"Ne rušite ugled Žandarmerije"

Dva policijska sindikata pozivaju nadležene da pokrenu postupke protiv pripadnika Žandarmerije za koje su sumnja da su po bilo kom osnovu prekršili zakon.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.10.2014.

11:30

Default images

S druge strane, sindikati pozivaju medije da se ne ruši ugled kompletne jedinice zbog pojedinaca.

Reprezentativni Nezavnisni sindikat policije u saopštenju je pozvao medije da se suzdrže od neprimerenih napada i konstantnog rušenja ugleda žandarmerije.

Žandarmerija je "elitna jedinica policije, čiji pripadici danonoćno obavljaju najsložženije zadatke, koji se iz dana u dan postavljaju pred njih", navodi se u saopštenju.

"Bez namere da šštitimo bilo koga, a naročito ne one koji se bave kriminalom, smatramo da je u najmanju ruku neodgovorno da se svi pripadnici ove elitne jedinice stavljaju na stub srama i satanizuju, zbog neodgovornog ponašanja nekolicine njenih pripadnika", kaže predstavanik tog sinidikata Velimir Lukić.

On je naveo u saopštenju i da "držžavni organi, pre svih policija i tužžilaštvo, treba da rade svoj posao i pokrenu postupke protiv onih za koje postoji osnovana sumnja da su počinili krivična dela".

Predstavnik Nezavisnog policijskog sidnikata Srbije Momčilo Vidojević, reagujući na natpise u medijima o Žandardmeriji pozvao je ministra unutrašnjih poslova da sprovede stvarne reforme u MUP-u.

"Gospodine Stefanoviću, od trenutka kada ste stali na čelo MUP-a pričali ste o reformama koje su nepohodne, što kao sindikat podržžavamo", naveo je Vidojević u saopštenju tog sindikata.

On navodi i da se postavlja logično pitanje da li se te reforme spovode putem medija "iznoššenjem mnogih stvari u javnost, očigledno bez razmišlšjanja da se time naruššava ugled policije kao institucije i njenog elitnog dela - žŽandarmerije".

"Veći broj pripadnika Žandarmerije su časni i poššteni ljudi koji svoje zadatke obavljaju profesionalno i poššteno, kao što su najteži i najodgovorniji poslovi obezbeđenja delikatnih skupova, Kopnene zone bezbednosti...", podsetio je on.

Protiv više od 100 pripadnika Žandarmerije podnošene su krivične prijave, utvrđeno je bezbednosnom proverom skoro svih 2.000 pripadnika ove elitne policijske jedinice, piše Blic.

Polovina žandarma koji imaju krivični dosije, prema proverama MUP, nisu okarakterisani kao "ozbiljan bezbednosni problem", jer je reč o osobama protiv kojih su prijave podnošene zbog saobraćaja, navodi list pozivajući se na neimenovane izvore u vrhu MUP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: