22 filma u trci za Zlatnog lava

Filmovi Brajana De Palme, Pola Hegisa, Anga Lija i Vesa Endersona, biće u trci za Zlatnog lava na 64. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, koji će se održati od 29. avgusta do 8.septembra.

Izvor: B92

Subota, 28.07.2007.

14:23

Default images

Za Zlatnog lava će se takmičiti i Kenet Brana sa ostvarenjem «Sleuth» u kome igraju Džud Lou i Majkl Kejn, kao i dobitnik Zlatne palme, Ken Louč, sa novim filmom "It's a Free World ...".

Džo Rajt je, takođe, u takmičarskoj konkurenciji, a njegovo ostavrenje "Atonement", filmska adaptacija bestseler romana Iana Mekevana, biće prikazano na otvaranju festivala, 29. avgusta.

Među 22 filma u konkurenciji za Zlatnog lava, očigledna je ove godine dominacija američkih i britanskih ostvarenja. Svi filmovi u ovoj sekciji imaće u Veneciji svetsku premijeru.

Umetnički direktor festivala, Marko Miler, rekao je da svi radovi u takmičarskom delu «Ističu se svojom originalnošću i jakim autorskim ličnostima».

Američki filmovi "Redacted" Brajana De Palme i "In the Valley of Elah" Pola Hegisa bave se tematikom rata u Iraku.

«In the Valley of Elah» je drama Oskarom nagrađenog reditelja Pola Hegisa u kojoj pored Tomija Li Džonsa, glume i Suzan Sarandon, Šarliz Teron, Džejson Patrik i Džems Franko. Film govori o ratnom veteranu (Tomi Li Džons) koji zajedno sa svojom suprugom (Suzan Sarandon) kreće u potragu za njihovim sinom, vojnikom koji se nedavno vratio iz Iraka ali je zatim misteriozno nestao. Šarliz Teron glumi detektivku koja im pomaže u istrazi.

Ang Li se u Veneciju vraća dve godine nakon «Brokbek planine», koja mu je 2005. donela Zlatnog lava i 2006. Oskara za najbolju režiju. Ovoga puta Li će prikazati špijunski triler na kineskom jeziku "Lust, Caution", koji govori o grupi studenata koji planiraju atentat na šefa kineske obaveštajne službe tokom Drugog svetskog rata.

Ves Enderson, reditelj filma "The Royal Tenenbaums", u Veneciji će se predstaviti filmom «The Darjeeling Limited». Reč je o komediji o tri brata koja pokušavaju da ožive porodične veze. Najstariji (Oven Vilson) se nada da će ponovo uspostaviti kontakt sa svojom mlađom braćom vodeći ih na putovanje vozom kroz senzualne predele Indije. U filmu glavne uloge tumače Oven Vilson, Edrijen Brodi i Džejson Švarcman.

Piter Grinvej, Nikita Mihalkov i Erik Romer takođe se takmiče u jednoj od najjačih venecijanskih selekcija.

« Les Amours d'Astree Et Celadon » je film francusko-italijansko-španske produkcije čiju režiju potpisuje Erik Romer. Mladog pastira, Seladona, ukorila je verenica Astra zbog sumnje da je vara. U očajanju on skače u nabujalu reku koja ga vodi u zemlju nimfa, kraljica regiona. Nimfe počinju da se staraju o njemu i pomažu mu da prebrodi sve nastale probleme. Glavne uloge tumače Andi Žilet, Stefani de Krajenkor i Sesil Kasel.

U filmu «Kukavičko ubistvo Džesija Džemsa» glavne uloge su poverene Bredu Pitu, Semu Rokvelu i Kejsiju Afleku. U ovom vesternu reditelja Endru Dominika radnja govori o Robertu Fordu, najmlađem članu bande, koji je u dogovoru sa vlastima eliminisao najslavnijeg odmetnika Divljeg zapada Džesija Džemsa, ispalivši mu metak u leđa. Ali, ubistvo najpoznatijeg odmetnika Fordu nije donelo sreću. Premda je dobio obećanu amnestiju i novac od ucene, bio je svugde popljuvan kao bedni izdajnik, a nekoliko godina kasnije i ubijen u pucnjavi.

Kompanija "Warner Bros. Pictures" predstaviće u glavnom programu u Veneciji film «Majkl Klejton», reditelja Tonija Gilroja u kojem glavne uloge tumače Džordž Kluni, Tom Vilkinson, Tilda Svinton, Sidni Polak i Pamela Grej. Majkl Klejton (Džordž Kluni) je bivši tužilac koji pokušava da sredi unutrašnje probleme u jednoj od najvećih advokatskih firmi u Njujorku. Klejton vodi računa da prljavi poslovi koje obavlja jedan od vlasnika firme Marti Bah (Sidni Polak) ne isplivaju na videlo.

Na crvenom tepihu na venecijanskom Lidu pojaviće se ove godine neke od najvećih holivudskih zvezda: Bred Pit, Džordž Kluni, Ričard Gir, Kejt Blanšet, Hit Ledžer, Kristijan Bejl, Tomi Li Džons, Šarliz Teron, Suzan Sarandon, Kira Najtli, Vanesa Redgrejv i drugi.

Vudi Alen, Klod Šabrol i Takeši Kitano će predstaviti svoje radove izvan takničarske konkurencije, a Bernardo Bertoluči će primiti počasnog Zlatnog lava za životno delo.

Bertoluči je pre 25 godina predsedavao Žirijem festivala u Veneciji, ali nikada ranije nije nominovan za neku od glavnih festivalskih nagrada.

U izjavi Fondacije Bijenala navedeno je da je Bertoluči: "jedan od najvećih reditelja savremenog filma, čiji je rad između poezije i istorije, ostavio duboki trag na modernu kinematografiju."

Nagrada će italijanskom reditelju biti uručena 8. septembra, tokom ceremonije zatvaranja 64. izdanja Festivala, kada će biti prikazana i restaurisana verzija Bertolučijevog filma "Strategija pauka" (Strategia del Rango), kao deo omaža ovom reditelju. 

Ove godine biće obeležena i 75. godišnjica ovog najstarijeg festivala u svetu. Međutim, kako se tokom Drgugog svetskog rata festival nije održavao, tako je ovogodišnje izdanje zapravo 64. po redu.

Distributerska kuća Tuck najavila je da će u našim bioskopima, posle Festivala, biti prikazano 5 filmova iz takmičarskog programa: «Majkl Klejton», «Kukavičko ubistvo Džesija Džemsa», « Les Amours d'Astree Et Celadon », «The Darjeeling Limited» i «In the Valley of Elah».

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: