Greške lekara

O greškama lekara sve češče slušamo u medijima, ali se zbog neadekvatnog zakonodavstva, koje ne štiti ni prava pacijenata ni prava lekara, uglavnom sve i završava samo na novinskim člancima. Zbog nesavesnog lečenja pacijenata, ove godine Ministarstvo zdravlja podnelo je pet krivičnih prijava okružnom javnom tužiocu, dok je prošle godine podneto 15. Međutim, retki su slučajevi koji dobiju sudski epilog. Porodica petogodišnjeg Stefana Gavrilovića čekala je sedam godina na presudu.
Pripremila Tanja Aleksić

Info

Izvor: B92

Utorak, 19.10.2004.

17:09

Default images

Miroslav Đorđević, hirurg u Dečjoj bolnici u Tiršovoj, kaže da nijedan lekar ne bi smeo da pogreši, ali dodaje da svako ko mnogo radi može da očekuje da će imati neke komplikacije ili greške. On navodi da bi trebalo da postoji insitucija koja će sprovesti istragu i odrediti sankcije, a ne da mediji budu ti koji će iznosti osude: "Kada hirurg pogreši, to je na naslovinim strama, a evo, nama je bez najave pre neki dan EDB isključio struju, agregat, iako je nedavno proveravan, nije se uključio, a morali smo da oprišemo. Da li je neko odgovorao ili pitao EDB? Nije. A da je bio hirurg u pitanju, onda to bila udarna vesti."

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da će zakon o lekarskim komorama, kojim će biti uveden Sud časti i licenca, biti prvi sledeći koji će ministarstvo proslediti Vladi. Tim zakonon biće zaštićena prava pacijenta, ali i prava lekara: "Kada kažete greška, vi sve strpate u jedan džak. Jedno su komplikacije, a drugo su greške. Da bi se prava pacijenta zaštitila, ja, kao pacijent, moram da znam kakve sve posledice mogu da budu prilikom primene nekog metoda. U svakom udžbeniku je prva rečenica - ne naškoditi pacijentu."

Prema rečima ministra, stav pacijenta prema sopstvenim pravima se menja i navodi da republičkom zaštitniku prava pacijenata mesečno stigne između 300 i 400 prijava.

Petogodišnjem Stefanu Gavriloviću na Institutu za majku i dete operisani su krajnici 27. oktobra  1997. godine. Od tada, pa do 4. novembra kada je preminuo, stalno je imao visoku temperaturu. Lekari su, navodi njegova majka Milena, sve vreme to pripisivali normalnoj postoperativnoj reakciji. Nisu ga lečili antibioticima, što se kasnije ispostavilo kao fatalno, jer je obdukcionim nalazom utvrđeno da je Stefan imao sepsu.

"Ako sam je odvela zdravo dete, očekujem da zdravo dete i izvedem iz bolinice, a ja sam odvela zdravo dete, a izvela sam ga u kovčegu i to zbog operacije za koju se tvrdi da je rutinska", kaže Milena Gavrilović.

Lekari su, navodi Milena Gavrilović, imali devet različitih dijagnoza i nijedna od njih nije bila sepsa. Nakon sedam godina suđenja, Četvrti opštinski sud presudio je da je hirurg Jovan Karanov nesavesno lečio Stefana. Kazna za Karanova je deset meseci zatvora, odnosno pet godina uslovno.

"Sedam godina čekam neku pravdu i ona nije adekvatna. Za smrt deteta ili bilo kog dugog čoveka trebalo bi da se dobije mnogo veća kazna, možda bi kazna zatvora bila adekvatna", kaže Milena Gavrilović.

U presudi se navodi da je Karanov kriv, jer nije vodio urednu dokumentaciju, nije imao temperaturnu listu i nije Stefanu davao antibiotike. Sud je, međutim, procenio da je to pogoršalo Stefanovo stanje, ali da nije izazvalo smrt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: