"Crteži nikada nikog nisu ubili"

Ubijeni urednik magazina Šarli Ebdo rekao je u intervjuu 2012. godine da crteži nikada nikog nisu ubili.

Info

Izvor: B92

Sreda, 07.01.2015.

16:23

Default images
foto: Beta/AP

Stefan Šarbonije je za nemački Špigl rekao da karikature proroka Muhameda nisu provokacija, već samo signal da je sloboda govora živa i zdrava u Francuskoj.

On je dodao da magazin neće prestati da kritikuje koga god i šta god i to u trenucima kada mu je dodeljeno policijsko obezbeđenje zbog pretnji.

Francuz je tada istakao da je samo novinar koji radi svoj posao.

“Optužbe da mi sipamo ulje na vatru me stvarno nervira. Posle objave apsurdnog i grotesknog filma o Muhamedu u SAD mediji su na proteste reagovali naslovnim pričama. Mi smo isto uradili, ali crtežom. A crtež nikoga nije ubio“, rekao je Šarbonije.

Tada je takođe istakao da ne želi da provocira bilo koga.

“Mi objavljujemo karikature svake nedelje, ali ljudi ih smatraju pozivima na rat kada se u njima nalaze Muhamed ili radikalni islamisti. Mi kritikujemo samo jedan oblik radikalnog islama, nismo odgovorni za dešavanja širom sveta, mi ispoljavamo naše pravo na slobodu izražavanja u okviru zakonskih ograničenja. Moj posao je da izazovem smeh ili razmišljanje kroz crteže“, naveo je Šarbonije.

Urednik časopisa je rekao da oni kojima se ne sviđa ono što vide u magazinu ne treba da ga kupuju.

“Oni mogu da protestuju. Državljani Francuske muslimanske veroispovesti su ako i svi drugi građani, a ako vlada misli da oni nemaju smisao za humor to je onda uvreda za njih. Ako treba da budemo zabrinuti zbog posledica svakog našeg crteža onda je trebalo odavno da zatvorimo radnju. Ja bih radije umro nego da živim na kolenima“, rekao je Šarbonije.

Tri godine kasnije Šarbonije je zajedno sa desetak svojih kolega i pripadnika obezbeđenja ubijen na svom radnom mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: