Mediji: Politika EU – otvaraju fabrike litijuma, a kod nas podržavaju proteste

Tek što se smirila situacija oko rudnika litijuma u Srbiji iz EU stiže vest o najvećoj fabrici za preradu litijuma, što nameće pitanje dvostrukih aršina.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.12.2021.

13:31

Mediji: Politika EU  – otvaraju fabrike litijuma, a kod nas podržavaju proteste
EPA-EFE/ EVERETT KENNEDY BROWN

Podsetimo, portugalska energetska kompanija Galp i švedski proizvođač baterija za električna vozila Nortvolt najavili su izgradnju "najveće fabrike za preradu litijuma u Evropi".

Kako je objavljeno, fabrika će imati početni godišnji kapacitet proizvodnje do 35.000 tona litijum-hidroksida, ključnog materijala za proizvođače litijum-jonskih baterija.

Nortvolt, čiji je najveći akcionar Folksvagen (VOVG_p.DE), rekao je da će fabrika, koja se nalazi u Portugalu, biti najveća u Evropi i da će početi komercijalni rad 2026. godine. Prema procenama, ovom investicijom biće otvoreno čak 1.500 radnih mesta.

Međutim, Evropska unija je, zajedno sa mnogim drugim akterima sa Zapada, podržala proteste protiv rudnika litijuma u Srbiji, dok istovremeno koristi priliku da isti takav rudnik otvori na teritoriji jedne od svoje članica.

"Treba li biti naivan i verovati da je Briselu više stalo do prirode u Srbiji nego na svojoj teritoriji? Ili se iza svega krilo nešto sasvim drugo?", pita se portal 24 sedam.

Podseća se da je plan bio da se projekat "Jadar" za vađenje jadarita (litijuma) kod Loznice sprovede na održiv način, uz poštovanje svih mera zaštite životne sredine, što bi za rezultat imalo ogromnu ekonomsku korist za Srbiju. Međutim, ubrzo su pokrenuti protesti (koje je, iz neznanja, podržao i određeni broj građana, uplašen za ekologiju) koje su predvodile nekoliko nevladinih organizacija, a podržala i opozicijia.

Ubrzo se otkrilo da praktično sve NVO koje su bile uključene u proteste primaju donacije od raznih fondova iz zapadnih zemalja, a između ostalog i EU.

"Ipak, ono što je najvažnije jeste da polako izlazi na videlo da je EU dok je podržavala proteste u Srbiji zbog litijuma, istovremeno radila na tome da preuzme iste poslove i profit. Tako je u Srbiji ugušena investicija koja je mogla značajno da se odrazi na budžet naše zemlje, a u isto vreme pokušana i destabilizacija zemlje, koja na sreću nije dala rezultata", piše portal 24 sedam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: