Reno megan dizel protiv megana sa benzinskim motorom

Izvor: B92

Četvrtak, 09.06.2005.

10:15

Default images

Uspeh prethodne generacije megana nije bio slučajan, kao ni liderska pozicija Renoa u Evropi, kada govorimo o broju prodatih automobila. Recept je bio sasvim jednostavan: ponuditi svakom kupcu model po njegovoj želji i potrebama. Reno sa novim meganom pokušava da odgovori na različite potrebe kupaca – od onih mlađih, koji su skloni modernim i avangardnim linijama, preko onih tradicionalnijih, kojima se nudi karavanska i limuzinska verzija, pa do sve popularnijeg senika, namenjenog porodičnim ljudima i svima onima kojima je potreban praktičan i prostran automobil. Našem prosečnom kupcu on je možda teško dostižan, ali je njegova cena ipak povoljnija od one koju konkurencija traži za svoje modele.

Avangardan stil

Druga generacija dinamičnog megana unosi dah egzotike u srednju nižu klasu svojim avangradnim linijama, koje većina kupaca nalazi veoma dopadljivim, barem ako je sudeći po dobrim prodajnim rezultatima ovog modela. Novi megan budi strasti na prvi pogled dinamičnim i originalnim linijama. Jasno je vidljivo prisustvo sportskog duha u francuskom maniru. Prednji deo megana izgleda kao atraktivna studija sportskog automobila, mada se ovaj model nalazi već nekoliko godina na tržištu. Na sredini dominira veliki Renoov amblem, koji sa masivnim prednjim branikom deluje izuzetno efektno, odišući snagom i dobrim stilom.

Ništa manje zanimljivo ovaj automobil ne deluje gledano sa boka, a privlačni tehno izgled se pozadi završava avangardno. Ovaj utisak on odaje velikim svetlosnim grupama koje su maksimalno pomaknute na bok vozila i simpatičnim pačjim repićem, te zadnjim staklom koje je gotovo vertikalno postavljeno, kao na automobilima od pre jednog veka.

Iznutra je dizajn dovoljno zanimljiv, ali bez preteranog eksperimentisanja: instrument tabla je dobro zasenčena, izrađena od plastike solidnog kvaliteta, sa analognim brzinomerom i obrtomerom. Ostava ima dovoljno u vratima i između sedišta, te će za sitnice uvek biti dovoljno mesta. Usmerivači vazduha su dobro raspoređeni, a takođe su i dovoljno veliki, mada se njihov dizajn nikako ne može nazvati uzbudljivim. Odaju utisak – već viđeno. Ergonomija vozačkog prostora je fascinantna, sedišta su odlična, a poziciju za volanom je lako pronaći zahvaljujući upravljaču koji se podešava kako po visini, tako i po dubini. Mada se u ovoj klasi gotovo svi volani tako podešavaju, kod megana je moguće uzdužno  volan pomerati kao ni u jednom drugom današnjem automobilu. Ako želite, upravljač toliko možete približiti sebi, da je moguće ostvariti reli položaj (ruke izrazito savijene u laktovima). Napred ima dovoljno mesta i za one više, a pozadi po ponudi prostora ovaj automobil zaostaje koji centimetar za konkurencijom. Ručica menjača je prosečne preciznosti.

Jedan auto – dva karaktera

Svaka sličnost nestaje ispod haube. Moderni komon rejl druge generacije sa 82 KS nasuprot snažnom benzincu od 1.6 litara sa 16 ventila i 113 KS, samo na prvi pogled deluje inferiorno. Razlog – veliki obrtni moment malog dizelaša od 185 Nm pri 2.000 o/min, nasuprot 152 Nm pri visokih 4.200 o/min kod benzinca. Pogledom na krivu momenta agregata dCi, možemo zaključiti da je prilično ravna, odnosno da se u celom intervalu od 1.750 o/min do 3.100 o/min isporučuje dovoljnih 180 Nm. To prevedeno na svakom razumljiv jezik znači, da motor dobro vuče još pri niskim obrtajima (ispod 2.000 o/min), da toleriše kasno prebacivanje u niži stepen prenosa, i da nudi dobra međuubrzanja u trećoj, četvrtoj i petoj brzini. Rezultat svega toga je duži životni vek motora, i niska potrošnja, koja je na testu iznela oko 7,0 litara evro dizela. Sa druge strane, imate benzinski agregat koji se rado vrti, i tek na višim obrtajima pokazuje pravo lice. Ima trenutan odziv na gas, i poprilično sportskog karaktera u sebi. Pruža impresivna ubrzanja za ovu klasu vozila, dok su mu međuubrzanja od 80 do 120 km/h dobra, ali ne toliko bolja od dizelaša. Na testu, potrošnja je bila ispod 9,0 litara bezolovnog benzina, što je u skladu sa performansama i  u proseku je klase. Dakle, u ovom poređenju – benzinac je odbranio čast, uglavnom na semaforima, dok na auto-putu njegova prednost nije tolika da ljubitelji benzinaca ne bi promenili tabor, iako je činjenica da postiže veću maksimalnu brzinu. Za tako nešto je cena kao poručena, jer u slučaju megana, sa istim paketima opreme, dizelaš košta gotovo isto kao benzinac.

Idealni za duža putovanja

Ogibljenje je mekše od većine konkurenata u klasi, dobro apsorbuje neravnine, ali je ujedno dobro proračunate geometrije, te je sigurno ponašanje u krivinama zagarantovano. Pored toga dobra zvučna izolacija ih preporučuje za duža putovanja, a dizelaš je ipak nešto bučniji od inače veoma uglađenog i tihog benzinca.

Bezbednost putnika je takođe na najvišem nivou – 5 osvojenih zvezdica na NCAP testu, što uz kratak zaustavni put uliva poverenje u ovaj automobil. Upravljač ima jaku servo pomoć, te je odličan za uparkiravanja, ali je zbog toga nešto smanjen osećaj prilikom brze vožnje. Uostalom, megan nema pretenzije da postane sportski automobil, već samo da eventualnim viškom  snage vozaču pruži dodatnu sigurnost i bezbrižnije, te naravno kraće preticanje.

Oprema vozila je već u osnovnom paketu nazvanom pak autentik bogata. Uključuje osam vazdušnih jastuka i ABS, te servo upravljač podesiv po visini i dubini, električno podizanje prednjih prozora, elektronsku blokadu motora, koji se inače pokreće pritiskom na dugme, nakon što u slot ubacite čip-karticu, dok se za klima uređaj doplaćuje. Benzinska verzija na testu, je imala i automatsku klimu, alu-felne, te moćan audio sistem, ali za ovu raskoš treba posegnuti za bogatijim paketom opreme – komfor  eksprešn. Dakle, Reno je tržištu ponudio model u preko 90 kombinacija, ili bolje reći – za svakog ponešto, a za nekog sve.

Jedno je sigurno, za koju god se verziju odlučili nećete pogrešti, samo je pitanje koliko ćete pogoditi! Kvalitet ovih francuskih automobila je odavno dobar, cena održavanja je prihvatljiva, na nivou modela sa nemačkim poreklom,  a jedinstveni šarm megana, Reno ne naplaćuje dodatno. Napotiv, jeftiniji je od brojne konkurencije, što naše kupce prilično raduje. Zaključak u ovom uporednom testu glasi – prilično su ujednačene prednosti i mane benzinske i dizel verzije. Pošto je u relnim uslovima bitnija dugotrajnost motora i niža potrošnja goriva mi za pobednika proglašavamo dizel verziju. Da smo u pravu govori i podatako prodaji kod nas. Fanova sportski oštre vožnje je značajno manje.
TEHNIČKI PODACI
MEGAN dCi i MEGAN 1.6 16V

DIMENZIJE I MASA
dužina 4.209 mm
širina   1.777 mm
visina   1.458 mm
zapremina prtljažnika 330 – 1.190 l

PNEUMATICI
195/65 R 15 ; 205/55 R 16

MOTOR
redni četvorocilindrični
gorivo evro dizel; bezolovni benzin
zapremina 1.461 ccm; 1.598 ccm
maksimalna snaga 82 KS; 113 KS
pri 4.000 o/min; pri 6.000 o/min
obrtni moment 185 Nm; 152 Nm
pri 2.000 o/min; pri 4.200 o/min

PERFORMANSE
ubrzanje 0 – 100 km/h za 14,3 sekundi; 10,9 s
maksimalna brzina 170 km/h; 192 km/h

POTROŠNJA
u gradu 5,6 l/100 km; 8,8 l/100 km
na putu  4.0 l/100 km; 5,7 l/100 km
prosečna 4,6 l/100 km; 6,8 l/100 km

CENA
sa carinom i PDV 1.5 dCi oprema pak autentik 16.285 evra; 1.6 16V oprema  komfor eksprešn 17.879 evra

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: