Dis-patch prestaje da postoji

Organizacioni tim festivala Dis-patch objavio je potpuno gašenje ovog beogradskog festivala.

Izvor: Izvor: PR

Utorak, 08.03.2011.

12:02

Default images

Kako navode organizatori, ideja o ukidanju festivala prožimala je njegovo postojanje već duži niz godina, pre svega kao posledica nemogućnosti da se dosegne bilo kakav nivo održivog funkcionisanja. Iako je festival imao visoke profesionalne i produkcione standarde, što su tokom godina potvrdili i brojni značajni gosti festivala, rast značaja festivala u domaćim i međunarodnim okvirima nije bio ni na koji način ispraćen podrškom institucija ili korporacija.

Ubrzo po svom osnivanju 2002. godine, Dis-patch je bio dobro prihvaćen na međunarodnoj sceni, uspostavljajući veze sa važnim akterima savremenog stvaralaštva. I pored visokih umetničkih i produkcionih rezultata festival je, prema rečima umetničkog i izvršnog direktora Relje Bobića, od prve godine prolazio kroz konstantnu borbu za opstanak. Nepostojanje konzistentne podrške od strane državnih institucija, a na trenutke i potpuno nerazumevanje sfere koja je bivala afirmisana, učinili su da svako novo izdanje festivala počinje "od nule", iako se u programskom smislu manifestacija nezaustavljivo razvijala, a u svetskim okvirima uspostavljala značajna partnerstva. Međutim, nije bilo sreće ni sa sponzorima.

Tokom niza godina, festival se održao isključivo zahvaljujući posvećenom radu skromnog organizacionog tima, ulaganjem kompletnog prihoda od ulaznica u produkciju, i konzistentnoj podršci malog broja institucija. Tokom proteklih 9 godina, festival je imao ukupno 17.000 poseta. 2005. godine dodeljena mu je i francuska Quartz nagrada u kategoriji "najbolji svetski festival".

Umesto jubilarnog 10. izdanja koje nikada neće biti održano, uskoro počinje rad na projektu "9 ŽIVOTA FESTIVALA" koji bi do sredine 2012. godine trebalo da rezultira opsežnom dvojezičnom publikacijom, kao i izložbom koja će sumirati dokumentaciju, rezultate i refleksije desetogodišnjeg iskustva Dis-patch-a u lokalnom, ali i širem, globalnom kontekstu.

Tokom 2011. godine, Dis-patch će biti aktivan samo kroz gostujuće programe - na beogradskim manifestacijama Share (april) i Mikser (maj), a zatim tokom leta u okviru novog festivala koji će biti iniciran u Herceg Novom, dok će tokom maja i juna biti širom Evrope u sklopu nastavka turneje ViceVerse. Za kraj godine planira se i novo izdanje Festivala nove dečije kreativnosti KidsPatch.

Povodom gašenja beogradskog izdanja festivala, Dis-patch u četvrtak 10. marta u klubu Šećer organizuje “oproštajnu žurku” pod nazivom 6 Feet Under. Ulaz je slobodan, početak zakazan za 22.30 h, a nastupiće deo lokalnih autora koji su godinama okupljeni oko festivala – Piece of Shh, Lukatyoboy, DJ Wo0, Felony Flats, Grimmowski i DJ Moodswinger.

Ovom prilikom Dis-patch želi da se posebno zahvali publici koja je posećivala i podržavala programe festivala i učinila da brojni napori za produžetak njegovog postojanja ne budu uzaludni, kao i ostalim pojedincima i institucijama koji su tokom godina tome na bilo koji način doprineli.

Povodom gašenja festivala upriličen je i specijalni “tribute” video:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: