Stonsi u očima jednog Beograđanina

Najpoznatiji profesionalni rok-fotograf iz bivše Jugoslavije Branislav Brajan Rašić bio je službeni fotograf svečanosti održane u četvrtak u Londonu, povodom pedesetogodišnjeg jubileja legendarne grupe “Rolling Stones”.

Izvor: B92

Petak, 13.07.2012.

13:08

Default images

Rašić je snimao članove benda tokom svečanosti na kojoj je prvi put predstavljena retrospektivna izložba fotografija o istoriji grupe kao i knjiga "Rolling Stones: 50".

"Pedesetogodišnji jubilej 'Stonsa' za mene je i profesionalni i emotivni vrhunac jer sam, radeći za njih, ostvario dečački dorćolski san o mojoj omiljenoj grupi", kazao je čuveni fotograf u razgovoru za Betu.

On je ekskluzivno snimao četvoricu rokera-veterana pre tzv. foto-kola (photo call) i te fotografije koje su članovi grupe odobrili emitovane su u svet pre ostalih. Fotografije su ekskluzivno vlasništvo benda, te ih ni sam Rašić sada ne može samostalno objaviti.

THE ROLLING STONES: PRVIH 50 GODINA

Rašić je snimao četiri muzičara i njihove goste i tokom prijema za poznate ličnosti, prijatelje i članove porodica koji je usledio nakon svečanosti.

"Počastvovan sam što sam bio kreativni učesnik velikog događaja, jubileja najvećeg rokenrol benda u istoriji i što sam radio ekskluzivno za njih. Osim mene samo je još jedan kolega imao specijalan pristup za lokalnu foto promociju", kazao je Rašić.

"Ponosan sam i zato što sam kao rođeni Beograđanin bio deo manifestacije koja je danas medijski i na druge načine poznata celom svetu, uključujući Srbiju i bivšu Jugoslaviju", dodao je Rašić.

Branislav Rašić (57) već tri decenije živi i radi u Londonu. Fotografisao je gotovo sve najpoznatije rokere sveta, a mnogi od desetina hiljada njegovih snimaka, objavljeni su u medijima širom sveta.

Bend "Rolling Stones" bio je deo njegovog objektiva tridesetak puta, prvi put u Bernu 1973, a takođe i na prvom gostovanju te grupe u Zagrebu 1976. godine. Službeni fotograf benda postao je 2006. snimajući najveći koncert u istoriji grupe na Kopakabani u Brazilu. U Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu 2003. godine priređena je izlozba 40 Rašićevih slika povodom 40-godišnjice benda.

KIT RIČARDS: IMALI SMO NEKOLIKO PROBA

Međutim, osim saradnje sa celokupnim bendom Rašić sarađuje i sa njegovim pojedinim članovima. Odabran je da fotografski promoviše knjigu "Život sa Kitom" Kita Ričardsa, a tim povodom u februaru ove godine u Zagrebu je priređena Rašićeva izložba "U profilu Kit Ričards".

Branislav Rašić prve fotografije objavio je sredinom sedamdesetih godina prošlog veka u jugoslovenskom rok magazinu "Džuboks". Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih bio je foto-dopisnik "Džuboksa", a potom magazina "Rok" iz Londona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: