Pregled beogradske štampe

Beogradska štampa danas prenosi, uglavnom nezvanične, informacije o rekonstrukciji Vlade Srbije i reakcijama na njih.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 10.02.2011.

11:00

Default images

Politika analizira nedavne izjave podpredsednika Vlade Srbije i prvog čoveka G17 plus Mlađana Dinkića da je Vlada izgubila autoritet.

Dinkićev verbalni alarm za uzbunu u vladajućoj koaliciji, međutim, Đorđu Vukoviću iz Cesida više izgleda kao naknadna pamet.

"Autoritet vlade je narušen iz milion razloga", kaže on za Politiku i komentariše porive potpredsednika vlade i jednog od glavnih lidera vladajuće koalicije da se praktično u poslednjoj godini mandata posmatra ovako samokritički, ocenjujći da je verovatno reč o pozicioniranju pred predizbornu kampanju „jer je sada lepo da to građani čuju”.

Ni Ognjen Pribićević, iz Instituta društvenih nauka, ne misli da je Dinkića na ovakvu reakciju potakla stvarna zabrinutost za suštinske probleme u državi nego da „tu najverovatnije ima nekakvog nezadovoljstva postojećim funkcionisanjem vlade”, odnosno problema u koaliciji i odnosima partnera.

Građani su Besni

U intervjuu dnevniku Danas potpredsednica G17 Suzana Grubješić ocenjuje da „ukoliko sve članice vladajuće koalicije žele da ova vlada izdrži ceo mandat, onda moraju da budu svesne da su potrebna nova lica i sveža krv, kao i bolja koordinacija, kako bi u poslednjoj godini mandata uspela da vrati poljuljano poverenje građana i makar delimično ispuni obećanja data 2008. godine“.

„Nema boljeg primera za nedostatak koordinacije unutar vlade od štrajka prosvetnih radnika. Najpre jedan ministar negira da štrajk uopšte postoji, potom premijer izjavljuje da bi ispunjenje zahteva izazvalo ekonomski slom Srbije, a onda drugi ministar pominje milijarde kojih nema, da bi tek nakon nekoliko dana i obustave nastave, svi seli sa sindikatima i razgovarali. Takva situacija ne sme da se ponovi ukoliko ne želimo da celu zemlju preplavi talas štrajkova, a neki su već u najavi. Problemima treba ići u susret, a ne uzmicati pred njima“, rekla je Grubješić u intervjuu Danasu.

Ona je rekla da G17 plus očekuje reakciju Demokratske na predlog G17 plus i URS za "suštinske i kadrovske promene u Vladi Srbije".

„Veliki broj građana je nezadovoljan, besan na vlast i ako ne napravimo hitan preokret, pobediće demagoška politika čiji su simboli "stiropor, Karić i JUL-ovski portparol", rekla je Grubješić.

Koga savetuje Baraćeva?

Večernje novosti u današnjem izdanju smatraju da je održavanje Saveta za borbu protiv korupcije veliki trošak za Budžet Republike Srbije.

„Cela jedna mreža „sveznalica“, poput hobotnice, danas u Srbiji ispija znanje narodu i prosipa obmanu o svojim „otkrićima“, „preporukama“, „saznanjima“, „prognozama“... Zna li neko, na primer, ko je danas, šta je, sa kojom funkcijom, sa kojim zadatkom, Savet za borbu protiv korupcije, pod okriljem i na budžetu Vlade Srbije?“ pitaju se Večernje novosti.

U tekstu se navodi nezvaničan podatak da Verica Barać košta Vladu 125.000 dinara mesečno i da prima invalidsku penziju iz budžeta.

„Tokom čitave minule decenije, koliko je prošlo od osnivanja Saveta, sročeno je tridesetak izveštaja. Tri raporta godišnje! Nezvanično: nijedan izveštaj Vlada do sada nije analizirala!“, pišu Novosti.

Večernje novosti na kraju teksta postavljaju pitanje „zašto se ne raspusti Savet?“ .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: