Nedelja, 24.03.2013.

15:17

Zašto Saudijska Arabija ne voli turiste?

Saudijska Arabija otvara svoje kapije za 5 miliona religioznih hodočasnika godišnje, ali i dalje drži ljubazan ali vrlo čvrst znak „ne uznemiravajte“ kada su strani turisti u pitanju.

Izvor: Time

Default images

Svi koji žele da posete neke od mnogobrojnih znamenitosti zemlje to moraju da učine ili tokom poslovnog puta u ovu zemlju ili prilikom posete članu porodice pošto ne postoje turističke vize.

„Imamo toliko toga da ponudimo svetu. Mislim da ukoliko gledate Saudijsku Arabiju spolja ona ne izgleda toliko privlačno. Međutim, jednom kada pređete naš prag zaljubićete se u zemlju i ljude. Kada bi više ljudi moglo da nas posećuje, znatno bolje bi razumeli našu zemlju i tadiciju“, smatra Abdulaziz, jedan od vodiča koji radi u ovoj zemlji.

Stvari se odvijaju sporo u Saudijskoj Arabiji. Zemlja je predstavila komisiju za turizam 2000. godine. Devet godina kasnije, najavljeno je da će Saudijska Arabija turistima ponuditi vize u „bliskoj budućnosti“. Međutim, sa zaradom od 288 milijardi dolara od trgovine naftom, čini se da niko nije preterano očajan za stranom valutom.

Takođe, postoje i brojne stvari koje treba uzeti u obzir pre nego što se vrata potpuno otvore za turiste: Šta će religiozni konzervativci u zemlji reći na priliv nevernika? Da li će žene među njima nositi odeću koja je pripisana ženama u Saudijskoj Arabiji? Da li će te žene zahtevati da same voze svoja kola – nešto što nije dozvoljeno lokalnim ženama? Kako će vlasti štititi turiste u zemlji kojoj i dalje preti domaći terorizam?

Saudijska Arabija možda vrata i dalje drži zatvorenim, ali i dalje troši stotine miliona dolara na glačanje kulturnih dragulja. Ovi dragulji namenjeni su drugoj vrsti turista: Saudijcima.

A opravo ovaj vid turizma pomaže lokalnom stanovništvu da shvati da ovo nasleđe predstavlja drugi još jedan vid bogatstva zemlje pored nafte.

Meta zemlje jesu nekih 6 do 7 miliona Saudijaca koji svake godine napuštaju kraljevstvo zbog odmora na nekim egzotičnim lokacijama, koje svakako sebi mogu da priušte.

Saudijska Arabija možda nije spremna za strane sturiste, ali čini se da ni lokalni turisti nisu spremni za Saudijsku Arabiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

22 h

Podeli: