Boris Kovač i film „Beli Beli Svet”

Novosadski kompozitor Boris Kovač u poslednjih 25 godina izgradio je zavidnu međunarodnu karaijeru kao autor i lider više sastava. Već godinama piše muziku za pozorište i film. U novom filmu Olega Novkovića „Beli Beli Svet“, koji otvara Festival autorskog filma, Kovač je pisao muziku na tekstove poznate dramske spisateljice Milene Marković koja je i scenarista filma, a komponovao je i glavnu muzičku temu u filmu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 26.11.2010.

13:23

Default images

O saradnji na ovom filmu Boris Kovač kaze: „Sve je počelo saradnjom na predstavi „Nahod Simeon“ u produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada u režiji Tomi Janezica, gde sam na tekstove Milene Marković napisao songove koje pevaju glumci uz pratnju osmomočlanog orkestra."

"Oleg je želeo da u filmskom mediju napravimo nešto slično i ponovo sam pisao songove na Milenine tekstove. Ti songovi, u izvođenju niza sjajnih glumaca koji igraju u ovom filmu, otkrivaju unutrašnji reljef nesrećnih likova ove tragične priče koja se odvija u devastiranom i beznadežnom ambijentu propalog socijalizma - gradu Boru. Njima sam želeo da proniknem u poetsku dimenziju tih likova čiji su realni životi lišeni bilo kakve poetike. Ti likovi nemaju šta da izgube i u tome je njihova snaga i zavodljivost koju sam muzićki doživeo kao neku vrstu tanga, sporog, melanholičnog, tragičnog... u nerazlučivom spoju erosa i smrti.“

Kritičari koji su ovaj film gledali na svetskim festivalima muziku Borisa Kovača opisali rečima: "balkanska opera", "balkanski tango", "balkanski bluz" "balkanski Kurt Weill".



Ovogodišnji Festval autorskog filma otvara se svečanom premijerom filma „Beli beli svet“, 30. novembra u Sava centru, u 20:30 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: