Nastavak rekonstrukcije mosta preko Dunava: Radovi na "Pančevcu" do 15. januara

Nastavak rekonstrukcije Pančevačkog mosta, koji je godinama u veoma lošem stanju, trajaće do 15. januara.

Izvor: B92

Subota, 17.12.2022.

08:50

Nastavak rekonstrukcije mosta preko Dunava: Radovi na
Foto: Shutterstock/ok_fotoday

U smeru ka Pančevu, radovi na popravci oštećenja izvodiće se svakog dana od 20.00 do 5.00, kako ne bi došlo do zastoja u saobraćaju, pišu Novosti.

Posao startuje večeras i trajaće neprekidno do ponedeljka do 05.00, a nastavlja se u ponedeljak od 20.00 časova.

Na saobraćajnici preko Dunava obnova je rađena od 15. oktobra do 11. decembra, kada su radnici sanirali pešačke staze u smeru ka Pančevu. Tada su zamenjene velike betonske ploče i postavljene nove, a radnici su svakog dana bili na terenu, sem kada su bili loši vremenski uslovi. Time se samo produžava vek trajanja najdužeg premosnika u gradu, do dugo očekivane kompletne rekonstrukcije.

Iako je prethodnih deset godina ovaj most pretrpeo mnogobrojne popravke, on i dalje vapi za kompletnim uređenjem pošto je u lošem stanju. Korekcije su rađene i tokom avgusta ove godine, kada se radila nizvodna pešačka staza u smeru Beograd - Pančevo.

Stoga i opravdana zabrinutost građana leve obale Dunava, koji svakodnevno prolaze ovim putnim pravcem na putu ka centru grada.

Kako su ranije istakli gradski oci, rekonstrukcija "Pančevca" teško je izvodljiva dok se ne izgradi most na Adi Huji. A, gradnja ovog rečnog prelaza trebalo je da počne pre dve godine, ali još nema naznaka kada bi radovi mogli da startuju.

Ipak, za kompletnu sanaciju, koja bi trajala više od godinu dana, most se mora zatvoriti za odvijanje saobraćaja, što bi vozila preusmerilo na Pupinov most. Kao jedina preostala veza leve obale Dunava i grada on ne bi mogao da primi toliki saobraćaj, a veliko opterećenje osetile bi i centralne zemunske ulice.

U Ministarstvu saobraćaja ranije su za "Novosti" istakli da je uređenje neophodno, ali da se tokom godine nekoliko puta popravljaju asfaltne dilatacije, menjaju dotrajali delovi ograde za pešake, ali i saniraju betonske ploče na trotoarima.

Pančevački most bezbedan je za sva vozila ukupne mase manje od 12 tona, uz poštovanje ograničenja brzine do 50 kilometara na čas.

Pominjano čak i rušenje

Nekoliko puta stručnjaci su naglašavali da je isplativije srušiti Pančevački most i izgraditi novi, budući da je prelaznica preko Dunava oštećena sve do samog temelja. Realno je da se izgradi nova ćuprija koja bi trebalo da zameni "Pančevac", ali nije precizirao gde bi se ona nalazila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: