Kejn: Ne mogu da glasam za nekog samo zato što je crnac

Poznati britanski glumac i dobitnik Oskara Majkl Kejn dao je svoj komentar nakon što se Akademija filmskih umetnosti i nauka (AMPAS) našla na udaru kritika zbog nominacija za 88. dodelu prestižne filmske nagrade Oskar.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 23.01.2016.

18:35

Kejn: Ne mogu da glasam za nekog samo zato što je crnac
Foto: Beta / Joel Ryan/Invision/AP/arhiva

Već drugu godinu zaredom nijedan tamnoputi glumac, glumica ni reditelj nisu nominovani u glavnim kategorijama za Oskara, zbog čega su neki od njih odlučili da bojkotuju ovogodišnju dodelu.

Ubrzo se oglasio i Kejn, koji je rekao da postoji mnogo glumaca crnaca, i da "nije moguće glasati za nekoga samo zato što je crnac".

"Ne možete da kažete 'Idem da glasam za njega. On nije toliko dobar, ali je crnac i ja ću glasati za njega'", poručio je Kejn u izjavi za BBC radio 4.

On je uputio apel tamnoputim glumcima da budu strpljivi.

"Naravno da će doći i red na vas. Meni su bile potrebne godine da dobijem Oskara", rekao je glumac.

Kejn je na kraju podsetio na govor glumice Viole Dejvis, koja je u septembru prošle godine ušla u istoriju nagrade Emi, kao prva Afroamerikanka kojoj je dodeljena nagrada za najbolju glavnu glumicu.

"Prilika je jedino što razlikuje crnkinje od svih drugih. Ne možeš da osvojiš Emi ako uloge jednostavno ne postoje", poručila je tada glumica.

Holivudski glumac Džordž Kluni ranije je poručio Akademiji filmskih umetnosti i nauka (AMPAS) "da se kreće u pogrešnom smeru“, a glumac Vil Smit je najavio da neće ići na 88. dodelu Oskara, par dana nakon što su isto objavili njegova supruga Džejda Pinket Smit i režiser Spajk Li.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: