Svetska zvezda Džo Lovano dolazi u Srbiju

Saksofonista Džo Lovano, jedan od muzičara koji na svetskoj džez sceni opstaju već decenijama na samom vrhu, biće gost prve večeri jubilarnog 20. Pančevačkog Jazz Festivala, koji se održava od 2. do 5. oktobra, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva.

Izvor: B92
Podeli
foto: promo
foto: promo

Na koncertu u Pančevu Džo Lovano će predstaviti svoj Classic Quartet, sa Lorensom Fildsom na klaviru, basistom Peterom Slavovim i bubnjarem Otisom Braunom III, u postavi koja predstavlja svojevrsnu sintezu njegove besprekorne, dugovečne karijere u slavu najboljih momenata džeza kao žanra.

Iste večeri, 2. novembra, na programu je i koncert američkog saksofoniste Tima Berna i njegovog sastava Snakeoil, kao i besplatan koncert mađarskog sastava Canarro.

Već od devedesetih Džo Lovano se pretplatio na Gremije i godišnje nagrade Downbeat magazina u različitim kategorijama, od „albuma godine“ do najboljeg muzičara na svom instrumentu, i taj zlatni niz traje već dugo. Ako bismo tragali za tajnom njegovog uspeha, verovatno bismo je pronašli u univerzalnim vrednostima koji krase tenor saksofoniste najvišeg ranga: snažan i upečatljiv ton, harmonska kompleksnost i virtuoznost, te sposobnost da se sviračko umeće stavi u kreativni kontekst sviranja sa različitim muzičarima. I upravo tako – Lovano nikad nije dopustio sebi da predugo svira u istom bendu i sa istim ljudima, već bi uvek pronašao pravi trenutak da napravi zaokret i produži dalje. Bilo da se radi o sviranju „treće struje“ džeza sa velikim ansamblom, trijom sa Dejvom Holandom i Koltrejnovim bubnjarem Elvinom Džonsom, kvintetu u kome je kao kontrabasistkinja stasavala danas velika zvezda Esperanca Spolding, posveti Čarliju Parkeru...niz Lovanovih sjajnih projekata zaista je dugačak.

Karijera američkog saksofoniste Tima Berna oličenje je beskompromisnog umetničkog puta i pripadnosti onome što često, ponekad i olako, nazivamo „nezavisnom scenom“. Stasavao je sedamdesetih, u vremenu kada je džez izgubio bitku za publiku u ljutoj borbi sa rok muzikom, a potom i diskom i fankom. No ni tada, kao mladić, nije posegao za fjužnom, već je odabrao „put kojim se ređe ide“. Avangardna i fri džez scena tog vremena je, bez presije za komercijalnim uspehom i u senci turbulentnih žanrovskih previranja, nudila pregršt mogućnosti za kreativno izražavanje svojih protagonista. Mlađani Bern je uzor pronašao u saksofonisti Džulijusu Hemfilu, te već i krajem sedamdesetih osnovao svoju prvu (ali ne i poslednju!) izdavačku kuću, ne bi li napravio sebi prostor za izdavanje autorskih albuma. Njegov aktuelni sastav Snakeoil predstavlja pravu reviju minucioznih aranžmana, te uzbudljivih i kompleksnih harmonija, u kojima se virtuoznost muzičara ogleda kako na individualnom tako i na kolektivnom planu. U društvu sve samih prekaljenih asova američke kreativne muzike, kao što su Oskar Norijega na klarinetima, pijanista Met Mičel (sticao reputaciju i kod Dejva Daglasa) te bubnjar Čes Smit (Mary Halvorson Trio, Secret Chiefs 3...), Bern se predstavlja u svojoj punoj stvaralačkoj zrelosti, a publika dobija šansu da vidi istinske heroje savremenog džeza na vrhuncu forme.

foto: promo
foto: promo

Muzika mađarskog sastava Canarro evocira najbolje momente tradicionalnog ciganskog džeza poznatog i kao „manuš sving“, koji u kombinaciji sa mađarskom tradicijom dočarava atmosferu starih vremena i budimpeštanskih kafeterija. Svirajući u slavu čuvenog Đanga Renara, sa dodatkom mađarskih „začina“, ovaj bend predstavlja originalni pristup jednom od najpoletnijih džez pravaca u njegovoj istoriji.

Jubilarni, 20. Pančevački Jazz Festival održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Erste banke, Ambasade Sjedinjenih Američkih država, Austrijskog kulturnog foruma, Gete Instituta, Ambasade Kraljevine Holandije, Kolegijuma Hungarikuma, Pasaž Grupe i Dunav osiguranja.

Program prve festivalske večeri:

Četvrtak 2. 11.

 • Dvorana KCP
 • 20.30 Tim Berne’s Snakeoil (SAD)
 • Tim Berne – alt saksofon
 • Oscar Noriega – klarineti
 • Matt Mitchell – klavir
 • Ches Smith – bubnjevi, vibrafon
 • 22.00 Joe Lovano Classic Quartet (SAD/Bugarska)
 • Joe Lovano – tenor i sopran saksofon
 • Lawrence Fields – klavir
 • Peter Slavov – bas
 • Otis Brown III – bubnjevi
 • Foaje KCP
 • 23.45 Canarro (Mađarska)
 • Tamás Szakál – violina
 • Attila Sidoo – gitara
 • Viktor Jakab – gitara
 • Márton Soós – kontrabas
 • Zoltán Kovács – klavir
 • Balázs Cseh – bubnjevi

Prati B92 na Viberu

Muzika

Mariza dobila priznanje koledža Berkli

Svetska zvezda fado muzike Mariza, koju očekuje koncert 7. decembra u beogradskom Sava centru, upravo je završila uspešnu severnoameričku turneju, gde je primila prestižno priznanje muzičkog koledža Berkli - "Berklee’s Master of Mediterranean Music Award".

Muzika petak 17.11. 15:45 Komentara: 1

Veštičji obredi na koncertu Filharmonije

Na drugom koncertu iz ciklusa „Vatra“, Filharmonija prikazuje veštice u muzičkim partiturama, pod dirigentskom palicom Hauarda Grifitsa, u petak 17. novembra (Kolarac, 20č). „Noć na golom brdu“ Musorgskog i „Fantastična simfonija“ Berlioza uokviruju Koncert za obou i orkestar Von Vilijamsa u izvođenju Sanje Romić, prve oboistkinje Beogradske filharmonije.

Muzika četvrtak 16.11. 10:51 Komentara: 1

Josipa završava slavljeničku turneju u Sava centru

Muzička diva Josipa Lisac simbolično će završiti slavljeničku turneju povodom 50 godina karijere koncertom 14. februara 2018. godine u beogradskom Sava centru! Josipa je turneju bila započela na prošli Dan zaljubljenih upravo u Sava centru, koji je bio rasprodat desetak dana unapred.

Muzika utorak 14.11. 13:29 Komentara: 0

Superpitcher gostuje u KC Gradu

Poznati nemački producent Superpitcher po prvi put će se beogradskoj publici predstaviti u solo izvođenju, a u njegovom tročasovnom setu, moći ćete da uživate 25. novembra u KC Gradu.

Muzika ponedeljak 13.11. 17:00 Komentara: 1

"Dubioza kolektiv" ima novi album

Grupa "Dubioza kolektiv" objavila je novi album "Pjesmice za djecu i odrasle". Omot izdanja ilustrovao je Dobrosav Bob Živković. Četiri godine nakon izlaska albuma "Apsurdistan", uz koji je "Dubioza kolektiv" obišla čitav region, bend sada donosi devet novih pesama.

Muzika ponedeljak 13.11. 16:44 Komentara: 4
strana 1 od 1269 idi na stranu