Subota, 23.01.2016.

18:35

Kejn: Ne mogu da glasam za nekog samo zato što je crnac

Izvor: klix.ba

Kejn: Ne mogu da glasam za nekog samo zato što je crnac IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

Lester

pre 8 godina

(CATAPA, 23. januar 2016 23:03)
1. Elba je pre par dana održao govor pred grupom članova parlamenta UK u kojem je predložio da bi trebalo razmisliti o stereotipnom prikazivanju određenih kategorija likova( crnaca, žena, gej osoba; i uopšte nedostatka osoba sa invalidetom/smetnjama) u filmovima u UK. Dakle, nije kukao kao neki već dao predlog.
2. Smit je dva puta nominovan za Oskara i oba puta je više nego zasluženo izgubio. Prvi put je pobedio Denzel sa Training Day( u konkurenciji sa Raselom Krouom, Šonom Penom i Tomom Vilkinsonom; tad je i Hale Beri uzela Oskara); Drugi put Vitaker sa Last King of Scotland( konkurencija: Piter O'Tul , Di Kaprio; zanimljivo ali i tad je Dženifer Hadson, tamnoputa glumica uzela Oskara za sporednu). Ljudina i glumčina kakav je bio Piter O'Tul za života i osam nominacija ne dobije nagradu a ovaj sad ****... Čovek se zapita šta je verovatnije: Da je Smit pukao kao glumac ili je cela Akademija postala rasno netrpeljiva?
3. Smitovi su ovu bitku dobili pre prve izrečene reči. Oni su se ogrebali za promociju, reklamu, medijsku pažnju, svesni da ne mogu izgubiti čim potegnu kartu rasizma( čim se pomene ta reč odmah kreće političko-medijska teška artiljerija) i borbu protiv zlog Holivuda. Koji im je napunio džepove sa mnogo više od 240 miliona $ koliko sad imaju( ako, njihovi su).
4. I što neko reče(Lukas, mislim), crnaca u SAD ima 13% i kada se na to dodaju glumčine koje dolaze iz drugih anglofonih zemalja, deluje prilično verovatno...

guja

pre 8 godina

crnci brane svoje pravo da ne budu samo meso za zatvorsku industriju... A Srbi? Srbi brane svoje tradicionalno pravo na glupost. (so-flo, 24. januar 2016 00:46)


....a ti svoju sociološku studiju o mentalnoj strukturi Srba, zasnivanu na 67 anonimnih komentara, objavi na Vikipediji. Dok čekaš iseljeničku vizu.

EU Citizen

pre 8 godina

Normalno, gospodin čovek, lepo im je rekao, možda i suviše lepo, zaslužuju i mnogo oštriju reakciju jer je cela ova sramna kampanja veliki rasistički i neokomunistički bezobrazluk.

Ne obracajte paznju.

pre 8 godina

Celu ovu frku oko #oscarssowhite pokrenuli su Will Smith, njegova zena Jada Pinkett Smith i njihovi pajtosi zato sto su besni jer on nije dobio nominaciju za film Concussion. To je sve - razmazeni glumac koji koristi decu kao izgovor za plakanje. "Crna deca nece videti svoju rasu zastupljenu tokom Oskara i bla bla." Kao da bela deca nece pomisliti da su nezastupljena u americkoj kosarci. Cista glupost i jer su Oskari dali Oskara crnoj zeni jos 1939. godine dok su crnci jos morali da sede pozadi u bioskopima (Hattie McDaniel). Samo poslednje dve godine se desilo da nijedan crnac nije nominovan zbog sticaja okolnosti, i sad to Vil Smit koristi da bi kukao jer je egomanijak (sto smo znali jos od kad je odbio ulogu Djanga u Tarantinovom filmu jer je uloga bila "previse mala" za njega). A da li iko kuka od glumaca druge rase, ili seksualnog opredeljenja, i tako dalje? Ne, naravno.

dosledan

pre 8 godina

(Sibirski tigar, 23. januar 2016 21:54)

Ama, jesi. Tekst je o jednom, a ti pricas o sebi. Ja, ja, ja, ja, a kada me bas pristisnu dokazima da sam los radnik i jos gori covek, onda vicem "A vi mucite crnce!". Pa pravi si. Ako hoces da odmaknes od stereotipa i ogranicenja, bilo da si Srbin ili crnac, jednostavno nastupi prvo kao jedinka i licnost, neka ti rasa/nacija ne bude tema CV-a, i dobro ces proci (ako ima osnova).

Mile Travar

pre 8 godina

Tako je Majkle. Po toj logici bi trebalo bojkotovati NBA i NFL. 
Postoji li ijedan priznati naucnik afroamerikanac?
(123, 23. januar 2016 20:46)

Postoji znacajan broj naucnika africkog porekla ali pretpostavljam da ih nisi zapazio jer se vise interesujes za kosarku nego za nauku. Mozda znas za Niel deGrasse Tyson—a, on je svakodnevno na Discovery kanalu

crni talas

pre 8 godina

Sa jedne stane Kejn je u pravu.Sa druge strane poznato je da politika ima veliki uticaj na dodele ovih nagrada.Ne mislim samo na dodele nagrada za najbolje strane filmove,već i kada je u pitanju američka filmska produkcija.Tako da nije u pitanju samo nedovoljan kvalitet afroameričkih glumaca.

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Crnaca u SAD-u ima manje od 13%, znači u NBA klubovima ih smije biti maksimalno 13%, usto tako i u atletici i američkom nogometu, i općenito svim sportovima.
Za odluku Akademije da nije nominirala niti jednog crnca rasa nije bila faktor, jednostavno su ocijenili da nijedno ostvarenje crnih filmskih umjetnika nije bilo dovoljno dobro da dobije nominaciju, i tvrditi da to ima veze s rasom je samo po sebi rasizam.
S matematičke strane vjerojatnost za to je zapravo prilično velika, u SAD-u crnaca ima oko 12% a čine 60% zatvorske populacije, ovi koji su "vani" su ili u bandama ili ekstremno siromašni u nekom getu, tako da ih vrlo malo ostaje "u igri"!

A kad ce za nas Zrbe prava?

pre 8 godina

Nema ovaj Kejn pojma. Pa moras, jel razumes moras da glasas i to za jednog Crnca, jednog Zutog, jednog Hispano i jednog geja. A ako je neko najbolji u kategoriji, njemu dati Oskar kad se predhodne grupe zadovolje.

Che

pre 8 godina

Tako je Majkle. Po toj logici bi trebalo bojkotovati NBA i NFL. 
Postoji li ijedan priznati naucnik afroamerikanac?
(123, 23. januar 2016 20:46)
Postoji - Neil deGrasse Tyson

dejan

pre 8 godina

Imao sam priliku da radim sa ljudima iz 70 ili 80 zemalja svijeta tako da i danas imam mnogo prijatelja od Afrike,Juzne Amerike do Azije...i od svih ljudi su najpokvareniji Crnci sa kariba(koji i cine vecinu crnacke populacije u USA) Toliko nekulture, bahatosti i cistog bezobrazluka nigdje na svijetu nema..I na svako ukazivanje, primjedbu na bilo kakvu gresku na poslu skoro svi od njih ce reci "You dont like me becose Im black" Poslije toga ja kao supervizor, glavno i odgovorno lice nesmijem ni da odgovorim jer znam da ce od toga uvjek biti " velika prica" i da cu ja zavrsiti kod sefa na peglanju....

CATAPA

pre 8 godina

Ako mi dozvole, dodao bih još samo cinično da Holivud ipak ume da napravi dobru dramu, mada ne baš onako i onakvu kakvu dragi gledaoci od Holivuda očekuju.
Ko kaže da nema ideja za dobar film o crnima i belima i tome ko je stvarno crn, a ko ocrnjen? Imaju i scenario i kasting, a i nastavci su sasvim izgledni.

Bre!

pre 8 godina

Ta uloga koju je imao Vil Smit je ziva smejurija. Ne treba biti neki ekspert (a njegova zena sigurno to nije) da zakljucis da on nije imao nikakve sanse da bude nominovan za Oskara sa tim fejk nigerijskim akcentom i podprosecnom glumom. Njegov i njegove zene je rezon bio da oni nemaju konja u trci na Oskarima pa zato i ne idu na njih (on je to objasnio bas tim recima).
Malo sale. Neko je spomenuo NBA i to kako su belci nedovoljno zastupleni tamo. Dali znate kako se zovu 5 belaca u NBA timu jedan do drugog? Klupa.

Dule

pre 8 godina

(naucnik, 23. januar 2016 21:25)

Koje naucnike crne kozhe ti znash? Ja znam samo za Neil deGreiss Tyson-a (valjda mu se tako pise ime), ali on je ko Karl Sagan, simpaticni lik koji mahom popularizuje nauku vise nego sto se njom bavi.

Stvarno ne znam ni za jednog poznatog naucnika ni danasnjice ni u istoriji koji je iz Afrike

so-flo

pre 8 godina

Ništa tragikomičnije nego kad se prosečan Srbin s platom od 200 Eura, koji nikad nije primirisao ni blizu Americi, identifikuje s belom rasom engleskih aristokrata. Kao da su mu preci u najmanju ruku učestvovali u "civilizovanju" Afrike (kako to naslednici kolonijalista vole da kažu). Kao da mu pretke ta ista engleska aristokratija nije smatrala samo trunku boljim od Afrikanaca. Isti komentari bili su i na sličnu sramnu izjavu Šarlote Rempling, takođe engleske aristokratkinje, koju se u međuvremenu opametila pa je ipak povukla.
Svako brani svoje: bele aristokrate brane sopstveno nasleđe kolonijalnog rasizma, crnci brane svoje pravo da ne budu samo meso za zatvorsku industriju... A Srbi? Srbi brane svoje tradicionalno pravo na glupost.

mare

pre 8 godina

Istina je da crnci u USA čine 17% populaije a čine većinu ubistava, pljački, silovanja ali to nije politički korektno...Skoro su digli frku kad je beli policajac ubio nekog mladog crnca delikevnta, a kad se pogleda statistika 50% više belaca pogine od belog policajca. Crnci stalno govore o beloj privilegiji, kako su diskriminisani a ništa od toga. Nije da nema rasizma ali preuveličava se sve to. Znate šta pravo uradi crnac kad zaradi veće pare u Americi? Preseli se u siguran kraj gde su većinom ''zli belci'' jer je sigurno.

s

pre 8 godina

Neznam čemu galama oko ovoga,pa nije da nisu dobijali recimo:Denzel,Hale Barry,Cuba Junior,Vupi Golberg,Morgan Freeman...Jedino ko stvarno zaslužuje oskara od crnih glumaca je Samuel L Jackson!

CATAPA

pre 8 godina

Ali gospodin i gospođa Smit i to što Vil Smit nije nominovan ...
(Lester, 23. januar 2016 21:58)
Nisi pomislio da su reagovali oni koji bi i onako bili van konkurencije? Da su reagovali Elba ili Džekson, koliko bi to promenilo pogled belih? Nimalo, ili bi komentari bili još pakosniji. Bela većina očigledno voli samo crnce koji ćute, osim kada im pevaju. Da ćute i pevaju. Američku himnu, na primer?

the stooges

pre 8 godina

Od crnaca oskarovaca sto pamtim jedino je Denzel za Training day to i zasluzio. Uloge koje su tumacile Halle i ova afrikanka iz 12 years... su sto bi oni rekli forgettable ali (mozda) ne i njihov trud da jednu takvu bezivotnu i stereotipnu ulogu oplemene. Tu vrstu bremena imali su i imaju i beli glumci, slucaj Leo DC predstavlja najocigledniju paradigmu. Dakle, nisu svi glumci na istim startnim pozicijama, ali ne (samo) zbog boje koze vec zbog cinjenice da je i film u kom igraju sam po sebi ogranicenje a to je neka druga prica. Sustinski problem je sve losiji kvalitet filmova industrije koja je, koliko god da je odurna i oportunisticki nastrojena, de facto izmislila 9 od 10 asocijacija na rec 'film'. Slazem se sa Caineom,Rampling i ovim dole sto pominje Wrestler a ovaj CATAPA ima 20ak godina.

kontroverzni penzioner

pre 8 godina

kako je krenulo, sve više mi se čini da je bivša SFRJ bila avangarda demokratije današnjeg tipa. U SFRJ je bio nametnut "nacionalni ključ " pri odlučivanju o bitnim stvarima, a ovi će uvesti "rasni ključ " i pri dodeli nagrada. Drugih sličnosti će se stariji čitaoci setiti i sami.

орах

pre 8 godina

@123
вероватно мислиш и да су афроамериканцима широм отворена врата престижних универзитета.

Beogradjanka

pre 8 godina

Pa naravno! Stvarno su vise dosadni! Nemam nista protiv crnaca ali smaraju brate mili! Diskriminacija pa diskriminacija! Lajk za Kejna!

Aster Blistok

pre 8 godina

Dobar komentar Michael Caine-a, sto bi tek Kinezi trebali da kazu? Najmnogoljudniji narod na kugli zemaljskoj, a ni jednog predstavnika za Oskara.

CATAPA

pre 8 godina

@CATAPA, 23. januar 2016 19:09
Prijatelju, namlatio si se prazne slame za sve pare.
(Mr Bojangles, 23. januar 2016 20:35)
Tja, videćemo. Čim je i inertna "akademija" našla za shodno da reaguje, cenim da se neće sve završiti bez adekvatnog skandala i na dodeli. U kom obliku, to zaista spekulišem, ne mora to biti Leo, ali se on uklapa u profil onih retkih koji imaju morala i petlje, plus ne mora da kalkuliše o posledicama. Uostalom, pitanje je šta će i Kris Rok u novonastaloj situaciji? Da se šali o prasetu u Teheranu?
Što bi rekli Amerikanci, nije gotovo dok ona debela ne otpeva svoje.

Филозофија мајка мудрости

pre 8 godina

"Демократија руши себе тиме што претерује — у демократији."

Drallleeee

pre 8 godina

Lepo im je rekao covek... nije bitno koje si rase bitan je kvalitet... ne kazem da ga medju afroamerikancima nema ali ovo sto bojkotuju oskara je takodje isto rasizam... sad ja zbog moje koze kukam da mi se daju neke privilegije... kako je to ispravno???

Kiborg

pre 8 godina

Cinjenica je d aima rasizma u americi ali sad mi deluju kao da kukaju na sve zivo ! Pa nema vas jer MOZDA niste zasluzili po ulogama i tacka !

naucnik

pre 8 godina

Tako je Majkle. Po toj logici bi trebalo bojkotovati NBA i NFL.
Postoji li ijedan priznati naucnik afroamerikanac?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (123, 23. januar 2016 20:46)

Naravno da postoji samo sto ti naucnika nisi video ni teleskopom.

Upravo je Emi dobitnica opisala glavni problem, ne dobijaju uloge. Kao sto nemas crne plivace ne zato sto "crnci nemaju misice za plivanje" nego sto im je do pocetka sedamdesetih bilo zabranjeno da idu na javne bazene sa belcima. Toliko komentara u Srbiji o crncima i njihovim problemima... Ne razumemo mi tu rasnu razliku ili ne zelimo da razumemo. Dodjite u USA pa da vidite sta su problemi i kome biste smeli da kazete u lice da izmisljaju rasizam, netrpeljivost ili nesto slicno :)

Lester

pre 8 godina

Od tamnoputih glumaca ove godine je verovatno samo Idris Elba(možda i Sam L Jackson) zaslužio nominaciju za sporednu ulogu u Beasts of No Nation i koliko vidim samo je on koliko-toliko zakinut. Verovatno je i sam film zaslužio nominaciju( kao i Sicario) al aj sad. Ali gospodin i gospođa Smit i to što Vil Smit nije nominovan ... Svi nominovani za glavnu mušku ulogu (sa sve Metom Dejmonom) izmislili glumu za njega.

Sibirski tigar

pre 8 godina

@ CATAPA

Potpuno se slažem sa tobom.

A ovi ostali komentatori puni stereotipa: Belci da glume (pogotovo ovi "serovi"), crnci da tapkaju loptu, romi da preturaju po kontejnerima, a Srbi?

Po istim klišeima, Srbi su zli, nemačka zidarska radna snaga, prljavi vozači juga koje američki junaci streljaju po Bosni, šljam koji treba opametiti...

Ja nisam takav Srbin.

Sibirski tigar

pre 8 godina

U političkoj igri zvanoj Oskar, politički osvešćeni Afroamerikanci žele svoje predstavnike.

Izgleda da samo Srbi veruju u mit Oskar=kvalitet filma, glume, režije...

Voleo bih da me neko demantuje. A što se tiče ovih anglosaksonskih gastarbajtera u Holivudu, no comment.

I London je provincija nekom...

Helena

pre 8 godina

A zasto prebitni Vil Smit ne bojkotuje filmske studije, oni su realno krivi, jer njihovi producenti biraju ko ce gde da glumi? A, da, to mu se ne isplati...

Silver surfer

pre 8 godina

Apsolutno tačno. Pravo merilo treba da bude filmsko ostvarenje i umece, kakve price o boji koži i slične gluposti...Ako si bio dovoljno dobar bićeš nominovan u suprotnom nećeš i tačka.

CATAPA

pre 8 godina

Odakle onda pravo "akademiji" da selekcioniše i rangira filmove van engleskog govornog područja? Poštenije bi bilo da kažu "naša igra - naša pravila" nego što se dublje ukopavaju braneći nemoguće.

Ovogodišnje Oskare slobodno mogu da ofarbaju belom bojom. Mogu i prikladnu kukuljicu da mu stave. Nekako predviđam da ovakvog Oskara Dikaprio neće uzeti sve i ako mu ga uvale. Njemu bar to ne treba.

Politicki nekorektna osoba

pre 8 godina

Politicka korektnost je jedan od najvecih drustvenih promasaja u modernom svetu, da to ide do granica zdravog razuma. Imam prijatelja, ciganina, roma. On se ljuti kada ga neko zove romom. Kaze, to me vredja.
I sad,neka politicka organizacija bolje zna sta on misli i kako se oseca, nego on sam.
Sreca, covek dorcolac pa se uvek izbori. ;-)

Mirko

pre 8 godina

Pametan odgovor. Ako ove godine nisu zablistali Denzel i Hale, Vil i ekipa, ne znaci da su diskriminisani nego da prosto nisu imali dovoljno jake uloge za Oskara. Kakva je tek farsa bila dodela Oskara i Denzelu i Hale Beri iste veceri bas! Ne kazem da nisu zasluzili, ali tada su dobili nagradu samo zato sto je "dosao red" da neko crne puti dobije Oskara, a tek je to diskriminacija svoje vrste!

extremesportist

pre 8 godina

Upravu je čovek. Forsiranje političke korektnosti je otišlo predaleko. Ako je jedna grupa ljudi u prošlosti diskriminisana zbog boje kože to ne znači da danas treba da ima bilo kakve povlastice u odnosu na druge.

extremesportist

pre 8 godina

Upravu je čovek. Forsiranje političke korektnosti je otišlo predaleko. Ako je jedna grupa ljudi u prošlosti diskriminisana zbog boje kože to ne znači da danas treba da ima bilo kakve povlastice u odnosu na druge.

Helena

pre 8 godina

A zasto prebitni Vil Smit ne bojkotuje filmske studije, oni su realno krivi, jer njihovi producenti biraju ko ce gde da glumi? A, da, to mu se ne isplati...

Mirko

pre 8 godina

Pametan odgovor. Ako ove godine nisu zablistali Denzel i Hale, Vil i ekipa, ne znaci da su diskriminisani nego da prosto nisu imali dovoljno jake uloge za Oskara. Kakva je tek farsa bila dodela Oskara i Denzelu i Hale Beri iste veceri bas! Ne kazem da nisu zasluzili, ali tada su dobili nagradu samo zato sto je "dosao red" da neko crne puti dobije Oskara, a tek je to diskriminacija svoje vrste!

Politicki nekorektna osoba

pre 8 godina

Politicka korektnost je jedan od najvecih drustvenih promasaja u modernom svetu, da to ide do granica zdravog razuma. Imam prijatelja, ciganina, roma. On se ljuti kada ga neko zove romom. Kaze, to me vredja.
I sad,neka politicka organizacija bolje zna sta on misli i kako se oseca, nego on sam.
Sreca, covek dorcolac pa se uvek izbori. ;-)

Aster Blistok

pre 8 godina

Dobar komentar Michael Caine-a, sto bi tek Kinezi trebali da kazu? Najmnogoljudniji narod na kugli zemaljskoj, a ni jednog predstavnika za Oskara.

Silver surfer

pre 8 godina

Apsolutno tačno. Pravo merilo treba da bude filmsko ostvarenje i umece, kakve price o boji koži i slične gluposti...Ako si bio dovoljno dobar bićeš nominovan u suprotnom nećeš i tačka.

Филозофија мајка мудрости

pre 8 godina

"Демократија руши себе тиме што претерује — у демократији."

Lester

pre 8 godina

Od tamnoputih glumaca ove godine je verovatno samo Idris Elba(možda i Sam L Jackson) zaslužio nominaciju za sporednu ulogu u Beasts of No Nation i koliko vidim samo je on koliko-toliko zakinut. Verovatno je i sam film zaslužio nominaciju( kao i Sicario) al aj sad. Ali gospodin i gospođa Smit i to što Vil Smit nije nominovan ... Svi nominovani za glavnu mušku ulogu (sa sve Metom Dejmonom) izmislili glumu za njega.

Drallleeee

pre 8 godina

Lepo im je rekao covek... nije bitno koje si rase bitan je kvalitet... ne kazem da ga medju afroamerikancima nema ali ovo sto bojkotuju oskara je takodje isto rasizam... sad ja zbog moje koze kukam da mi se daju neke privilegije... kako je to ispravno???

kontroverzni penzioner

pre 8 godina

kako je krenulo, sve više mi se čini da je bivša SFRJ bila avangarda demokratije današnjeg tipa. U SFRJ je bio nametnut "nacionalni ključ " pri odlučivanju o bitnim stvarima, a ovi će uvesti "rasni ključ " i pri dodeli nagrada. Drugih sličnosti će se stariji čitaoci setiti i sami.

Kiborg

pre 8 godina

Cinjenica je d aima rasizma u americi ali sad mi deluju kao da kukaju na sve zivo ! Pa nema vas jer MOZDA niste zasluzili po ulogama i tacka !

s

pre 8 godina

Neznam čemu galama oko ovoga,pa nije da nisu dobijali recimo:Denzel,Hale Barry,Cuba Junior,Vupi Golberg,Morgan Freeman...Jedino ko stvarno zaslužuje oskara od crnih glumaca je Samuel L Jackson!

the stooges

pre 8 godina

Od crnaca oskarovaca sto pamtim jedino je Denzel za Training day to i zasluzio. Uloge koje su tumacile Halle i ova afrikanka iz 12 years... su sto bi oni rekli forgettable ali (mozda) ne i njihov trud da jednu takvu bezivotnu i stereotipnu ulogu oplemene. Tu vrstu bremena imali su i imaju i beli glumci, slucaj Leo DC predstavlja najocigledniju paradigmu. Dakle, nisu svi glumci na istim startnim pozicijama, ali ne (samo) zbog boje koze vec zbog cinjenice da je i film u kom igraju sam po sebi ogranicenje a to je neka druga prica. Sustinski problem je sve losiji kvalitet filmova industrije koja je, koliko god da je odurna i oportunisticki nastrojena, de facto izmislila 9 od 10 asocijacija na rec 'film'. Slazem se sa Caineom,Rampling i ovim dole sto pominje Wrestler a ovaj CATAPA ima 20ak godina.

EU Citizen

pre 8 godina

Normalno, gospodin čovek, lepo im je rekao, možda i suviše lepo, zaslužuju i mnogo oštriju reakciju jer je cela ova sramna kampanja veliki rasistički i neokomunistički bezobrazluk.

naucnik

pre 8 godina

Tako je Majkle. Po toj logici bi trebalo bojkotovati NBA i NFL.
Postoji li ijedan priznati naucnik afroamerikanac?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (123, 23. januar 2016 20:46)

Naravno da postoji samo sto ti naucnika nisi video ni teleskopom.

Upravo je Emi dobitnica opisala glavni problem, ne dobijaju uloge. Kao sto nemas crne plivace ne zato sto "crnci nemaju misice za plivanje" nego sto im je do pocetka sedamdesetih bilo zabranjeno da idu na javne bazene sa belcima. Toliko komentara u Srbiji o crncima i njihovim problemima... Ne razumemo mi tu rasnu razliku ili ne zelimo da razumemo. Dodjite u USA pa da vidite sta su problemi i kome biste smeli da kazete u lice da izmisljaju rasizam, netrpeljivost ili nesto slicno :)

Sibirski tigar

pre 8 godina

U političkoj igri zvanoj Oskar, politički osvešćeni Afroamerikanci žele svoje predstavnike.

Izgleda da samo Srbi veruju u mit Oskar=kvalitet filma, glume, režije...

Voleo bih da me neko demantuje. A što se tiče ovih anglosaksonskih gastarbajtera u Holivudu, no comment.

I London je provincija nekom...

Ne obracajte paznju.

pre 8 godina

Celu ovu frku oko #oscarssowhite pokrenuli su Will Smith, njegova zena Jada Pinkett Smith i njihovi pajtosi zato sto su besni jer on nije dobio nominaciju za film Concussion. To je sve - razmazeni glumac koji koristi decu kao izgovor za plakanje. "Crna deca nece videti svoju rasu zastupljenu tokom Oskara i bla bla." Kao da bela deca nece pomisliti da su nezastupljena u americkoj kosarci. Cista glupost i jer su Oskari dali Oskara crnoj zeni jos 1939. godine dok su crnci jos morali da sede pozadi u bioskopima (Hattie McDaniel). Samo poslednje dve godine se desilo da nijedan crnac nije nominovan zbog sticaja okolnosti, i sad to Vil Smit koristi da bi kukao jer je egomanijak (sto smo znali jos od kad je odbio ulogu Djanga u Tarantinovom filmu jer je uloga bila "previse mala" za njega). A da li iko kuka od glumaca druge rase, ili seksualnog opredeljenja, i tako dalje? Ne, naravno.

Beogradjanka

pre 8 godina

Pa naravno! Stvarno su vise dosadni! Nemam nista protiv crnaca ali smaraju brate mili! Diskriminacija pa diskriminacija! Lajk za Kejna!

Sibirski tigar

pre 8 godina

@ CATAPA

Potpuno se slažem sa tobom.

A ovi ostali komentatori puni stereotipa: Belci da glume (pogotovo ovi "serovi"), crnci da tapkaju loptu, romi da preturaju po kontejnerima, a Srbi?

Po istim klišeima, Srbi su zli, nemačka zidarska radna snaga, prljavi vozači juga koje američki junaci streljaju po Bosni, šljam koji treba opametiti...

Ja nisam takav Srbin.

mare

pre 8 godina

Istina je da crnci u USA čine 17% populaije a čine većinu ubistava, pljački, silovanja ali to nije politički korektno...Skoro su digli frku kad je beli policajac ubio nekog mladog crnca delikevnta, a kad se pogleda statistika 50% više belaca pogine od belog policajca. Crnci stalno govore o beloj privilegiji, kako su diskriminisani a ništa od toga. Nije da nema rasizma ali preuveličava se sve to. Znate šta pravo uradi crnac kad zaradi veće pare u Americi? Preseli se u siguran kraj gde su većinom ''zli belci'' jer je sigurno.

A kad ce za nas Zrbe prava?

pre 8 godina

Nema ovaj Kejn pojma. Pa moras, jel razumes moras da glasas i to za jednog Crnca, jednog Zutog, jednog Hispano i jednog geja. A ako je neko najbolji u kategoriji, njemu dati Oskar kad se predhodne grupe zadovolje.

guja

pre 8 godina

crnci brane svoje pravo da ne budu samo meso za zatvorsku industriju... A Srbi? Srbi brane svoje tradicionalno pravo na glupost. (so-flo, 24. januar 2016 00:46)


....a ti svoju sociološku studiju o mentalnoj strukturi Srba, zasnivanu na 67 anonimnih komentara, objavi na Vikipediji. Dok čekaš iseljeničku vizu.

dejan

pre 8 godina

Imao sam priliku da radim sa ljudima iz 70 ili 80 zemalja svijeta tako da i danas imam mnogo prijatelja od Afrike,Juzne Amerike do Azije...i od svih ljudi su najpokvareniji Crnci sa kariba(koji i cine vecinu crnacke populacije u USA) Toliko nekulture, bahatosti i cistog bezobrazluka nigdje na svijetu nema..I na svako ukazivanje, primjedbu na bilo kakvu gresku na poslu skoro svi od njih ce reci "You dont like me becose Im black" Poslije toga ja kao supervizor, glavno i odgovorno lice nesmijem ni da odgovorim jer znam da ce od toga uvjek biti " velika prica" i da cu ja zavrsiti kod sefa na peglanju....

Bre!

pre 8 godina

Ta uloga koju je imao Vil Smit je ziva smejurija. Ne treba biti neki ekspert (a njegova zena sigurno to nije) da zakljucis da on nije imao nikakve sanse da bude nominovan za Oskara sa tim fejk nigerijskim akcentom i podprosecnom glumom. Njegov i njegove zene je rezon bio da oni nemaju konja u trci na Oskarima pa zato i ne idu na njih (on je to objasnio bas tim recima).
Malo sale. Neko je spomenuo NBA i to kako su belci nedovoljno zastupleni tamo. Dali znate kako se zovu 5 belaca u NBA timu jedan do drugog? Klupa.

CATAPA

pre 8 godina

@CATAPA, 23. januar 2016 19:09
Prijatelju, namlatio si se prazne slame za sve pare.
(Mr Bojangles, 23. januar 2016 20:35)
Tja, videćemo. Čim je i inertna "akademija" našla za shodno da reaguje, cenim da se neće sve završiti bez adekvatnog skandala i na dodeli. U kom obliku, to zaista spekulišem, ne mora to biti Leo, ali se on uklapa u profil onih retkih koji imaju morala i petlje, plus ne mora da kalkuliše o posledicama. Uostalom, pitanje je šta će i Kris Rok u novonastaloj situaciji? Da se šali o prasetu u Teheranu?
Što bi rekli Amerikanci, nije gotovo dok ona debela ne otpeva svoje.

орах

pre 8 godina

@123
вероватно мислиш и да су афроамериканцима широм отворена врата престижних универзитета.

CATAPA

pre 8 godina

Odakle onda pravo "akademiji" da selekcioniše i rangira filmove van engleskog govornog područja? Poštenije bi bilo da kažu "naša igra - naša pravila" nego što se dublje ukopavaju braneći nemoguće.

Ovogodišnje Oskare slobodno mogu da ofarbaju belom bojom. Mogu i prikladnu kukuljicu da mu stave. Nekako predviđam da ovakvog Oskara Dikaprio neće uzeti sve i ako mu ga uvale. Njemu bar to ne treba.

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Crnaca u SAD-u ima manje od 13%, znači u NBA klubovima ih smije biti maksimalno 13%, usto tako i u atletici i američkom nogometu, i općenito svim sportovima.
Za odluku Akademije da nije nominirala niti jednog crnca rasa nije bila faktor, jednostavno su ocijenili da nijedno ostvarenje crnih filmskih umjetnika nije bilo dovoljno dobro da dobije nominaciju, i tvrditi da to ima veze s rasom je samo po sebi rasizam.
S matematičke strane vjerojatnost za to je zapravo prilično velika, u SAD-u crnaca ima oko 12% a čine 60% zatvorske populacije, ovi koji su "vani" su ili u bandama ili ekstremno siromašni u nekom getu, tako da ih vrlo malo ostaje "u igri"!

dosledan

pre 8 godina

(Sibirski tigar, 23. januar 2016 21:54)

Ama, jesi. Tekst je o jednom, a ti pricas o sebi. Ja, ja, ja, ja, a kada me bas pristisnu dokazima da sam los radnik i jos gori covek, onda vicem "A vi mucite crnce!". Pa pravi si. Ako hoces da odmaknes od stereotipa i ogranicenja, bilo da si Srbin ili crnac, jednostavno nastupi prvo kao jedinka i licnost, neka ti rasa/nacija ne bude tema CV-a, i dobro ces proci (ako ima osnova).

Mile Travar

pre 8 godina

Tako je Majkle. Po toj logici bi trebalo bojkotovati NBA i NFL. 
Postoji li ijedan priznati naucnik afroamerikanac?
(123, 23. januar 2016 20:46)

Postoji znacajan broj naucnika africkog porekla ali pretpostavljam da ih nisi zapazio jer se vise interesujes za kosarku nego za nauku. Mozda znas za Niel deGrasse Tyson—a, on je svakodnevno na Discovery kanalu

Lester

pre 8 godina

(CATAPA, 23. januar 2016 23:03)
1. Elba je pre par dana održao govor pred grupom članova parlamenta UK u kojem je predložio da bi trebalo razmisliti o stereotipnom prikazivanju određenih kategorija likova( crnaca, žena, gej osoba; i uopšte nedostatka osoba sa invalidetom/smetnjama) u filmovima u UK. Dakle, nije kukao kao neki već dao predlog.
2. Smit je dva puta nominovan za Oskara i oba puta je više nego zasluženo izgubio. Prvi put je pobedio Denzel sa Training Day( u konkurenciji sa Raselom Krouom, Šonom Penom i Tomom Vilkinsonom; tad je i Hale Beri uzela Oskara); Drugi put Vitaker sa Last King of Scotland( konkurencija: Piter O'Tul , Di Kaprio; zanimljivo ali i tad je Dženifer Hadson, tamnoputa glumica uzela Oskara za sporednu). Ljudina i glumčina kakav je bio Piter O'Tul za života i osam nominacija ne dobije nagradu a ovaj sad ****... Čovek se zapita šta je verovatnije: Da je Smit pukao kao glumac ili je cela Akademija postala rasno netrpeljiva?
3. Smitovi su ovu bitku dobili pre prve izrečene reči. Oni su se ogrebali za promociju, reklamu, medijsku pažnju, svesni da ne mogu izgubiti čim potegnu kartu rasizma( čim se pomene ta reč odmah kreće političko-medijska teška artiljerija) i borbu protiv zlog Holivuda. Koji im je napunio džepove sa mnogo više od 240 miliona $ koliko sad imaju( ako, njihovi su).
4. I što neko reče(Lukas, mislim), crnaca u SAD ima 13% i kada se na to dodaju glumčine koje dolaze iz drugih anglofonih zemalja, deluje prilično verovatno...

CATAPA

pre 8 godina

Ali gospodin i gospođa Smit i to što Vil Smit nije nominovan ...
(Lester, 23. januar 2016 21:58)
Nisi pomislio da su reagovali oni koji bi i onako bili van konkurencije? Da su reagovali Elba ili Džekson, koliko bi to promenilo pogled belih? Nimalo, ili bi komentari bili još pakosniji. Bela većina očigledno voli samo crnce koji ćute, osim kada im pevaju. Da ćute i pevaju. Američku himnu, na primer?

Che

pre 8 godina

Tako je Majkle. Po toj logici bi trebalo bojkotovati NBA i NFL. 
Postoji li ijedan priznati naucnik afroamerikanac?
(123, 23. januar 2016 20:46)
Postoji - Neil deGrasse Tyson

Dule

pre 8 godina

(naucnik, 23. januar 2016 21:25)

Koje naucnike crne kozhe ti znash? Ja znam samo za Neil deGreiss Tyson-a (valjda mu se tako pise ime), ali on je ko Karl Sagan, simpaticni lik koji mahom popularizuje nauku vise nego sto se njom bavi.

Stvarno ne znam ni za jednog poznatog naucnika ni danasnjice ni u istoriji koji je iz Afrike

so-flo

pre 8 godina

Ništa tragikomičnije nego kad se prosečan Srbin s platom od 200 Eura, koji nikad nije primirisao ni blizu Americi, identifikuje s belom rasom engleskih aristokrata. Kao da su mu preci u najmanju ruku učestvovali u "civilizovanju" Afrike (kako to naslednici kolonijalista vole da kažu). Kao da mu pretke ta ista engleska aristokratija nije smatrala samo trunku boljim od Afrikanaca. Isti komentari bili su i na sličnu sramnu izjavu Šarlote Rempling, takođe engleske aristokratkinje, koju se u međuvremenu opametila pa je ipak povukla.
Svako brani svoje: bele aristokrate brane sopstveno nasleđe kolonijalnog rasizma, crnci brane svoje pravo da ne budu samo meso za zatvorsku industriju... A Srbi? Srbi brane svoje tradicionalno pravo na glupost.

crni talas

pre 8 godina

Sa jedne stane Kejn je u pravu.Sa druge strane poznato je da politika ima veliki uticaj na dodele ovih nagrada.Ne mislim samo na dodele nagrada za najbolje strane filmove,već i kada je u pitanju američka filmska produkcija.Tako da nije u pitanju samo nedovoljan kvalitet afroameričkih glumaca.

CATAPA

pre 8 godina

Ako mi dozvole, dodao bih još samo cinično da Holivud ipak ume da napravi dobru dramu, mada ne baš onako i onakvu kakvu dragi gledaoci od Holivuda očekuju.
Ko kaže da nema ideja za dobar film o crnima i belima i tome ko je stvarno crn, a ko ocrnjen? Imaju i scenario i kasting, a i nastavci su sasvim izgledni.

CATAPA

pre 8 godina

Odakle onda pravo "akademiji" da selekcioniše i rangira filmove van engleskog govornog područja? Poštenije bi bilo da kažu "naša igra - naša pravila" nego što se dublje ukopavaju braneći nemoguće.

Ovogodišnje Oskare slobodno mogu da ofarbaju belom bojom. Mogu i prikladnu kukuljicu da mu stave. Nekako predviđam da ovakvog Oskara Dikaprio neće uzeti sve i ako mu ga uvale. Njemu bar to ne treba.

Sibirski tigar

pre 8 godina

U političkoj igri zvanoj Oskar, politički osvešćeni Afroamerikanci žele svoje predstavnike.

Izgleda da samo Srbi veruju u mit Oskar=kvalitet filma, glume, režije...

Voleo bih da me neko demantuje. A što se tiče ovih anglosaksonskih gastarbajtera u Holivudu, no comment.

I London je provincija nekom...

naucnik

pre 8 godina

Tako je Majkle. Po toj logici bi trebalo bojkotovati NBA i NFL.
Postoji li ijedan priznati naucnik afroamerikanac?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (123, 23. januar 2016 20:46)

Naravno da postoji samo sto ti naucnika nisi video ni teleskopom.

Upravo je Emi dobitnica opisala glavni problem, ne dobijaju uloge. Kao sto nemas crne plivace ne zato sto "crnci nemaju misice za plivanje" nego sto im je do pocetka sedamdesetih bilo zabranjeno da idu na javne bazene sa belcima. Toliko komentara u Srbiji o crncima i njihovim problemima... Ne razumemo mi tu rasnu razliku ili ne zelimo da razumemo. Dodjite u USA pa da vidite sta su problemi i kome biste smeli da kazete u lice da izmisljaju rasizam, netrpeljivost ili nesto slicno :)

CATAPA

pre 8 godina

Ali gospodin i gospođa Smit i to što Vil Smit nije nominovan ...
(Lester, 23. januar 2016 21:58)
Nisi pomislio da su reagovali oni koji bi i onako bili van konkurencije? Da su reagovali Elba ili Džekson, koliko bi to promenilo pogled belih? Nimalo, ili bi komentari bili još pakosniji. Bela većina očigledno voli samo crnce koji ćute, osim kada im pevaju. Da ćute i pevaju. Američku himnu, na primer?

орах

pre 8 godina

@123
вероватно мислиш и да су афроамериканцима широм отворена врата престижних универзитета.

Sibirski tigar

pre 8 godina

@ CATAPA

Potpuno se slažem sa tobom.

A ovi ostali komentatori puni stereotipa: Belci da glume (pogotovo ovi "serovi"), crnci da tapkaju loptu, romi da preturaju po kontejnerima, a Srbi?

Po istim klišeima, Srbi su zli, nemačka zidarska radna snaga, prljavi vozači juga koje američki junaci streljaju po Bosni, šljam koji treba opametiti...

Ja nisam takav Srbin.

CATAPA

pre 8 godina

@CATAPA, 23. januar 2016 19:09
Prijatelju, namlatio si se prazne slame za sve pare.
(Mr Bojangles, 23. januar 2016 20:35)
Tja, videćemo. Čim je i inertna "akademija" našla za shodno da reaguje, cenim da se neće sve završiti bez adekvatnog skandala i na dodeli. U kom obliku, to zaista spekulišem, ne mora to biti Leo, ali se on uklapa u profil onih retkih koji imaju morala i petlje, plus ne mora da kalkuliše o posledicama. Uostalom, pitanje je šta će i Kris Rok u novonastaloj situaciji? Da se šali o prasetu u Teheranu?
Što bi rekli Amerikanci, nije gotovo dok ona debela ne otpeva svoje.

so-flo

pre 8 godina

Ništa tragikomičnije nego kad se prosečan Srbin s platom od 200 Eura, koji nikad nije primirisao ni blizu Americi, identifikuje s belom rasom engleskih aristokrata. Kao da su mu preci u najmanju ruku učestvovali u "civilizovanju" Afrike (kako to naslednici kolonijalista vole da kažu). Kao da mu pretke ta ista engleska aristokratija nije smatrala samo trunku boljim od Afrikanaca. Isti komentari bili su i na sličnu sramnu izjavu Šarlote Rempling, takođe engleske aristokratkinje, koju se u međuvremenu opametila pa je ipak povukla.
Svako brani svoje: bele aristokrate brane sopstveno nasleđe kolonijalnog rasizma, crnci brane svoje pravo da ne budu samo meso za zatvorsku industriju... A Srbi? Srbi brane svoje tradicionalno pravo na glupost.

extremesportist

pre 8 godina

Upravu je čovek. Forsiranje političke korektnosti je otišlo predaleko. Ako je jedna grupa ljudi u prošlosti diskriminisana zbog boje kože to ne znači da danas treba da ima bilo kakve povlastice u odnosu na druge.

Politicki nekorektna osoba

pre 8 godina

Politicka korektnost je jedan od najvecih drustvenih promasaja u modernom svetu, da to ide do granica zdravog razuma. Imam prijatelja, ciganina, roma. On se ljuti kada ga neko zove romom. Kaze, to me vredja.
I sad,neka politicka organizacija bolje zna sta on misli i kako se oseca, nego on sam.
Sreca, covek dorcolac pa se uvek izbori. ;-)

Helena

pre 8 godina

A zasto prebitni Vil Smit ne bojkotuje filmske studije, oni su realno krivi, jer njihovi producenti biraju ko ce gde da glumi? A, da, to mu se ne isplati...

Mile Travar

pre 8 godina

Tako je Majkle. Po toj logici bi trebalo bojkotovati NBA i NFL. 
Postoji li ijedan priznati naucnik afroamerikanac?
(123, 23. januar 2016 20:46)

Postoji znacajan broj naucnika africkog porekla ali pretpostavljam da ih nisi zapazio jer se vise interesujes za kosarku nego za nauku. Mozda znas za Niel deGrasse Tyson—a, on je svakodnevno na Discovery kanalu

Kiborg

pre 8 godina

Cinjenica je d aima rasizma u americi ali sad mi deluju kao da kukaju na sve zivo ! Pa nema vas jer MOZDA niste zasluzili po ulogama i tacka !

Aster Blistok

pre 8 godina

Dobar komentar Michael Caine-a, sto bi tek Kinezi trebali da kazu? Najmnogoljudniji narod na kugli zemaljskoj, a ni jednog predstavnika za Oskara.

Mirko

pre 8 godina

Pametan odgovor. Ako ove godine nisu zablistali Denzel i Hale, Vil i ekipa, ne znaci da su diskriminisani nego da prosto nisu imali dovoljno jake uloge za Oskara. Kakva je tek farsa bila dodela Oskara i Denzelu i Hale Beri iste veceri bas! Ne kazem da nisu zasluzili, ali tada su dobili nagradu samo zato sto je "dosao red" da neko crne puti dobije Oskara, a tek je to diskriminacija svoje vrste!

kontroverzni penzioner

pre 8 godina

kako je krenulo, sve više mi se čini da je bivša SFRJ bila avangarda demokratije današnjeg tipa. U SFRJ je bio nametnut "nacionalni ključ " pri odlučivanju o bitnim stvarima, a ovi će uvesti "rasni ključ " i pri dodeli nagrada. Drugih sličnosti će se stariji čitaoci setiti i sami.

Dule

pre 8 godina

(naucnik, 23. januar 2016 21:25)

Koje naucnike crne kozhe ti znash? Ja znam samo za Neil deGreiss Tyson-a (valjda mu se tako pise ime), ali on je ko Karl Sagan, simpaticni lik koji mahom popularizuje nauku vise nego sto se njom bavi.

Stvarno ne znam ni za jednog poznatog naucnika ni danasnjice ni u istoriji koji je iz Afrike

Silver surfer

pre 8 godina

Apsolutno tačno. Pravo merilo treba da bude filmsko ostvarenje i umece, kakve price o boji koži i slične gluposti...Ako si bio dovoljno dobar bićeš nominovan u suprotnom nećeš i tačka.

s

pre 8 godina

Neznam čemu galama oko ovoga,pa nije da nisu dobijali recimo:Denzel,Hale Barry,Cuba Junior,Vupi Golberg,Morgan Freeman...Jedino ko stvarno zaslužuje oskara od crnih glumaca je Samuel L Jackson!

Che

pre 8 godina

Tako je Majkle. Po toj logici bi trebalo bojkotovati NBA i NFL. 
Postoji li ijedan priznati naucnik afroamerikanac?
(123, 23. januar 2016 20:46)
Postoji - Neil deGrasse Tyson

Филозофија мајка мудрости

pre 8 godina

"Демократија руши себе тиме што претерује — у демократији."

the stooges

pre 8 godina

Od crnaca oskarovaca sto pamtim jedino je Denzel za Training day to i zasluzio. Uloge koje su tumacile Halle i ova afrikanka iz 12 years... su sto bi oni rekli forgettable ali (mozda) ne i njihov trud da jednu takvu bezivotnu i stereotipnu ulogu oplemene. Tu vrstu bremena imali su i imaju i beli glumci, slucaj Leo DC predstavlja najocigledniju paradigmu. Dakle, nisu svi glumci na istim startnim pozicijama, ali ne (samo) zbog boje koze vec zbog cinjenice da je i film u kom igraju sam po sebi ogranicenje a to je neka druga prica. Sustinski problem je sve losiji kvalitet filmova industrije koja je, koliko god da je odurna i oportunisticki nastrojena, de facto izmislila 9 od 10 asocijacija na rec 'film'. Slazem se sa Caineom,Rampling i ovim dole sto pominje Wrestler a ovaj CATAPA ima 20ak godina.

EU Citizen

pre 8 godina

Normalno, gospodin čovek, lepo im je rekao, možda i suviše lepo, zaslužuju i mnogo oštriju reakciju jer je cela ova sramna kampanja veliki rasistički i neokomunistički bezobrazluk.

crni talas

pre 8 godina

Sa jedne stane Kejn je u pravu.Sa druge strane poznato je da politika ima veliki uticaj na dodele ovih nagrada.Ne mislim samo na dodele nagrada za najbolje strane filmove,već i kada je u pitanju američka filmska produkcija.Tako da nije u pitanju samo nedovoljan kvalitet afroameričkih glumaca.

mare

pre 8 godina

Istina je da crnci u USA čine 17% populaije a čine većinu ubistava, pljački, silovanja ali to nije politički korektno...Skoro su digli frku kad je beli policajac ubio nekog mladog crnca delikevnta, a kad se pogleda statistika 50% više belaca pogine od belog policajca. Crnci stalno govore o beloj privilegiji, kako su diskriminisani a ništa od toga. Nije da nema rasizma ali preuveličava se sve to. Znate šta pravo uradi crnac kad zaradi veće pare u Americi? Preseli se u siguran kraj gde su većinom ''zli belci'' jer je sigurno.

Lester

pre 8 godina

Od tamnoputih glumaca ove godine je verovatno samo Idris Elba(možda i Sam L Jackson) zaslužio nominaciju za sporednu ulogu u Beasts of No Nation i koliko vidim samo je on koliko-toliko zakinut. Verovatno je i sam film zaslužio nominaciju( kao i Sicario) al aj sad. Ali gospodin i gospođa Smit i to što Vil Smit nije nominovan ... Svi nominovani za glavnu mušku ulogu (sa sve Metom Dejmonom) izmislili glumu za njega.

CATAPA

pre 8 godina

Ako mi dozvole, dodao bih još samo cinično da Holivud ipak ume da napravi dobru dramu, mada ne baš onako i onakvu kakvu dragi gledaoci od Holivuda očekuju.
Ko kaže da nema ideja za dobar film o crnima i belima i tome ko je stvarno crn, a ko ocrnjen? Imaju i scenario i kasting, a i nastavci su sasvim izgledni.

A kad ce za nas Zrbe prava?

pre 8 godina

Nema ovaj Kejn pojma. Pa moras, jel razumes moras da glasas i to za jednog Crnca, jednog Zutog, jednog Hispano i jednog geja. A ako je neko najbolji u kategoriji, njemu dati Oskar kad se predhodne grupe zadovolje.

Drallleeee

pre 8 godina

Lepo im je rekao covek... nije bitno koje si rase bitan je kvalitet... ne kazem da ga medju afroamerikancima nema ali ovo sto bojkotuju oskara je takodje isto rasizam... sad ja zbog moje koze kukam da mi se daju neke privilegije... kako je to ispravno???

guja

pre 8 godina

crnci brane svoje pravo da ne budu samo meso za zatvorsku industriju... A Srbi? Srbi brane svoje tradicionalno pravo na glupost. (so-flo, 24. januar 2016 00:46)


....a ti svoju sociološku studiju o mentalnoj strukturi Srba, zasnivanu na 67 anonimnih komentara, objavi na Vikipediji. Dok čekaš iseljeničku vizu.

dosledan

pre 8 godina

(Sibirski tigar, 23. januar 2016 21:54)

Ama, jesi. Tekst je o jednom, a ti pricas o sebi. Ja, ja, ja, ja, a kada me bas pristisnu dokazima da sam los radnik i jos gori covek, onda vicem "A vi mucite crnce!". Pa pravi si. Ako hoces da odmaknes od stereotipa i ogranicenja, bilo da si Srbin ili crnac, jednostavno nastupi prvo kao jedinka i licnost, neka ti rasa/nacija ne bude tema CV-a, i dobro ces proci (ako ima osnova).

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Crnaca u SAD-u ima manje od 13%, znači u NBA klubovima ih smije biti maksimalno 13%, usto tako i u atletici i američkom nogometu, i općenito svim sportovima.
Za odluku Akademije da nije nominirala niti jednog crnca rasa nije bila faktor, jednostavno su ocijenili da nijedno ostvarenje crnih filmskih umjetnika nije bilo dovoljno dobro da dobije nominaciju, i tvrditi da to ima veze s rasom je samo po sebi rasizam.
S matematičke strane vjerojatnost za to je zapravo prilično velika, u SAD-u crnaca ima oko 12% a čine 60% zatvorske populacije, ovi koji su "vani" su ili u bandama ili ekstremno siromašni u nekom getu, tako da ih vrlo malo ostaje "u igri"!

Beogradjanka

pre 8 godina

Pa naravno! Stvarno su vise dosadni! Nemam nista protiv crnaca ali smaraju brate mili! Diskriminacija pa diskriminacija! Lajk za Kejna!

dejan

pre 8 godina

Imao sam priliku da radim sa ljudima iz 70 ili 80 zemalja svijeta tako da i danas imam mnogo prijatelja od Afrike,Juzne Amerike do Azije...i od svih ljudi su najpokvareniji Crnci sa kariba(koji i cine vecinu crnacke populacije u USA) Toliko nekulture, bahatosti i cistog bezobrazluka nigdje na svijetu nema..I na svako ukazivanje, primjedbu na bilo kakvu gresku na poslu skoro svi od njih ce reci "You dont like me becose Im black" Poslije toga ja kao supervizor, glavno i odgovorno lice nesmijem ni da odgovorim jer znam da ce od toga uvjek biti " velika prica" i da cu ja zavrsiti kod sefa na peglanju....

Lester

pre 8 godina

(CATAPA, 23. januar 2016 23:03)
1. Elba je pre par dana održao govor pred grupom članova parlamenta UK u kojem je predložio da bi trebalo razmisliti o stereotipnom prikazivanju određenih kategorija likova( crnaca, žena, gej osoba; i uopšte nedostatka osoba sa invalidetom/smetnjama) u filmovima u UK. Dakle, nije kukao kao neki već dao predlog.
2. Smit je dva puta nominovan za Oskara i oba puta je više nego zasluženo izgubio. Prvi put je pobedio Denzel sa Training Day( u konkurenciji sa Raselom Krouom, Šonom Penom i Tomom Vilkinsonom; tad je i Hale Beri uzela Oskara); Drugi put Vitaker sa Last King of Scotland( konkurencija: Piter O'Tul , Di Kaprio; zanimljivo ali i tad je Dženifer Hadson, tamnoputa glumica uzela Oskara za sporednu). Ljudina i glumčina kakav je bio Piter O'Tul za života i osam nominacija ne dobije nagradu a ovaj sad ****... Čovek se zapita šta je verovatnije: Da je Smit pukao kao glumac ili je cela Akademija postala rasno netrpeljiva?
3. Smitovi su ovu bitku dobili pre prve izrečene reči. Oni su se ogrebali za promociju, reklamu, medijsku pažnju, svesni da ne mogu izgubiti čim potegnu kartu rasizma( čim se pomene ta reč odmah kreće političko-medijska teška artiljerija) i borbu protiv zlog Holivuda. Koji im je napunio džepove sa mnogo više od 240 miliona $ koliko sad imaju( ako, njihovi su).
4. I što neko reče(Lukas, mislim), crnaca u SAD ima 13% i kada se na to dodaju glumčine koje dolaze iz drugih anglofonih zemalja, deluje prilično verovatno...

Bre!

pre 8 godina

Ta uloga koju je imao Vil Smit je ziva smejurija. Ne treba biti neki ekspert (a njegova zena sigurno to nije) da zakljucis da on nije imao nikakve sanse da bude nominovan za Oskara sa tim fejk nigerijskim akcentom i podprosecnom glumom. Njegov i njegove zene je rezon bio da oni nemaju konja u trci na Oskarima pa zato i ne idu na njih (on je to objasnio bas tim recima).
Malo sale. Neko je spomenuo NBA i to kako su belci nedovoljno zastupleni tamo. Dali znate kako se zovu 5 belaca u NBA timu jedan do drugog? Klupa.

Ne obracajte paznju.

pre 8 godina

Celu ovu frku oko #oscarssowhite pokrenuli su Will Smith, njegova zena Jada Pinkett Smith i njihovi pajtosi zato sto su besni jer on nije dobio nominaciju za film Concussion. To je sve - razmazeni glumac koji koristi decu kao izgovor za plakanje. "Crna deca nece videti svoju rasu zastupljenu tokom Oskara i bla bla." Kao da bela deca nece pomisliti da su nezastupljena u americkoj kosarci. Cista glupost i jer su Oskari dali Oskara crnoj zeni jos 1939. godine dok su crnci jos morali da sede pozadi u bioskopima (Hattie McDaniel). Samo poslednje dve godine se desilo da nijedan crnac nije nominovan zbog sticaja okolnosti, i sad to Vil Smit koristi da bi kukao jer je egomanijak (sto smo znali jos od kad je odbio ulogu Djanga u Tarantinovom filmu jer je uloga bila "previse mala" za njega). A da li iko kuka od glumaca druge rase, ili seksualnog opredeljenja, i tako dalje? Ne, naravno.