Pao dogovor: Gradi se najveća fabrika za preradu litijuma u Evropi

Švedski proizvođač baterija Nortvolt izgradiće sa portugalskom firmom Galp energija fabriku za preradu litijuma, prenosi Rojters.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 14.12.2021.

13:22

Pao dogovor: Gradi se najveća fabrika za preradu litijuma u Evropi
Litijumske baterije; Ilustracija: ArnyGFX/Shutterstock

Investicija je procenjena na oko 700 miliona evra i odgovor je na rast tražnje za litijum-jonskim baterijama za pogon električnih vozila.

Zajedničko preduzeće Aurora (u vlasništvu 50/50 posto) upravljaće fabrikom koja će imati početni godišnji kapacitet proizvodnje do 35.000 tona litijum-hidroksida, ključnog materijala za proizvođače litijum-jonskih baterija, saopštila je danas švedska kompanija.

Nortvolt, čiji je najveći akcionar Folksvagen, saopštio je da će fabrika u Portugalu biti najveća na evropskom kontinentu i da će početi komercijalni rad 2026. godine.

Procenjuje se da će biti otvoreno 1.500 radnih mesta, a odluka o lokaciji fabrike i konačan iznos investicija još nisu precizirani.

"Zajedničko preduzeće trenutno sprovodi tehničke i ekonomske studije i razmatra nekoliko mogućih lokacija", naveli su iz Nortvolta u saopštenju.

I dok je Kina i dalje dom za 80% globalne proizvodnje litijum-jonskih ćelija, Nortvolt ima cilj da preuzme velike azijske igrače kao što su CATL i LG Chem.

"Proširenje novog evropskog lanca vrednosti uključivanjem sirovina od presudne je važnosti", rekao je saosnivač Nortvolta Paolo Čeruti.

Više od polovine svetskog litijuma se koristi za pravljenje punjivih baterija koje se, između ostalog, koriste i u mobilnim telefonima i laptopovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: