Raste rejting Vojislavu Kostunici

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 05.09.2002.

10:08

Default images

Prema poslednjem istrazivanju javnog mnenja agencije “Stratedzik marketing” Vojislav Kostunica je prvi na listi predsednickih kandidata. “Posle objave kandidature za predsednicke izbore lider DSS-a zabelezio je blagi porast popularnosti, rekao je za Radio B 92 direktor agencije”,  Srdjan Bogosavljevic. Na pitanje “Za koga biste glasali”, oko 25 odsto izjasnilo se za Kostunicu. Kandidat grupe gradjana, Miroljub Labus  je na drugom mestu sa 24 procenata podrske. I za Kostunicu i za Labusa  je nesto vise od milion i dvesta hiljada opredeljenih biraca. Najveci rast zabelezio je lider radikala Vojislav Seselj. Za njega bi glasalo 13.4 odsto opredeljene populacije. Pre samo dva meseca podrska Seselju se racunala jednom cifrom – tri odsto. Objasnjavaci porast rejtinga Vojislava Seselja, Srdjan Bogosavljevic kaze: "Ono sto mi je prvo palo u oci kada sam gledao rezultate, jeste da nam se smanjuje broj onih koji kazu: necu da vam kazem. Na pocetku ovih merenja imali smo 20% onih koji kazu: necu da vam kazem za koga cu da glasam, jer je Seselj nekako dugo bio socijalno nepozeljan, radikalna stranka je dugo bila gurnuta na marginu kao socijalno nepozeljna. Medjutim, kandidovanjem i svim onim sto se sada desava on postaje potpuno legitimni politicar, plus dosla je podrska Milosevica, sto znaci jednoj populaciji otvorila prostor za razmisljanje o Seselju, a sa druge strane Milosevic ima prilican uticaj u onome sto je ostalo od SPS-a, tako da su to dva glavna razloga koja generisu njegov rast i taj trend je sada za njega dosta dobar".

Seseljev sve visi rejting, prema recima naseg sagovornika, pravi veliku prednost za Vojislava Kostunicu kada je rec o drugom krugu izbora. Drugi krug je vazan jer pored Kostunice, Labusa i Seselja  odredjeni rejting imaju i Borislav Pelevic, Velimir Ilic i Vuk Draskovic. Srdjan Bogosavljevic kaze da su statisticki merljivi i Bata Zivojinovic i Branislav Ivkovic. "Veliki deo tih glasova ce se preliti na Kostunicu ili nece izaci. Vrlo malo od tih glasova je u ovom trenutku raspolozeno da glasa za Labusa, tako da oni iz te jednakosti, sa vodjstvom Kostunice u prvom krugu, prelaze u veoma ubedljivo vodjstvo Kostunice u drugom krugu. U varijanti Kostunica-Seselj, ili Labus-Seselj dogadja se druga prica, pravljenja antiseseljevske koalicije, onda odjednom skace onaj kandidat koji je protiv Seselja mnogo vise nego sto bi na osnovu drugih analiza mogli da pronadjemo zasto. Tako da ocito je da je motiv glasanja bilo za Labusa bilo za Kostunicu ne samo zato sto njih zele, nego zato sto ne zele Seselja", dodaje Bogosavljevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: