"Leševi zakopani u jami za smeće"

Radomir Đerić kaže da je bio u kampu u Petrovom Selu, kada su leševi istovareni zakopani u jami za smećer.

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2007.

19:15

Default images

Bivši zamenik komandanta operativno-poternih grupa MUP-a Srbije je, svedočeći pred Većem za ratne zločine, kazao da je jednog jutra kamion sa ciradom istovario oko 30 leševa koji su bili u raspadnutom stanju, zbog čega je angažovao četiri pripadnika JSO-a, koji su leševe, sa gas maskama, zatrpali u jamu za odlaganje smeća.

On nije precizirao kada se to dogodilo, navodeći da je u Petrovo Selo došao krajem maja 1999. godine kao starešina kampa i da je o svemu obavestio neposrednog starešinu Gorana Radosavljevića Gurija, koji je rekao da "mu je sve poznato".

Đerić je kazao da je o ubistvu braće Bitići čuo kasnije iz medija, kada je pročitao da su pronađeni leševi u jami u Petrovom Selu, među kojima su bila i "ta tri Albanca".

Na pitanje predsedavajućeg sudskom veću Veska Krstajića, kako je povezao braću Bitići sa leševima iz jame u Petrovom Selu, Đerić je rekao da je to povezao na osnovu priče sa prvooptuženim Sretenom Popovićem.

"Sreten mi je rekao da je imao neke goste… tri Albanca i da ga je Rođa (Vlastimir Đorđević) zvao i rekao da će kolege doći po njih. Kada ga je (Popović) pitao kome da ih preda, Rođa se izdrao na njega", kazao je Đerić i dodao da je on od tada bio pod sumnjom i strahom, ali da je morao da izvrši naređenje.

Za pomaganje u ubistvu braće Ilia, Agrona i Mehmeta Bitići, 9. jula 1999, čiji su posmrtni ostaci pronađeni dve godine kasnije u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, optuženi su bivši pripadnici MUP-a Srbije Sretan Popović i Miloš Stojanović.

Oni se terete da su braću Bitići, pripadnike "Atlantske brigade", formirane u SAD-u, a u sastavu OVK, lišili prava na pravično suđenje i tako pomogli nepoznatim osobama u izvršenju ratnog zločina.

Optuženi su na početku suđenja, 13. novembra, negirali učešće u zločinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: