Zbog starih pravila, manipulacije moguće

Info

Izvor: B92

Utorak, 17.09.2002.

15:50

Default images

Aktivista Centra za slobodne izbore i demokratiju CeSID Slobodanka Nedović rekla je u ponedeljak da predsedničke izbore u Srbiji, zakazane za 29. septembar, dočekujemo sa starim izbornim i medijskim pravilima, zbog čega postoje mogućnosti 'za manipulacije'.

'Mi nemamo precizno utvrdjen birački spisak i mogućnosti za manipulaciju su velike. Sumnjivo je da po popisu u Srbiji živi 7,5 miliona ljudi, a da ukupno biračko telo broji 6,5 miliona. Takodje, iz političkih razloga, otvoreno je pitanje albanskog biračkog tela na Kosovu i Metohiji, kazala je ona na okruglom stolu pod nazivom 'Put ka slobodnim izborima'.

Nedovićeva je istakla značaj utvrdjivanja pravila pre izbora, i kao primer navela 'sporenja pravnika' u vezi potrebnog broja birača da bi izbori uspeli.

'Postoje razna tumačenja o neophodnom broju birača, a stanovište Cesida je da je potrebno da izadje 50 odsto birača plus jedan, i da kandidat treba da dobije više od 50 odsto glasova', rekla je Nedovićeva na okruglom stolu pod nazivom 'Put ka slobodnim izborima'.

Prema njenim rečima taj princip moguć je samo u situaciji kada je birački spisak utvrdjen, i kada 'svakog birača znate u glavu'.

Aktivista Cesida ocenila je da je svaki izborni zakon 'stvar političke odluke', i kao primer za to navela Zakon o izboru narodnih poslanika po kome je nekim kategorijama gradjana uskraćeno biračko pravo.

'Taj zakon onemogućava glasanje ljudima koji se nalaze u bolnici, zatvoru, pritvoru, koji su nepokretni ili koji bi da glasaju pismom. To je ozbiljno kršenje ljudskih prava, koja su ugrožena i našim ljudima koji privremeno ili stalno žive u inostranstvu i koji nemaju pravo da glasaju u našim diplomatskim predstavništvima', rekla je Nedovićeva.

Beogradska nevladina organizacija CeSID osnovana je 1997. godine kao jedina domaća organizacija koja se bavi nadgledanjem izbora i ocenjivanjem njihove regularnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: