Tunis, Sidi Bu Said

Legenda kaže da ako prošetate kamenim uličicama Sidi Bu Saida i zakucate teškim alkama od kovanog gvožđa na najveća plava vrata, sreća će vas pratiti, i snovi će vam se ostvariti. Na nezadovoljsto lokalnog stanovništa turisti danas to rado čine, birajući vrata koja im se najviše dopadnu

Piše: Tijana Vukojičić

Izvor: B92

Subota, 16.08.2008.

16:49

Default images

Krenete li put Tunisa, ove slikovite zemlje severne Afrike, jedna od lokacija koju bi bilo šteta ne posetiti je Sidi Bu Said. Ovo jedinstveno selo nalazi se nekih dvadesetak kilometara severno od glavnog grada Tunisa.

Iako je magična Sahara najupečatljivija slika koju ćete poneti iz Tunisa, belo-plavo selo Sidi Bu Said je specifično u svojoj lepoti i pričama koje pripoveda svako okno i svaka kapija.

Naziv Sidi Bu Said potiče od imena poznatog sveca iz muslimanskog sveta - Abu Said Ibn Khalef Ibn Yahia El-Beji. Rođen polovinom XII veka, naučnik i teolog putovao je srednjeistočnim predelima, a po povratku u domovinu, povukao se u prostor današnjeg Sidi Bu Saida i živeo monaškim životom do smrti 1231. godine. Sahranjen je na vrhu brda iznad svetionika i njegov mauzolej je vremenom postao čuveno mesto hodočašća mnogobrojnih vernika. Tako je i nastalo živopisno selo koje poput ornamenta blješti sa vrha brda nad beskrajno plavim morskim dubinama, a imenom slavi život Abu Saida.
Photo: Anik Messier
Tipična arhitektura andaluzijskog stila ustanovljena je u XVIII veku, a karakteristične boje bela i plava propisane su kao obavezne dolaskom Francuza. Ono što vizuelno ostaje duboko urezano su prelepa vrata i prozori kuća na ovom brdu. Legenda kaže da ako prošetate kamenim uličicama Sidi Bu Saida i zakucate teškim alkama od kovanog gvožđa na najveća plava vrata, sreća će vas pratiti, a snovi će vam biti ostvareni. Na, verovatno, veliko nezadovoljsto lokalnog stanovništa turisti danas to rado čine, birajući vrata koja im se najviše dopadnu.

Kamenom popločane ulice Sidi Bu Saida vode do vrha brda koje je nekada pripadalo moćnoj Kartagini. Saobraćaja nema, te svuda stižete pešice, manjim ili većim usponima. Piktoresni predeli su na svakom ćošku, a duh i šarm osetite u svakom malom kafeu. Ti kafei bili su mesto okupljanja i inspiracije mnogih umetnika, koji su i proslavili ovo selo. Među njima svakako je najpoznatiji ekspresionista Paul Klee. On je svoju opčinjenost ovom zemljom preneo na svoja platna, a posebno je voleo grad Hamamet i Sidi Bu Said.
Photo: aleosa
Omamljeni mirisom jasmina koji se širi čitavim Tunisom i zadivljeni bujnom mediteranskom vegetacijom, laganom šetnjom stižete do vrha stepenica gde vas očekuje najpoznatiji bar od svih - Caffé des Nattes. Miris hladnog čaja od mente ili pinjola dugo će vas aromatično pratiti i nakon spuštanja sa vrha do kamenog platoa sa kojeg se pruža pogled na marinu, svetionik i široko more. U podnožju će vas dočekati bezbroj uličnih prodavaca suvenira i začina. I ovde je cenkanje obavezni deo doživljaja, te za male pare možete kupiti parče uspomene na dan proveden u romantičnom andaluzijskom selu.
Photo: ericktseng
Za razliku od Sahare koja impresionira svojom veličinom, prostranstvom i nagoveštajima prirodne surovosti, Sidi Bu Said vrvi od života i istorije na malom prostoru satkanom oko jednog brda i priče o putešestvijima i mudrostima jednog sveca. Kao amanet nekog davnog vremena, duh moćne Kartagine oseti se širinom pogleda sa vrha brda, a kameni uzani prolazi i andaluzisjke kuće potaknu mistiku, romantiku i meditativnost svakog onog ko dođe da na ovom mestu pronađe koji trenutak mira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: