Foto-svedoci istorije na aukciji

Fotograf Anri Kartije-Breson svojim aparatom zabeležio je neke od najznačajnijih događaja 20. veka a većinu njegovih prelepih crno-belih fotografija izradio je u periodu od 1967. do 1997. jedan čovek - Voja Mitrović, štampar u proslavljenoj pariskoj foto-laboratoriji Pikto.

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2012.

10:59

Default images

Tokom godina Kartije-Breson poklonio je Mitroviću 28 potpisanih fotografija a mnoge od njih do sada nisu bile izložene u javnosti.

Aukcijska kuća "Kristis" ponudila je te fotografije na prodaju, uz još četiri potpisane slike Kartije-Bresona. Aukcija će biti održana u Njujorku 4. i 5. oktobra i očekuje se da će fotografije biti prodate za oko 400.000 dolara.

Fotografije je na aukciju stavio nagrađivani foto-reporter Piter Turnli koji ih je nabavio od Mitrovića 2004. godine, ubrzo po smrti Kartije-Bresona.Trunli je sa "visokim, elegantnim i zgodnim Jugoslovenom" radio u Piktu od 1978. do 1980. gde je upoznao i Kartije-Bresona.
Ijer (1932); christies.com
"Kad god bi Voja štampao za izložbu, knjigu ili kolekciju, Kartije-Breson bi mu rekao da izabere fotografiju koja mu se dopada kako bi je potpisao i posvetio mu je", rekao je Turnli.

On je dodao da je Mitrović, rodom iz Foče, "najverovatnije najveći štampar u crno-beloj tehnici u istoriji fotografije" i da je štampao i za Helmuta Njutna, Mana Reja, Jozefa Kudelku i druge majstore fotografije.

Turnli je rekao da mu je Mitrović ponudio kolekciju jer je znao "da neću sačuvati samo zbirku već i ovu prelepu priču o njegovom odnosu sa Kartije-Bresonom". On je dodao i da se prošle sedmice čuo za 75-godišnjim Mitrovićem koji je "veoma uzbuđen što će svet fotografije imati šansu da vidi ove printove".
Anri Matis (1944); christies.com
Kartije-Breson nazivan je jednim od najtalentovanijih fotografa na svetu i naročito hvaljen zbog onoga što je nazivao "odlučnim trenutkom" - beležio je momente iz španskog građanskog rata, oslobođenje nacističkih logora i sahranu Mahatme Gandija. Takođe je od zaborava sačuvao i scene svakodnevnog života i portrete poznatih poput Anrija Matisa ili VIlijama Foknera.

Na aukciji će se naći i čuvena fotografija "Iza stanice San Lazar, Francuska" koja se procenjuje na 30.000-50.000 dolara, predstava dečaka koji ponosno nosi dve flaše vina (20.000-30.000 dolara) ali i retka fotografija "Molitva petkom, Srinagar, Kašmir" koja bi mogla da bude prodata za 25.000-35.000 dolara.

Kartije-Breson je umro 2004. u 95. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: