Sutra obeležavanje Dana Narodnog muzeja u Beogradu

Povodom 171. godišnjice od osnivanja Narodnog muzeja u Beogradu sutra će u Galeriji Matice sprske u Novom Sadu biti otvorene izložbe "Svetlost u mraku Prvog svetskog rata" i "Rubensovi krugovi".

Kultura

Izvor: B92

Subota, 09.05.2015.

09:45

Default images
Foto: Petar Miloševiæ/Wikimedia Commons

Svečanost obeležavanja Dana Narodnog muzeja u Beogradu počinje istog dana u Narodnom muzeju u Beogradu kada će ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac u društvu novinara obići tekuće radove na sanaciji i adaptaciji centralne zgrade muzeja. Zatim će se svečanost nastaviti u Galeriji Matice srpske gde će Tasovac otvoriti izložbe, a prisutnima će se obratiti direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski.

Na izložbi "Svetlost u mraku Prvog svetskog rata" biće predstavljena vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma: Nadežde Petrović, Mališe Glišića, Milana Milovanovića i Koste Miličevića iz kolekcija Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Muzeja grada Beograda.

Njihovi životi i umetnost svetlosti trajno su prepleteni sa užasima i mrakom Velikog rata. Upravo su ovi umetnici učinili iskorak ka savremenom umetničkom izrazu i njihov umetnički opus predstavlja početak moderne u Srbiji.

Predstavljajući slikarstvo koje nastaje i traje uprkos ratnim nedaćama, ta postavka oslikava stvaralačku snagu i kreativnost koji bez obzira na okolnosti nalaze svoj put.

Centralno mesto izložbe "Rubensovi krugovi" zauzima slika "Dijanin povratak iz lova", reprezentativno delo nastalo u radionici najznačajnijeg flamanskog majstora 17. veka Petera Paula Rubensa.

Ta mitološka kompozicija rezultat je Rubensove saradnje sa Fransom Snajdersom koji je na slici izveo mrtvu prirodu i ulovljene ptice. Delo predstavlja veoma uspešan primer saradnje slikara specijalizovanih za određene žanrove, što je bila uobičajena i razrađena praksa u Antverpenu tog vremena.

Pored te slike na izložbi će biti prikazana i dela četvorice flamanskih umetnika sa kojima je Rubens često sarađivao: "Portret devojčice" Kornelisa de Vosa, "Cveće" Jana Brojgela, "Portret Antonis van Dajka" nepoznatog umetnika i "Bitka konjanika" Sebastijana Vranksa koja će premijerno biti predstavljena novosadskoj publici.

Dodatak u odnosu na izložbu premijerno prikazanu u Beogradu 2014. godine su i dela naših umetnika nastala kopiranjem Rubensovih slika, a koja se nalaze u kolekcijama Narodnog muzeja u Beogradu i Galerije Matice srpske.

U pitanju su dela: "Tomirida sa Kirovom glavom" Stefana Gavrilovića i "Bahus" i dva crteža "Helena Furman" i "Poprsje čoveka" sa bradom Novaka Radonića.

Cilj izložbe je da se predstavi deo slikarstva starih majstora iz Zbirke strane umetnosti Narodnog muzeja kroz priču o Antverpenu 17. veka, o najvećem slikarskom studiju viđenom do tada i slikarskim krugovima koji su se ukrštali i preplitali kako na intenzivnom poslovnom planu, tako i u prijateljskom i rodbinskom.

To je mogućnost da se preko slika na platnu i konteksta u kojem su nastale sazna više o flamanskom društvu i kulturi sa početka 17. veka.

Izložbe će u Galeriji Matice srpske biti otvorene do 5. jula, a tokom njihovog trajanja biće priređen sadržajan prateći program: svakodnevna kustoska vođenja, autorska i stručna tumačenja, predavanja i kreativne radionice za decu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: