Howard Jacobson dobitnik Bukera

Britanski književnik Howard Jacobson dobitnik je ovogodišnje nagrade Buker za roman "The Finkler Question".

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 13.10.2010.

10:37

Default images

Njegov roman se bavi pitanjem šta znači biti Jevrejin u modernom svetu. To je priča o dva stara školska druga i njihovom profesoru, njihovim životima i gubicima.

Jacobson, koji je dva puta bio u širem izboru za nagradu od 50.000 funti, ove godine prvi put je ušao u uži izbor od šest autora.

"Ostao sam bez reči", našalio se laureat. "Na sreću, imam jedan govor spremljen ranije. Datiran je 1983. - toliko je dugo trajalo čekanje", dodao je Jacobson na ceremoniji održanoj 12. oktobra uveče u Gradskoj većnici u Londonu.

Književnik koji ima 58 godina, napisao je 15 romana, a za "The Finkler Question" kaže da je tužna komedija.

Glavni sudija i nekadašnji dvorski pesnik AndrewMotion za nagrađeni roman rekao je da je "potpuno vredan te velike nagrade".

"`The Finkler Question' je divna knjiga: naravno, veoma zabavna ali i veoma mudra, veoma tužna i veoma suptilna", naveo je on.

Za nagradu Buker konkurišu pisci iz Britanije, Irske i zemalja Komonvelta koje čine bivše britanske kolonije.

Uz novčanu nagradu, laureat dobija i veliki publicitet.

Prošlogodišnji pobednik, roman "Vučje leglo" Hilary Mantel postao je međunarodni bestseler.

Nagrada se dodeljuje od 1969. godine, a zvaničan naziv joj je Man Booker, po sponzoru, finansijskom konglomeratu Man Group PLC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: