Litar ulja u Srbiji dvostruko jeftiniji nego u Hrvatskoj

Nakon što je novosadska “Viktoria grupa” ponudila potrošačima novu robnu marku jestivog suncokretovog ulja “Iskon” u Srbiji, svi konkurenti vrlo su brzo korigovali cene.

Info

Izvor: Vladimir Harak

Petak, 11.09.2009.

17:10

Default images

Nakon što je novosadska “Viktoria grupa” ponudila potrošačima novu robnu marku jestivog suncokretovog ulja “Iskon” u Srbiji, svi konkurenti vrlo su brzo korigovali cene.

Tako je reagovao i “Dijamant” u vlasništvu “Agrokora” Ivice Todorića.

“Viktorija” je, naime, znatno smanjila cene, što su odmah prihvatili i ostali proizvođači.

Glavni konkurenti – “Invej” Predraga Rankovića Peconija s robnim markama “Vital” i “Sunce”, “Dijamant” iz Zrenjanina u vlasništvu hrvatskog “Agrokora” i uljara iz Nove Crnje sa svojim brendom “Cvet Banata” – već za desetak dana spustili su svoje cene sa 130-140 dinara na 80-90 dinara, odnosno sa 1,4-1,5 evra na 86-96 evrocenti, ostajući i dalje u zoni dobiti.

U Hrvatskoj je pak cena “Zvijezdinog” biljnog ulja do posljednjih pojeftinjenja iznosila 13,99 kuna (1,9 eura), da bi sada bila smanjena na 9,99 kuna (1,35) u “Konzumu”.

Cena ulja “Dijamant” u Hrvatskoj iznosi 12,79 kuna (1,75 eura).

Dakle, znatno su više u odnosu na Srbiju, odnosno kreću se na razini prije pojeftinjenja u Srbiji.

Pokazalo se da je bilo istine u tvrdnjama da je cena ulja u regiji dramatično iznad evropskog proseka i da se na prodaji tog artikla ostvaruje iznimno visoka dobit.

Interesni karteli držali su cijenu za 30 do 50 odsto iznad europskih.

Glavni direktor “Viktoriagrupe” Nikola Vujačić objašnjava da su kapacitet prerade potpuno devastirane fabrike ulja “Mladost” u Šidu od 200.000 tona uljarica, uloživši 45 miliona evra, podigli na 350 do 400.000 tona.

Instalirali su najnoviju opremu i tehnologiju, tako da je fabrika “Viktoriaoil” sada na razini najsavremenijih evropskih uljara.

“Dampinške” cene

Zato je proizvodna cena rafiniranog ulja u Šidu 71 dinar za jednu litru (76 evrocenti), dok su dosadašnji ekskluzivni snabdevači tržišta Srbije svoju kalkulaciju započinjali od 119 dinara (1,28 eura).

“Viktoria” odbacuje optužbe za “dampinško” ponašanje na tržištu.

Pre nego što su pokrenuli vlastitu rafinaciju i pakovanje, 80 odsto proizvedenog sirovog suncokretovog ulja izvozili su na evropsko tržište.

Sada će izvoziti gotove proizvode.

Planovi

U “Viktoria” grupi tvrde da će i dalje barem polovinu proizvodnje, kao do sada, izvoziti, i to sve više ulja u boci umjesto sirovog.

Namera im je da se okrenu što više prema izvozu u regiji, računajući da su cene i konkurencija na tržištu slične kao u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: