Premijera filma o Marini Abramović

Dokumentarni film "Marina Abramović: Umetnica je prisutna" Metjua Ejkersa imaće srpsku premijeru 9. maja u Sava centru, u okviru 5. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma "Beldoks", najavili su organizatori.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2012.

18:13

Default images

Nakon svetske premijere na Sandens festivalu i evropske premijere na Berlinskom filmskom festivalu, film o poznatoj konceptualnoj umetnici biće prikazan na zatvaranju ovogodišnjeg "Beldoksa".

Ejkers svojim dokumentarcem uvodi gledaoce i svet Marine Abramnović, u trenutku kada se ona priprema za možda najvažniji događaj u životu, veliku retrospektivu svog rada u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, koja za nju predstavlja i priliku da napokom ućutka sve one koji se stalno iznova pitaju: "Zašto je to umetnost?".

Film počinje njenim finalnim pripremama za izložbu - konsultacijama sa kustosima, galeristima, dizajnerima... Njen dugogodišnji prijatelj i uticajni kustos u MoMA Klaus Bisenbah (Biesenbach) izjavio je da “Marina nikada ne prestaje da izvodi performans”. Na strateškom sastanku, ona podvlači da u 63. godini nema više strpljenja da bude alternativa, želi da performans bude konačno legitiman.

“Možda je i kliše govoriti o transformativnoj snazi umetnosti, bez obzira što sam uveren da postoji nešto stvarno posebno u tome što je Marina postigla ovim performansom”, rekao je ranije Ekers, izražavajući nadu da ni njegov film neće biti shvaćen samo kao dokument o umetnosti, već i o nečemu mnogo većem.

Abramović već 40 godina redefiniše umetnost koristeći svoje telo kao sredstvo, prelazeći granice svoje fizičke i mentalne izdržljivosti, kreirajući performanse koji šokiraju, izazivaju i pogađaju.

Peti međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldoks" biće održan od 4. do 9. maja, pod sloganom "Koji film", u Sava centru, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Domu kulture Studentski grad, bioskopu "Fontana" u Beogradu i Kulturnom centru i "Areni" u Novom Sadu.

Biće prikazano 29 filmova iz celog sveta, u dva takmičarska, dva revijalna i jednom specijalnom programu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: