"Politika" o predsedničkim kandidatima

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.09.2002.

19:01

Default images

Dnevni list "Politika" u izdanju od nedelje prenosi kratke biografije svih predsedničkih kandidata na predstojećim izborima u Srbiji zakazanim za 29. septembar 2002. godine.

VUK DRAŠKOVIĆ
Rođen je 29. novembra 1946. godine u banatskom selu Međa. Završio je Pravni fakultet u Beogradu. Po zanimanju je književnik. Od 1990. godine predsednik je Srpskog pokreta obnove. Učestvovao je kao kandidat na izborima za predsednika Srbije 1990. i 1997. godine. Preživeo je dva pokušaja atentata – na Ibarskoj magistrali i u Budvi. Oženjen je Danicom. Izborni slogan "Zna put".

VELIMIR BATA ŽIVOJINOVIĆ
Rođen je 5. juna 1933. godine u selu Koraćica podno Kosmaja, opština Mladenovac. Završio je Pozorišnu akademiju u Beogradu. Glumio je u preko 250 filmskih i televizijskih rola. Potpredsednik je SPS-a i narodni poslanik u Skupštini Srbije. Oženjen je Julijanom s kojom ima dvoje dece. Imaju i četiri unučeta. Izborni slogan "Naš Bata – naš predsednik – SPS".

BRANISLAV IVKOVIĆ
Rođen je 1952. godine u Bijeljini. Doktorirao je na Građevinskom fakultetu u Beogradu. Profesor je na Građevinskom fakultetu. Poslanik je u Veću građana Savezne skupštine. Od 1994. do 2000. godine bio je ministar građevina u Vladi Srbije. Predvodi frakciju "Socijalisti – povratak bazi" koja je nastala isključenjem dela funkcionera iz SPS-a. Oženjen je i otac četvoro dece. Izborni slogan "Znam, hoću, mogu".

VOJISLAV KOŠTUNICA
Rođen je 1944. godine u Beogradu. Doktorirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1974. godine. Za asistenta na ovom fakultetu izabran je 1970, a 1974. godine u vreme političkih progona na Univerzitetu morao je da napusti fakultet. Jedan je od osnivača DS-a 1989. godine, a od 1991. godine je predsednik DSS-a. Izabran je za predsednika SRJ 2000. godine. Oženjen je Zoricom Radović. Izborni slogan "Zna Srbija".

MIROLJUB LABUS
Rođen je 28. februara 1947. godine u Maloj Krsni. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Rumi, a Pravni fakultet u Beogradu, gde je i doktorirao. Osnivač je Instituta G 17. Potpredsednik je Savezne vlade i ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom. Potpredsednik je DS-a. Oženjen je Oliverom, imaju dve ćerke. Izborni slogan "Najbolje za Srbiju".

TOMISLAV LALOŠEVIĆ
Rođen je 2. marta 1958. godine u Čortanovcima u opštini Inđija. Diplomirao je marketing na Ekonomskom univerzitetu u Visbadenu u Nemačkoj. Zvanje doktora filozofije i ekonomije stekao je na Internacionalnom otvorenom univerzitetu u Kijevu. Predsednik je Bransvik grupe. Oženjen je i ima dve ćerke.

VUK OBRADOVIĆ
Rođen je 11. aprila 1947. godine u selu Kondželj u Toplici. Završio je gimnaziju u Prokuplju, Vojnu akademiju kopnene vojske, Visoku vojnopolitičku školu i Komandno-štabnu školu operatike. Doktorirao na problemu nacionalizma i šovinizma u jugoslovenskom društvu. Osnivač je i predsednik Socijaldemokratske partije. Bio je kandidat za predsednika Srbije na izborima 1997. godine. Oženjen je i ima dvoje dece. Izborni slogan "Vuk Obradović, dobro za sve".

BORISLAV PELEVIĆ
Rođen je 22. novembra 1956. godine u selu Bublje, opština Orahovac. Ekonomski fakultet završio je 1989. godine, a magistrirao 2001. godine. Profesor je na Višoj školi za sportske trenere u Beogradu. Potpredsednik je Svetske federacije za kik-boks. Na mesto predsednika Predsedništva SSJ izabran je 1998. godine. Oženjen je i ima petoro dece. Izborni slogan "Mi držimo reč".

DRAGAN RADENOVIĆ
Rođen je 12. aprila 1951. godine u Sarajevu. Diplomirani je pravnik, a radio je u Službi državne bezbednosti. Magistar je umetnosti i doktor filozofije. Profesor je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a i Akademije Ruske Federacije za bezbednost, odbranu i pravni poredak i član Predsedništva Međunarodne akademije za nacionalnu bezbednost. Oženjen je i ima dve ćerke. Izborni slogan "Iako se ne bavite politikom, ona se bavi vama".

VOJISLAV ŠEŠELJ
Rođen je 11. oktobra 1954. godine u Sarajevu. Zbog neobjavljenog rukopisa osuđen je 1984. godine u Sarajevu na osam godina robije. Kandidovao se na predsedničkim izborima 1990. i 1997. godine. Šešelj je osnivač i predsednik SRS-a. Oženjen je Jadrankom i ima četiri sina. Izborni slogan "Srbija u sigurnim rukama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: