Vlasnik bioskopa Zvezda zapretio policijom Pokretu

Neformalni Pokret za okupaciju bioskopa objavio je danas na svojoj fejsbuk stranici da im se obratio biznismen Nikola Đivanović, vlasnik "Beograd filma", u čijem je sastavu i bioskop "Zvezda" koji su oni zauzeli, i nagovestio da će se obratiti "policiji i sudu".

Kultura

Izvor: Beta

Nedelja, 23.11.2014.

18:01

Default images

Ta grupa, u kojoj su mladi filmski autori, kulturni radnici i gradjani, "okupirala" je u petak u centru Beograda "Zvezdu" u nameri da spreči njegovo propadanje i doprinese jačanju kulturne scene.

Inicijativa je danas treći dan nastavljena, čišćenjem bioskopa i projekcijama filmova.

Đivanović, biznismen iz Londona, osudjen za malverzacije s "Beograd filmom", obratio se ovoj grupi prvi put juče pozivajući njene aktiviste da zajedno nadju "kreativno rešenje", navodi Pokret na svojoj fejsbuk strani.

"S druge strane, ako je vaša akcija samo predstava i ako je jedino što želite da dobijete publicitet, ostavićemo ovo policiji i sudovima", poručeno je grupi u "Zvezdi" sa fejsbuk profila Nika Đivanovića na engleskom jeziku.

Đivanović je, kako navodi ova grupa, danas poručio da pošto mu se niko iz Pokreta za okupaciju bioskopa nije obratio, više "nema mogućnosti za kompromis".

"Pošto me niko nije kontaktirao, shvatam da niste zainteresovani da se pronadje dugoročno mirno rešenje, već želite prisvajanje privatne svojine radi svojih političkih/ekonomskih ciljeva, što ne ostavlja mogućnost za kompromis", naveo je Đivanović.

"Zvezda" je bila u grupi od 14 bioskopa "Beograd filma", čiji je Đivanović postao većinski vlasnik 2007. godine. Zbog malverzacija s tom firmom i spornom prodajom nekoliko bioskopa, on je osudjen na tri godine zatvora i novčanu kaznu.

****Okupacija "Zvezde": Zašto i šta dalje?****

Pušten je na slobodu posle izdržavanja dve trećine kazne. "Zvezda" nije bila medu pet prodatih bioskopa.

Akcija "okupacije" bioskopa dobila je veliku podršku javnosti i brojnih ličnosti iz sveta filma i kulture, poput reditelja Gorana Markovića i glumice Dare Džokić, kao i više od 6.000 pristalica na fejsbuku.

Inicijativu za zauzimanje bioskopa pozdravio je i Festival autorskog filma, podržavajući okupaciju "Zvezde" i mlade ljude koji se "bore za mesto kakvo film i kultura moraju da imaju u društvu".

Veliki broj gradjana danas dolazi u bioskop i donosi aktivistima koji u njemu borave sokove, hranu i sredstva za čišćenje, kao i novčane priloge za njihovu akciju.

Danas će u otvorenom bioskopu "Zvezda" biti prikazani filmovi "Budjenje pacova" Živojina Pavlovića i "Živan pravi pank festival" Ognjena Glavonjića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: