Jagodina i Paraćin već spremni za solarne panele, utvrđuju se liste za dodelu subvencija

Svetska energetska kriza ponovo je u prvi plan istakla korišćenje alternativnih izvora energije. Prvi put i naša država subvencioniše nabavku solarnih panela i to do 50 odsto ukupne investicije. Mini-solarne elektrane na krovovima proizvodiće struju za domaćinstva, a viškove isporučivati elektromreži.

Izvor: B92

Petak, 08.07.2022.

09:30

Jagodina i Paraćin već spremni za solarne panele, utvrđuju se liste za dodelu subvencija
Foto: Shutterstock/surasak jailak

Elektorinženjer iz Markovca Radiša Milisavljević među prvima je u Srbiji, još pre dvadesetak godina, na krov porodične kuće montirao fotonaponske ćelije. Pripremio Radovan Jovanović. Godinama je uvećavao snagu svoje solarne elektrane i sada već uspeva da proizvede više od polovine potrebne struje. Vodu greje solarnim kolektorima, a kada je vetrovito mali vetrogenerator dopunjuje sistem.

"Trenutna snaga je 3,2 kilovata i imam kilovat vetrogeneratora. Kada ima sunca, ja kupim struju iz panela u regulator, pa onda idem u invertor i punim magacin, to su akumulatori, tu istu struju mogu da iskoristim za mesec, dva ili tri, ili odmah", kaže elektroinženjer i pronalazač Radiša Milisavljević.

Pomoć do 420.000 dinara

Nabavku sličnih solarnih mini-elektrana od ove godine pomaže država i 37 lokalnih samouprava u Srbiji. Biće izdvojeno ukupno oko 200.000.000 dinara za solarne elektrane do šest kilovata, a zainteresovana domaćinstva dobiće pomoć do 420.000 dinara.

Među prvima u Srbiji gradovi Jagodina i Paraćin završili su proceduru za dodelu subvencija i utvrdili liste zainteresovanih građana.

"Interesovanje građana je dosta veliko, ali smatramo da će u narednim godinama biti još veće kada se ljudi budu upoznali sa tim preko pozitivnih primera drugih domaćinstava. S tim u vezi, mogu da kažem da u solarnu energiju zaista treba ulagati", ističe Gordana Jovanović, načelnica za budžet i finansije Jagodine.

Nabavka solarnih mini-elektrana u startu nije jeftina, ali se na duže staze investicija isplati. Procena je da nabavka panela i ugradnja košta od 900 do 1.000 evra po kilovatu.

Prema procenama stručnjaka, Srbija bi iz solarnih elektrana mogla da dobije i do 10 odsto potrebne električne energije. Sunčanih dana svakako imamo dovoljno, piše RTS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: