.

Što dobili na mostu, izgubili na ćupriji

23. septembar 2002. | Izvor: Dnevnik
Kandidati upadljivo teško komuniciraju sa širom publikom nenaviknuti na ideju da će na predstojećim izborima i na onima koji će uslediti u bliskoj budućnosti – možda ipak odlučivati nijanse, a ne više dopadljiva demagogija ili gromopucateljne parole. Piše Relja Knežević

Prvi potez

23. septembar 2002. | Izvor: Vreme
Preporučujemo vam izjave svih predsedničkih kandidata, na pitanje šta će biti njihov prvi potez ako pobede u izbornoj trci i zauzmu mesto predsednika Srbije.

Favoriti i autsajderi

23. septembar 2002. | Izvor: Vreme
Dok se Koštunica i Labus glože, Šešelj se iza leđa prikrada neometan ni od koga i pomognut socijalističkim glasovima tiho primiče s leđa, s pretnjom da osvoji znatno više glasova nego što ih je osvojio Toma Nikolić 2000. godine. Autor Milan Milošević

Volim te, nisu važne reči...

22. septembar 2002. | Izvor: Danas
Predsednička kampanja i, nećete verovati, sve same lepe vesti: vodi se istraga protiv predsedničkog kandidata Vojislava Šešelja, kandidat Borislav Pelević snimio CD sa nezaboravnim hitovima Lea Martina, Olivera Dragojevića, Miše Kovača, Mikija Jevremovića, odrecitovao Jesenjina i jednu neobjavljenu pesmu pripadnika poznate, doduše ozloglašene, manimo to, postrojbe "tigrovi".

Koštunica i Labus dele autonomaše

20. septembar 2002. | Izvor: Danas
Predsednički kandidati Vojislav Koštunica i Miroljub Labus, koji su dan za danom održali predizborne mitinge u glavnom gradu Vojvodine, značajno su doprineli da se jaz između autonomaških stranaka u Vojvodjanskom savezu produbi. Vrlo je indikativno da se Koštunica, nakon mitinga u utorak, susreo samo sa delom Vojvođanskog saveza u prostorijama Reformista Vojvodine, gde mu je domaćin bio Miodrag Isakov, potpredsednik Vlade Srbije i lider RV, kao i to da je Labus sutradan uveče, namerno ili slucajno, zaobišao Reformiste u centru grada.

Ukinuti cenzus

20. septembar 2002. | Izvor: NIN
Na niz spekulacija da na predsedničke izbore možda neće izaći dovoljan broj glasača, portparol CESID-a Marko Blagojević je izneo predlog da bi trebalo ukinuti zakonsku odredbu po kojoj je za uspešnost izbora neophodan izlazak preko 50 odsto upisanih birača.

Skupe kampanje

19. septembar 2002. | Izvor: Politika
Jedan plakat košta tri dinara, a zakup bilborda od tri stotine do hiljadu eura. Istovremeno, kandidati za predsednika Srbije podeliće ovih dana 10,7 miliona dinara na ime troškova izborne kampanje. Sredstva se dodeljuju iz budžeta, a svaki kandidat će dobiti oko milion dinara ili šesnaest hiljada evra.

Čak 66 hiljada ljudi u odborima

19. septembar 2002. | Izvor: Politika
Po podacima Republičke izborne komisije na izbore za predsednika Srbije, 29. septembra, ukupno 6.555.405 birača u Srbiji moći će da glasa na 8.617 biračkih mesta u 180 opština. U ovaj broj uračunata su i 292 biračka mesta koja se nalaze na Kosmetu. To istovremeno znači da u proširenom sastavu odbora može biti čak 183 hiljade ljudi.

Narod umoran od mitinga

18. septembar 2002. | Izvor: Večernje novosti
Predsednički kandidati uveliko „troše“ kilometre i kilometre na svom predizbornom putu širom Srbije. Za sam finiš je još rano, ali se već polako mogu davati prve procene pređene kilometraže, koje neko „u nogama“ ima više, a neko manje.

Moguć i treći krug!

18. septembar 2002. | Izvor: Večernje novosti
Na izborima 29. septembra Srbija će, četvrti put od uvođenja višestranačja, birati svog predsednika. Odlučivaće se za jednog od jedanaestorice kandidata, a da bi jedan od njih postao predsednik, neophodno je da na izborima glasa, najmanje 3,3 miliona birača.

Mister Milanče ide u Hag

17. septembar 2002. | Izvor: Danas
Vrlo dobro! Po meni, stvari oko izbora se odvijaju u zeljenom pravcu. Predsednicki pas de deux se ne igra baš po svim baletsko/političkim pravilima, tj. strogo na prste, ali ide nekako. Piše: Ljilja Djurdjić

”Patriotski” jezičak na vagi između Koštunice i Labusa

17. septembar 2002. | Izvor: Reporter
Pavković je, nakon podnošenja kandidature, izjavio da se kandidovao za predsednika Srbije jer su ga na to "ubedili prijatelji". "Popustio sam pred velikim brojem ljudi koji su bili veoma uporni da istaknem svoju kandidaturu", rekao je Pavković, ne precizirajući da li se radi o "prijateljima" iz vojske ili nekih političkih partija.
Autori: Dejan Eraković, Miloš Jeftović

Mesec parola

16. septembar 2002. | Izvor: Politika
Kad političari ne nude ništa novo i njihove poruke biračima su stare. Ili se dogodi da tri stranačka kandidata u izbornoj kampanji za predsednika Srbije koriste istu reč u svom propagandnom sloganu. Jedan kaže: "Zna Srbija", drugi "Zna put", treći "Znamo se".

"Politika" o predsedničkim kandidatima

16. septembar 2002. | Izvor: Politika
Dnevni list "Politika" u izdanju od nedelje prenosi kratke biografije svih predsedničkih kandidata na predstojećim izborima zakazanim za 29. septembar 2002. godine.

Zbog starih pravila, manipulacije moguće

16. septembar 2002. | Izvor: RTS
'Mi nemamo precizno utvrdjen birački spisak i mogućnosti za manipulaciju su velike. Sumnjivo je da po popisu u Srbiji živi 7,5 miliona ljudi, a da ukupno biračko telo broji 6,5 miliona."

Izbori i politička nestabilnost

16. septembar 2002. | Izvor: Ekonomist
Čitam tvrdnje da Labus mora da pobedi u prvom krugu, jer ne može u drugom. Na žalost, ovo je gotovo sigurno pogrešno. Ko ne može da pobedi u drugom krugu, ne može ni u prvom. Prema tome, oni koji tvrde da Labus ne može da pobedi u drugom krugu kažu u stvari da on uopšte i ne može da pobedi. Autor: Vladimir Gligorov

Vlast je velika slast

15. septembar 2002. | Izvor: Politika
Nacionalizam, u primitivnim i agresivnim oblicima, ponovo postaje moćno predizborno sredstvo, čak i onda kada i postmiloševićevskim nacionalistima postaje savršeno jasno da svojim ponašanjem Srbiju guraju u nove nevolje.
Autor: Ivan Torov

Postanite i vi predsednik

13. septembar 2002. | Izvor: Vreme
Šest nedelja prepravljao sam i doterivao vodič ka uspehu na predsedničkim izborima. Nameravao sam da ga objavim tek pošto konkurs bude zatvoren, želeo sam da svi takmičari budu podjednako, ravnomerno i istovremeno posavetovani... Nažalost, neki su do ovog dokumenta došli još dok je bio u fazi nacrta (ponovila se sudbina Memoranduma SANU), tako da je dolazilo do njegove prevremene primene.

Da li je posle izbora moguć savez Labusa i Koštunice

11. septembar 2002. | Izvor: Blic News
Biće najgore ako posle predsedničkih izbora, Srbija, umesto mesta poznatog po tome što se u njemu svađaju Đinđić i Koštunica, postane mesto gde se svađaju svi sa svima; ako se u njoj raspadnu svi nelogični savezi i ako se, u međuvremenu, ne sklopi nijedan od svih logičnih saveza.

Držim ključ Srbije

10. septembar 2002. | Izvor: Reporter
Potpredsednika savezne vlade Miroljuba Labusa, koji je doskoro važio za najozbiljnijeg kandidata za predsednika Srbije, optimizam ne napušta iako sva istraživanja javnog mnjenja najveće šanse daju Vojislavu Koštunici i mada, gotovo svakodnevno, gubi podršku poneke od partija vladajuće koalicije. U razgovoru za Reporter, Labus je istakao da nije sasvim zadovoljan dosadašnjim tokom svoje kampanje.

Zasad, neutralno

06. septembar 2002. | Izvor: NIN
Televizija Pink i TV BK su naklonjenije Miroljubu Labusu nego Vojislavu Koštunici, RTS - noseći breme devedesetih - vodi računa da ne napravi "grešku u koracima", a poslednje dve godine bojkotovani Vojislav Šešelj čuva sigurno treće TV mesto u trci za predsednika Srbije.

Da li je moguca izborna kradja?

06. septembar 2002. | Izvor: B92
Premijer Srbije Zoran Djindjic, smatra da postoji velik rizik da predsednicki izbori u Srbiji nece uspeti, dok sa druge strane u Demokratskoj stranci Srbije ocenjuju da cinjenica da su predsednicki izbori raspisani po takozvanom Milosevicevom Ustavu, po kom u biracko telo ulaze i kosovski Albanci, ostavlja prostor za izbornu kradju i manipulaciju.

"Srbija tone u zivo politicko blato"

05. septembar 2002. | Izvor: B92
Djordje Vukadinovic sa Filozofskog fakulteta u Beogradu kaze za Radio B92 da ga popularnost Vojislava Seselja ne iznenadjuje, a da je potcenjena i podrska koju je Seselju pruzio Slobodan Milosevic iz Haga. “Generalno gledano mnoge stvari u vezi sa ovim izborima su konfuzne”, smatra Vukadinovic.

Bez novih licnosti na izborima

04. septembar 2002. | Izvor: Dnevnik
Profesor beogradskog Pravnog fakulteta Jovica Trkulja smatra da ni predstojeci izbori za predsednika Srbije "nece dati sansu novim i neokaljanim licnostima, poput one supruge koja se bezeci od pijanca preudala za kockara."

Amaterizam u izradi anketa

01. septembar 2002. | Izvor: Politika
Mada vecinu istrazivackih kuca ovakvo rezonovanje pomalo ljuti, Srdjan Bogosavljevic, direktor "Strateskog marketinga", kaze da se prostor za takve sumnje nalazi "u opstem stanju profesionalizma kod nas", tacnije upadljivoj vladavini amaterizma na svim nivoima. Posle petooktobarskih promena, kaze, primetan je rast "onih koji se deklarisu kao istrazivaci javnog mnjenja" tako da se na trzistu pojavljuje dvadesetak ovakvih kuca, a sto je ne samo brojno vise nego pre, vec premasuje i sadasnje mogucnosti trzista. U borbi za opstanak pribegava se raznim potezima pa i "ustedama".

Vreme za analiticke sadrzaje

01. septembar 2002. | Izvor: Politika
Biraci ce tokom politicke kampanje potencijalnih predsednika Srbije ostati uskraceni za direktno suceljavanje Kostunice i Labusa na televiziji. Ali, za "utehu", i Nemci su tek nedavno prvi put u istoriji prisustvovali TV- dvoboju kancelara Gerharda Sredera i njegovog protivkandidata konzervativca Edmunda Stojbera. Kada je rec o medijskom prostoru u Srbiji, mediji pre svega treba da motivisu gradjane da izadju na izbore, obezbede jednaku prezentaciju kandidata, a zatim da biracima ukazu u cemu su razlike u izbornim programima.

Mediji treba da afirmisu stav da poraz nije tragedija

29. avgust 2002. | Izvor: Beta
Mediji u izbornoj kampanji treba da ispune osnovne zahteve za jednakim, kvantitativnim, kvalitativnim i kontekstualnim tretmanom kandidata. Pored toga, potrebno je uspostaviti nove standarde za predstavljanje izbornog programa kandidata, posebno sa aspekta elektronskih medija, jer emisije u kojima se prestavljaju kandidati treba da budu krace, cesce, raznovrsnije i sa pitanjima postavljenim iz ugla biraca.

Predsednicki kandidati: Preispitivanje

29. avgust 2002. | Izvor: Vreme
Ono sto se nekad nazivalo Udruzena srpska opozicija trenutno nastupa u sedam esalona, ono sto se jos zove Demokratska opozicija Srbije u pet, stranke bivseg rezima u cetiri. Vecina prognozera vidi Kostunicu i Labusa u finalu predsednicke trke, ciji bi rezultat na ovaj ili onaj nacin mogao da odredi tok zbivanja u Srbiji. Po nekim osnovnim performansama to su kandidati koji personifikuju dva razlicita, ali u sustini paralelna puta.

Kostunica mora dosta da se trudi

23. avgust 2002. | Izvor: Beta
Sociolog Slobodan Antonic je za agenciju Beta kazao da su do pre mesec dana istrazivanja javnog mnjenja davala prednost Kostunici, ali da sada ima nekih istrazivanja koja pokazuju da mu je opao rejting "nakon medijske ofanzive posle afere Pavkovic".

DSS optuzuje agencije

17. avgust 2002. | Izvor: B92
U saopstenju se navodi da je Labus prema tim anketama vec prestigao u popularnosti Vojislava Kostunicu, koji jos zvanicno nije ni objavio predsednicku kandidaturu. Direktor agencije "Stratedzik marketing" Srdjan Bogosavljevic u izjavi za Radio B92 kaze da su tvrdnje DSS-a neosnovane.

Izbeglice bez glasa, a u spiskovima

09. avgust 2002. | Izvor: B92
Raseljena lica imaju biracko pravo, jer su drzavljani, a izbeglice nemaju to pravo jer nisu drzavljani. Medjutim, prema zakonu sva ta lica upisuju se u biracki spisak, rekla je Marijana Pajvancic, clan Upravnog odbora Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Moguce manipulacije brojem biraca sa Kosova

06. avgust 2002. | Izvor: B92
Sociolog Slobodan Antonic smatra da u Republickoj izbornoj komisiji uglavnom sede ljudi bliski Zoranu Djindjicu.

Novi izbori po starom Ustavu

09. jul 2002. | Izvor: B92
Izbori za predsednika Srbije bice odrzani pre donosenja novog Ustava Srbije. Posto je na saveznom nivou u toku pisanje Ustavne povelje, u skladu s tim ce, najverovatnije sledece godine, biti napisan i nov Ustav Srbije. Otvoreno je pitanje da li sve to vodi ka ponovnim predsednickim, ali i novim parlamentarnim  izborima u Srbiji za oko godinu  dana.