"Novi Kobejn ne može da se desi"

Bili Korgan, frontmen grandž benda Smashing Pumpins kaže da Pitchfork Media (uticajne internet novine nezavisne rok scene) sprečavaju umetnike da postanu superzvezde.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 22.07.2012.

15:47

Default images

„Čvrsto verujem da, ko god da je sledeći Kurt Kobejn ili Trent Reznor ili Kortni Lav, neće napraviti tako veliko ime kao nabrojani umetnici”, kazao je Korgan za Daily Beast.

Većina alternativnih bendova nikad neće moći da se „odlepi" od scene na kojoj je počela jer je ta scena sada „sama sebi dovoljna”, smatra muzičar.

„Ako imate 20 godina i želite da budete poput mene ili Kurta ili Trenta, nećete uspeti na taj način. Već posle prvog izdatog albuma postaćete vlasništvo Pitchfork zajednice, a vaša izdavačka kuća će oko te ideje izgraditi marketinšku platfomru. Ali već prvog minuta kad ukoračite u taj svet bićete smrznuti”.

Korgan je objasnio da su Pitchfork i oni koji ga čitaju „prilično opterećeni društvenim kodeksima i tome da li nosite odgovarajuću majicu.

Taj radikalizam nije ništa drugačiji od rigidnosti školskih fudblaskih timova. Ono što je ‘Nirvanu’ činilo opasnom bila je činjenica da je ona privlačila slušaoce iz širokog kulturnog spekta, ne samo sa jedne scene. 'Nirvana' je htela da podrije društveni poredak srednje škole.

Taj bend su slušali svi. Kurt je pričao kako mu je bilo čudno što u prvim redovima na svojim koncertima vidi iste one koji su ga mlatili na odmoru”.

Korgan je dodao da je ovo uverenje glavni razlog što i dalje drži u životu ime Smashing Pumpkins, iako je on jedini član originalne postave. „Ime i dalje sa sobom nosi taj buntovnički naboj koji sam stvarao 25 godina.

Gde je buntovništvo danas? Skoro da ne postoji pesma o onome što se danas dešava u politici iako su ovo najluđa politička vremena koja sam video".

Smashing Pumpkins je sredinom juna objavio sedmi album „Oceania".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: